Ανάμεσα σε ηλίθιους

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Πόσες φορές σας έχει τύχει να εξηγείτε κάτι σε κάποιον και να μην λέει με τίποτα να το καταλάβει; Ή να διαφωνεί μαζί σας μέχρι τελικής πτώσεως παρόλο που το αποδεικνύετε ότι έχει άδικο; Κάτι τέτοιες στιγμές δεν σκέφτεστε μέσα σας “Μα καλά ηλίθιος είναι και δεν καταλαβαίνει;” Καλά κάποιοι το λένε κι απ’ έξω τους, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας αυτή τη στιγμή. Μην στενοχωριέστε, σε όλους μας έχει τύχει!

Όλοι αυτοί γύρω μας που θεωρούμε ηλίθιους γιατί δεν μας καταλαβαίνουν, είναι απλώς διαφορετικοί, με διαφορετικό νοητικό προφίλ, με αποτέλεσμα να αντιλαμβάνονται τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο. Αντί να τους αποκαλείτε ηλίθιους, που αυτό δεν πρόκειται να σας λύσει το πρόβλημα επικοινωνίας σας, παρά μόνο να σας ανακουφίσει προσωρινά, μπορείτε να μάθετε να τους καταλαβαίνετε και να μιλάτε τη “γλώσσα τους” για να σας καταλαβαίνουν κι αυτοί.

Με αυτό το στόχο ο συγγραφέας ξεκίνησε την έρευνα και καταγραφή των χαρακτηριστικών 4 τύπων προσωπικότητας ως προς την επικοινωνία, τους οποίους περιγράφει στο βιβλίο του “Ανάμεσα σε ηλίθιους”. Εντοπίζοντας από προσωπική του εμπειρία πόσο δύσκολη, έως και ακατόρθωτη, είναι η επικοινωνία με ανθρώπους με διαφορετικό τρόπο σκέψης, αναγνώρισε ταυτόχρονα και την ανάγκη κατανόησης και διαχείρισης της διαφορετικότητας. Επειδή η επικοινωνία είναι απολύτως αναγκαία για την επίτευξη κάθε στόχου μας, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε με κάθε άνθρωπο που δεν μας καταλαβαίνει είναι να προσπαθήσουμε εμείς να τον καταλάβουμε, αντί να αναφωνούμε έξαλλοι: Μα καλά ηλίθιος είναι;

Το να προσβάλλουμε κάποιον μόνο σε σύγκρουση θα μας οδηγήσει, αλλά όχι στην επίλυση του προβλήματός μας ή στην επίτευξη του στόχου μας. Ας εκπαιδευτούμε λοιπόν μέσα από το πολύ ξεκάθαρο μοντέλο των τύπων προσωπικότητας και των διαφορών τους στην επικοινωνία, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα να είμαστε τελικά… εμείς οι ηλίθιοι!

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…