Ανακύκλωση …από σπίτι!

Συντάκτης: Ελεάννα Μάνεση, Περιβαλλοντολόγος - Δασολόγος

Ανακύκλωση …από σπίτι!Ανακύκλωση… από σπίτι, για το σπίτι και για ένα «πράσινο» σπιτικό! Ιδέες, συμβουλές και μυστικά που μπορούν να μας οδηγήσουν στην αλλαγή νοοτροπίας και μεγαλύτερης συμμετοχής στη διάσωση του περιβάλλοντος. Ας έχουμε στο μυαλό μας πως οι μικρές καθημερινές μάχες κερδίζουν τον μεγάλο αγώνα της ανακύκλωσης.

  • Διαλέξτε χαμηλής ενέργειας λαμπτήρες. Μια ενεργειακά αποδοτική λάμπα χρησιμοποιεί 80% λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια, και διαρκεί 6 με 8 φορές περισσότερο.
  • Διαλέξτε προϊόντα με μεγάλη διάρκεια αντί μιας χρήσης. Δημιουργούν πολύ λιγότερα απόβλητα. Μερικά παραδείγματα αποτελούν τα πανάκια καθαρισμού, οι ξυριστικές μηχανές, οι κούπες, τα στυλό που ξαναγεμίζουν, οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, κλπ.
  • Πριν πετάξετε ένα αντικείμενο σκεφτείτε να το δώσετε σε μια οργάνωση που μπορεί να του δώσει μια δεύτερη ζωή.
  • Επιλέξτε να αγοράσετε σαπούνι αντί για αφρόλουτρο. Με λιγότερα υλικά συσκευασίας το σαπούνι βοηθά να μειώσετε τη σπατάλη.
  • Καταπολεμήστε την υπερβολική σπατάλη χαρτιού: βάλτε ένα αυτοκόλλητο “Όχι διαφημιστικά φυλλάδια” στο γραμματοκιβώτιό σας.
  • Ανακύκλωση …από σπίτι!Περισσότερο από το 30% του βάρους των απορριμμάτων μας αποτελείται από βιοδιασπώμενα απόβλητα (απόβλητα κουζίνας, απόβλητα από τον κήπο, στάχτες κλπ. …). Φτιάχνοντας ένα λίπασμα από αυτά τα απόβλητα, σημαίνει ότι πετάμε λιγότερα και ότι αποκτάμε μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών για τα λουλούδια και τον κήπο μας.
  • Επαναχρησιμοποίηση και επισκευή όσο το δυνατόν περισσότερο. 13 έως 25kg ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, όπως ψυγεία, τηλέφωνα, υπολογιστές κλπ. πετιούνται ανά άτομο ανά έτος. Αυτά τα προϊόντα συχνά περιέχουν επιβλαβή στοιχεία, όπως ο μόλυβδος ή ο υδράργυρος, παρόλο που η πλειοψηφία μπορεί να επισκευαστεί ή να ξαναχρησιμοποιηθεί. Σκεφτείτε να δώσετε ανεπιθύμητες συσκευές και έπιπλα σε οργανώσεις που θα αναλάβουν το έργο της αποκατάστασης τους.
  • Δώστε στα ρούχα που δεν θέλετε πια μια δεύτερη ζωή, δίνοντάς τα σε φιλανθρωπικούς συλλόγους ή οργανώσεις, ή σε φίλους και σε μέλη της οικογένειας.
  • Αγοράστε επαναχρησιμοποιήσιμες πάνες για το παιδί σας. Μέχρι το παιδί να φτάσει στην ηλικία των 3 ετών, ο αριθμός από πάνες που θα χρησιμοποιήσει μπορεί να κυμαίνεται από 5.000 έως 6.000, δηλαδή περίπου ένας τόνος λερωμένες πάνες ανά παιδί. Θα μειώσετε σημαντικά τα απόβλητα, και θα εξοικονομήσετε και χρήματα.

Συντάκτης: Ελεάννα Μάνεση, Περιβαλλοντολόγος - Δασολόγος

Influence:

Η Ελεάννα Μάνεση είναι Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος, απόφοιτη του τμήματος «Δασολογία και Διαχείριση Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων»…