Ανακυκλώστε ό,τι δεν σας είναι χρήσιμο

Συντάκτης: Μαρία Σοφία Αρώνη

Η περιβαλλοντική προστασία είναι στο χέρι μας αρκεί να γνωρίζουμε το πώς θα την επιτύχουμε. Η ανακύκλωση είναι μια ιδιαίτερα χρήσιμη διαδικασία που ουσιαστικά η ίδια η φύση μας την δίδαξε. Είναι πάρα πολλά τα είδη που μπορούν να καταλήξουν για ανακύκλωση, από τις μπαταρίες έως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και ολόκληρες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, πλοία και αεροπλάνα. Δεν γίνεται μόνο να κατασκευάζουμε και να καταναλώνουμε. Είναι αναγκαίο και να ανακυκλώνουμε.

Υπάρχουν εταιρείες στην Ελλάδα που έχουν τη δυνατότητα συλλογής, διάλυσης και ανακύκλωσης, σε ό,τι δεν σας είναι χρήσιμο. Τα γνωστά «λευκά» ηλεκτρικά είδη, οι κουζίνες, το πλυντήριο, το ψυγείο, καθώς και οι ηλεκτρονικές συσκευές το τηλέφωνο, ο υπολογιστής, ο εκτυπωτής, η τηλεόραση, τα ηχοσυστήματα και ανάλογες συσκευές, όταν αποφασίσετε να τα αντικαταστήσετε, υπάρχουν εταιρείες στο διαδίκτυο, που με ένα τηλεφώνημά σας, τα απομακρύνουν από τον χώρο σας χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Σημαντικό, επίσης, κομμάτι στον χώρο της ανακύκλωσης είναι η απόσυρση αυτοκινήτων. Έτσι, λοιπόν μπορείτε να επωφεληθείτε και οικονομικά από 400 έως 600 ευρώ αν δώσετε το αυτοκίνητό σας για διάλυση και ανακύκλωση σε μία εταιρεία απόσυρσης αυτοκινήτου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η εταιρεία που θα επιλέξετε θα πρέπει να σας παρέχει τα απαραίτητα έγγραφα που νομιμοποιούν τη διαδικασία. Εταιρείες απόσυρσης μπορείτε να βρείτε, ομοίως, στο διαδίκτυο.

Επίσης, οι μπαταρίες που αποτελούνται από ιδιαίτερα ρυπογόνα βαρέα μέταλλα επιβαρύνουν σημαντικά το περιβάλλον. Για τον λόγο αυτό είναι αναγκαίο να είμαστε ευαισθητοποιημένοι ως προς την ανακύκλωσή τους. Μάλιστα, αποτελεί βραχυπρόθεσμο στόχο της Ε.Ε. -βάση της οδηγίας (2006/66)- να ανακυκλώνεται το 40-50% των φορητών μπαταριών, που διατίθενται στην αγορά.

Τόσο οι συσκευές και οι μηχανές όσο και αλλά υλικά όπως παλιά σίδερα, καλώδια, λαμπτήρες μπορούν να ανακυκλωθούν. Κατά αυτόν τον τρόπο περιορίζουμε συλλογικά τη σπατάλη των φυσικών πόρων που απαιτούνται για την κατασκευή των παραπάνω αγαθών, ενώ αφήνουμε στο περιβάλλον μας το περιθώριο να ανασάνει.

Συντάκτης: Μαρία Σοφία Αρώνη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.