Ανάμεσα σε ψυχοπαθείς: Ένα βιβλίο για να αντιμετωπίσετε τη χειριστική συμπεριφορά

Συντάκτης: Βαρβάρα Κουφή

Σε όλους μας ανεξαιρέτως έχει τύχει να έχουμε έρθει αντιμέτωποι με κάποιο άτομο, το οποίο προσπαθεί -και πολλές φορές καταφέρνει- να μας χειριστεί, χρησιμοποιώντας ποικίλα μέσα. Αυτή την δυσάρεστη κατάσταση είναι πιθανό να τη βιώσει κάποιος τόσο στην επαγγελματική όσο και στην κοινωνική και προσωπική του ζωή. 

Ο συγγραφέας Thomas Erikson στο βιβλίο του «Ανάμεσα σε Ψυχοπαθείς» περιγράφει αυτήν ακριβώς τη χειριστική συμπεριφορά. Μέσα από τη δημιουργία 4 τύπων προσωπικότητας, τους οποίους χρησιμοποίησε και στο προηγούμενο βιβλίο του «Ανάμεσα σε ηλίθιους», καταφέρνει να περιγράψει με πολύ αναλυτικό τρόπο τη συμπεριφορά των ανθρώπων που ανήκουν στην κατηγορία των ψυχοπαθών. 

Κάθε κατηγορία αντιπροσωπεύεται από ένα χρώμα (κόκκινο, κίτρινο, πράσινο, μπλε) και έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ο συγγραφέας δίνει πολλά απτά παραδείγματα τα οποία βοηθούν τον αναγνώστη να αναγνωρίσει ένα άτομο που φέρει αυτά τα χαρακτηριστικά. Όπως επισημαίνει, όλοι μας είναι δυνατόν να φέρουμε κάποια από τα χαρακτηριστικά αυτά, αυτό όμως δεν μας κάνει αυτομάτως ψυχοπαθείς. Οι πραγματικά ψυχοπαθείς άνθρωποι έχουν πλήρη έλλειψη συναισθημάτων, είναι αδίστακτοι και ικανοί να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε μέσο, με σκοπό να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες του ατόμου που έχουν απέναντι τους. 

Σκοπός του βιβλίου είναι τόσο να περιγράψει, με παραδείγματα από την καθημερινή ζωή, τα χαρακτηριστικά αυτής της κατηγορίας ανθρώπων, αλλά και να βοηθήσει τους αναγνώστες του να χειριστούν με τον καταλληλότερο τρόπο τέτοιου είδους συμπεριφορές χωρίς να πέφτουν θύματα απάτης. Εξάλλου μην ξεχνάμε ότι ψυχοπαθείς μπορεί να υπάρχουν παντού γύρω μας, στη δουλειά μας, στην οικογένεια μας, στον φιλικό μας κύκλο, όσο απίθανο κι αν μας φαίνεται στην αρχή.

Συντάκτης: Βαρβάρα Κουφή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.