Ανάλαβε την ευθύνη του εαυτού σου ό,τι κι αν συμβαίνει

Συντάκτης: Flowmagazine

Όποτε δεν αναλαμβάνεις την ευθύνη, τοποθετείς τον εαυτό σου σε μια θέση πόνου και συνεπώς μειώνεις την ικανότητά σου  να αντιμετωπίσεις το φόβο στη ζωή σου. Εάν αποφασίσεις να αναλάβεις την ευθύνη του εαυτού σου ώστε να επανακτήσεις τη δύναμή σου, ακολουθούν 8 τρόποι που θα σε βοηθήσουν να το πετύχεις. Οι τρόποι αυτοί είναι απλοί και αφορούν την ανάληψη της ευθύνης στην καθημερινότητά σου. Καθώς θα αναλαμβάνεις την ευθύνη στα μικρά πράγματα, σύντομα θα έχεις τη δυνατότητα να την αναλάβεις και στα μεγάλα….

1) Το να αναλάβεις τις ευθύνες σου σημαίνει να μην κατηγορείς  ποτέ κανέναν άλλον για ό,τι είσαι, ό,τι κάνεις, ό,τι έχεις κι ό,τι νιώθεις. Σίγουρα αυτή τη στιγμή εγείρονται πολλές αντιδράσεις μέσα σου. «Φταίει ο σύντροφος, φταίει ο γιος, φταίνε τα παιδικά τραύματα, φταίει η οικονομική πολιτική κ.ο.κ». Επειδή λοιπόν θα έπρεπε να γραφτεί ένα ολόκληρο βιβλίο για να εξηγηθεί πως ευθύνεσαι για όλα αυτά εσύ, ας αρκεστούμε σε μία πρόταση: Επέτρεψες σε όλους αυτούς να διαχειριστούν τη ζωή σου. Από δω και πέρα λοιπόν, ανάλαβε την ευθύνη.

2) Το να αναλάβεις τις ευθύνες σου σημαίνει να μην κατηγορείς τον εαυτό σου. Ξέρω ότι αυτό ακούγεται αντιφατικό αλλά δεν είναι. Το κάθε τι που σου απομακρύνει τη δύναμη ή τη χαρά σου, σε μετατρέπει σε θύμα. Μην κάνεις λοιπόν τον εαυτό σου θύμα του εαυτού σου. Δεν έχει νόημα να τα βάλεις με τον εαυτό σου και να τον τιμωρήσεις που τα έκανε μούσκεμα. Είναι σημαντικό να κατανοήσεις ότι πάντα έκανες αυτό που θεωρούσες ότι ήταν το καλύτερο. Τώρα που αντιλαμβάνεσαι κάτι ακόμα καλύτερο, μπορείς να το αλλάξεις. Αλλά δεν έχει νόημα να κρίνεις τον παρελθοντικό σου εαυτό με τα μάτια του παρόντος εαυτού σου.

Ανάλαβε την ευθύνη του εαυτού σου ό,τι κι αν συμβαίνει

3) Το να αντιλαμβάνεσαι τις ευθύνες σου σημαίνει να αντιλαμβάνεσαι πότε και που ΔΕΝ αναλαμβάνεις ευθύνη, ώστε να μπορέσεις τελικά να την αναλάβεις. Μια πολύ σημαντική ένδειξη ότι δεν έχεις αναλάβει την ευθύνη σου, είναι ο θυμός και η πικρία. Στην πραγματικότητα οποτεδήποτε αισθάνεσαι θυμό ή πικρία, σημαίνει ότι δεν έχεις αναλάβει ακόμα την ευθύνη σου σε αυτόν τον τομέα. Πως θα την αναλάβεις; Κάνοντας μια ερώτηση κλειδί που μας δίνει η Sussan Jeffers  στο βιβλίο της Κάντο κι ας Φοβάσαι – «Τι δεν κάνω στη ζωή μου που θα μπορούσα να κάνω και κατηγορώ κάποιον άλλο (την κατάσταση ή τον άνθρωπο  που με κάνει να θυμώνω, να πονάω ή να πικραίνομαι) ότι δεν το κάνει για μένα;»
Διάβασε την παραπάνω πρόταση ξανά και ξανά… σε αυτήν βρίσκεται ίσως το σημαντικότερο κλειδί για την ανάληψη της ευθύνης. Όταν βρεις την απάντηση, κάνε εσύ αυτό που προσδοκάς ο άλλος να κάνει για εσένα και ο πόνος, ο θυμός και η πικρία θα σε ξεχάσουν για πάντα.

4) Το να αντιλαμβάνεσαι τις ευθύνες σου σημαίνει επίσης να συνειδητοποιείς που ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗ. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβεις ότι η ευθύνη σου αφορά αποκλειστικά και μόνο εσένα. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να αναλάβεις κανενός άλλου την ευθύνη, ούτε του/της συντρόφου σου, ούτε του αδερφού σου, ούτε του παιδιού σου (μετά την ενηλικίωσή του). Είναι εντελώς παράλογο να αποδέχεσαι να σου φορτώνει τις αποτυχίες του ή τις αδυναμίες του οποιοσδήποτε άλλος. Όπως εσύ αναλαμβάνεις πλήρως την ευθύνη σου, έτσι φροντίζεις και οι άλλοι να μην σου φορτώνουν τη δική τους ευθύνη. Αν θέλουν ας την αναλάβουν οι ίδιοι ή ας την πετάξουν κάπου αλλού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…