Ανακαλύπτοντας την ομορφιά του Λουξεμβούργου

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου

Μια κουκκίδα ανάμεσα στη Γαλλία, το Βέλγιο και τη Γερμανία. Αλλοι πιστεύουν ότι οι Ρωμαίοι κατακτητές του φρουρίου Luciliburgum έδωσαν το όνομα στο σημερινό μικρό κράτος-δουκάτο. Επρόκειτο για την επικράτεια του πρώτου μονάρχη της ιστορίας τους, Ζίγκφριντ. To κρατίδιο, του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, θεωρείται η καστροπρωτεύουσα της Ευρώπης: από παντού μοιάζει να ξεφυτρώνουν σπείρες, πύργοι, χιλιοχρονίτικα στιβαρά τείχη. Η πρωτεύουσα του Λουξεμβούργου αποτελεί την έδρα πολλών διεθνών οικονομικών και πολιτικών οργανισμών, καθώς και μέρους των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Eurocontrol).

Γεωγραφική θέση

Η πόλη του Λουξεμβούργου είναι χτισμένη στη συμβολή των ποταμών Alzette και Pétrusse, μέσα σ’ ένα πολύ όμορφο φυσικό περιβάλλον. Η παλιά πόλη είναι χωρισμένη σε δύο επίπεδα: το άνω τμήμα είναι χτισμένο σε ένα βραχώδες ύψωμα 300 μ., ενώ στο κάτω τμήμα απλώνονται οι συνοικίες Grund και Clausen. Στο κέντρο ανακαλύψτε τα μεσαιωνικά κτίρια, τα κάστρα, τα παλάτια, τις γέφυρες και τα πετρόχτιστα σοκάκια.

Μία από τις πιο πλούσιες χώρες

Η χώρα έχει το προνόμιο να διατηρεί το υψηλότερο στον κόσμο κατά κεφαλήν εισόδημα, ένα από τα καλύτερα συστήματα παγκοσμίως στοιχειώδους και επαγγελματικής εκπαίδευσης, παράλληλα με εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό ανεργίας. Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι το Λουξεμβούργο αποτέλεσε την πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκπλήρωσε τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της στη Νομισματική και Οικονομική Ένωση και την εισαγωγή του ευρώ.

Μια νοερή ξενάγηση στην πόλη του Λουξεμβούργου

Η πόλη του Λουξεμβούργου διαθέτει τα λούσα μιας σύγχρονης πρωτεύουσας, αλλά διατηρεί την ατμόσφαιρα του κουκλόσπιτου, την αταραξία της τακτοποιημένης κωμόπολης, την αύρα του παλιού που δεν έχει αραχνιάσει, αλλά σε εκπλήσσει με τη φυσικότητα που προσθέτει στο σύγχρονο. Oι δρόμοι περνούν ανάμεσα από λιβάδια στις πλαγιές κυματιστών λόφων, ενώ τα παρτέρια έχουν πάντα λουλούδια. Αν η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά, τότε στο Λουξεμβούργο τη διαθέτουν ολόκληρη. Είναι όλα τόσο κουκλίστικα, τόσο περιποιημένα ώστε έχεις την αίσθηση ότι χρησιμοποιούν μια χωροταξική λογιστική με ακρίβεια χιλιοστού στο νοικοκύρεμα όχι μόνο του οίκου, αλλά και του χωριού τους.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου,

Influence:

Η Ρουμπίνα Στεφάτου είναι υποψήφια διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, ασχολείται με την εκπαίδευση κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα ιστορίας…