Ανακυκλώστε φέτος τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Ανακυκλώστε φέτος τα Χριστουγεννιάτικα δέντραΞεστολίστε το φυσικό Χριστουγεννιάτικο δέντρο σας… και ανακυκλώστε το προς όφελος του περιβάλλοντος! Οι βελόνες του έλατου αρχίζουν και πέφτουν και ήρθε η ώρα για να βγάλετε τα λαμπάκια και τα στολίδια του γιορτινού δέντρου. Αν στολίσατε τεχνητό χριστουγεννιάτικο δέντρο, βάλτε το στην αποθήκη, ώστε να το χρησιμοποιήσετε και του χρόνου, ενώ αν αγοράσατε ένα φυσικό δέντρο… μη διστάσετε να το ανακυκλώσετε!

Ο Δήμος Αθηναίων ανακυκλώνει τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα!

Οι γιορτές των Χριστουγέννων τελειώνουν… και ο δήμος Αθηναίων έχει προνοήσει για την ανακύκλωση των Χριστουγεννιάτικων δέντρων! Εδώ και τρία χρόνια, τα συνεργεία μαζεύουν τα φυσικά έλατα των δημοτών και τα οδηγούν προς την κομποστοποίηση. Φέτος, σύμφωνα με επικοινωνία που είχε το flowmagazine.gr με τον κ. Ανδρέα Βαρελά, αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Δήμου Αθηναίων, το πρόγραμμα ανακύκλωσης θα λειτουργεί μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, με τις οικογένειες να τοποθετούν όρθιο το έλατό τους δίπλα σε έναν κάδο απορριμμάτων. Κάθε ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να επικοινωνήσει με τη γραμμή της ανακύκλωσης του Δήμου «1960», ακόμα και για να αναφέρει σε ποια οδό πρόκειται να αφήσει το δέντρο του!

Σύμφωνα με την ενημέρωση που μας έκανε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας, τα φυσικά έλατα θα συγκεντρωθούν από τα συνεργεία καθαριότητας και θα οδηγηθούν σε ένα εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης-κομποστοποίησης, ώστε να μετατραπούν σε… φυτόχωμα! Από τα τεχνητά δέντρα μπορούν να ανακυκλωθούν μόνο οι κορμοί τους, αφού είναι κατασκευασμένοι από πλαστικό, ενώ εύκολα ανακυκλώνονται και τα στολίδια γυαλί, πλαστικό ή χαρτί.

Ανακυκλώστε φέτος τα Χριστουγεννιάτικα δέντραTips για την ανακύκλωση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου

Στηρίξτε το δέντρο… δίπλα από το ανοιχτό γκαράζ σας!

Κυρίως στις χώρες του εξωτερικού, τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα χρησιμοποιούνται ως «καταφύγια» διάφορων πουλιών! Μετά τις γιορτές, οι πολίτες στηρίζουν το δέντρο δίπλα από το γκαράζ τους ή πάνω σε ένα φράχτη, ώστε να μπορούν τα μικρά πουλιά, όπως είναι τα σπουργίτια, να κουρνιάσουν μέσα στο φύλλωμα και να προστατευτούν από τις άσχημες καιρικές συνθήκες.

Βάλτε τροφή για τα πουλιά πάνω στα κλαδιά του

Τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε ταΐστρες πουλιών! Κόψτε τα κλαδιά του δέντρου, αφήνοντας μικρά κλαδάκια για να κάθονται τα πουλιά. Χρησιμοποιήστε ένα φτυάρι και στερεώστε το μέσα στο έδαφος ή βιδώστε το με ένα γάντζο στον κήπο. Σε διάφορες χώρες, οι περισσότερες οικογένειες γεμίζουν τις τρύπες του δέντρου με ξύγκι ή φυστικοβούτυρο και προσελκύουν δρυοκολάπτες και άλλα πτηνά στην πίσω αυλή τους.

Μετατρέψτε το… σε λίπασμα για τον κήπο

Ανακυκλώστε φέτος τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα!Τα σάπια φύλλα του δέντρου μπορούν, όχι μόνο να προστατέψουν το έδαφος από τα ζιζάνια, αλλά να λειτουργήσουν ως ένα τέλειο λίπασμα για τον κήπο σας. Τεμαχίστε το δέντρο σε μικρά κομμάτια και θάψτε τα φύλα και τα κλαδιά του στον κήπο. Τα κομμάτια σιγά σιγά θα αποσυντεθούν και δεν θα ενοχλούν κανέναν!

Μεταφυτέψτε το Χριστουγεννιάτικο έλατο στον κήπο!

Αν φέτος στολίσατε ζωντανό έλατο σε γλάστρα μπορείτε να το κρατήσετε στη γλάστρα ή να το μεταφυτεύσετε στον κήπο. Να προσέξετε να το τοποθετήσετε σε ένα ηλιόλουστο σημείο, αλλά όχι σε ένα μέρος που θα το χτυπάει ο καλοκαιρινός ήλιος. Φυτέψτε το σε ένα ευρύχωρο σημείο του κήπου, αποφεύγοντας τα άλλα δέντρα ή τους θάμνους σε ακτίνα τριών μέτρων. Δυο φορές το χρόνο, καλό είναι να ρίχνετε λίπασμα.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.