Ανακαλύψτε την Μονεμβασιά

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Ανακαλύψτε την ΜονεμβασιάΣε μια γωνιά της ανατολικής Πελοποννήσου, στο νομό Λακωνίας προβάλλει μια πόλη αλλιώτικη, βγαλμένη λες μέσα από παραμύθι. Κάστρα ορθώνονται περήφανα, ταπεινές Βυζαντινές εκκλησίες και πλούσια νεοκλασικά σε μεταφέρουν σε μία άλλη εποχή. Ξαφνικά, όλη η ιστορία περνάει μπρος από τα μάτια σου. Βυζαντινοί, Φράγκοι, Ενετοί και Οθωμανοί κατακτούν αυτόν τον τόπο ως ένα πολυπόθητο έπαθλο, το σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών. Από τότε μέχρι σήμερα, τα σημάδια της κυριαρχίας έχουν μείνει ανεξίτηλα στον τόπο αυτό μέσα στα τείχη, τα καλντερίμια, τις βυθισμένες πολιτείες. Καλώς ήρθατε στην Μονεμβασιά, εκεί που η σύγχρονη πραγματικότητα συναντά την ιστορία.

Η πόλη της Μονεμβασιάς

Ανακαλύψτε την Μονεμβασιά

Η Μονεμβασιά, γνωστή και ως Μονεμβασία, είναι μία μικρή πολή χτισμένη στο νομό Λακωνίας. Περισσότερο γνωστή για τον ομώνυμο «Βράχο της Μονεμβασιάς», η πόλη αποτελεί έναν θαύμασιο προορισμό τόσο για χειμερινές, όσο και για καλοκαιρινές αποδράσεις. Το όνομά της είναι σύνθετο και προήλθε από τις λέξεις «Μονή» και «Έμβασις» δηλώνοντας έτσι πως κάποτε λειτουργούσε ως πέρασμα μεταξύ των πολιτισμών. Αλλιώς θα ακούσετε να την αποκαλούν «Γιβραλτάρ της Ανατολής», μιας και τυγχάνει να μοιάζει καταπληκτικά σε σμίκρυνση με τον κόλπο του Γιβραλτάρ.

Η ιστορία

Το ιστορικό παρελθόν της πόλης αυτής προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον ενώ κάθε σοκάκι ή κτίριο που θα συναντήσετε έχει να μας διηγηθεί τη δική του μακρινή ιστορία. Πολλοί κατακτητές εξουσίασαν την Μονεμβασιά στο πέρασμα των χρόνων. Μέχρι την Άλωση της Πόλης, αποτελούσε Βυζαντινό οικισμό και τόπο επιδρομών για τους ηγεμόνες της Δύσης. Από το 1453 και μετά πέρασε στα χέρια των Οθωμανών και επήλθε μία περίοδος παρακμής για την υποδουλωμένη πόλη. Έπειτα, οι Βενετοί ανακτούν την Πελοπόννησο γύρω στα 1685 και η Μονεμβασιά αποκτά ξανά ζωή. Στην επανάσταση του 1821, το Φρούριο της πόλης δέχεται τρομερή πολιορκία από στεριά και από θάλασσα ,ώσπου στις 23 Ιουλίου του 1821 παραδίδεται στα χέρια των Ελλήνων.

Όλα αυτά τα γεγονότα έρχονται αβίαστα στο μυαλό του επισκέπτη όταν βρεθεί στην πόλη. Πρόκειται για μία από τις πιο καλοδιατηρημένες καστροπολιτείες της Ελλάδας γεμάτη φρούρια, τείχη, κρήνες, χαμάμ, επιβλητικά αρχοντικά πλουσίων οικογενείων και γραφικά, στριφογυριστά καλντερίμια. Ο αξιοσημείωτος αριθμός βυζαντινών εκκλησιών της πόλης δημιουργούν μία αίσθηση κατάνυξης και σεβασμού που έρχονται σε αντίθεση με το δέος που προσφέρει η θέα των κάστρων. Πόσες μάχες άραγε να έχουν αναχαιτηθεί από αυτά τα τείχη;

Τι αξίζει να δείτε

Ανακαλύψτε την Μονεμβασιά

Αν βρεθείτε στην Μονεμβασιά μην παραλείψετε να αξιοποιήσετε σημαντικό χρόνο στα αξιοθέατα της πόλης. Ναοί, νεοκλασικά και κρυφές γωνίες περιμένουν να τις ανακαλύψετε.

Η Επάνω πόλη αποτελεί έναν έρημο, σήμερα οικισμό από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Στην βόλτα σας θα συναντήσετε την τούρκικη κρήνη, την μεγάλη δημόσια δεξαμενή γνωστή και ως κάτεργο ενώ κοντά της θα δείτε μία μικρότερη, γνωστή και ως καράβι. Επίσης, αξίζει να κατεβείτε μέχρι το θαλασσινό τείχος. Πρότου ακόμα φτάσετε, ο ήχος των κυμάτων θα σας οδηγήσει στο Πορτέλο. Πρόκειται για μία μικρή πύλη που οδηγεί στη θάλασσα, με την ιδιαίτερη γοητεία μίας άλλης εποχής. Ιδανικός τόπος για ηρεμία και χαλάρωση.

Επιπλέον, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τα υπέροχα νεοκλασικά σπίτια που διατηρούν μέχρι και σήμερα την αίγλη και την καλαισθησία τους. Βρεθείτε στην τρίπατη, πετρόχτιστη οικία της Ρεββέκας Μαστραποστόλη ενώ μην αμελήσετε να επισκεφτείτε το σπίτι του σπουδαίου ποιητή μας Γιάννη Ρίτσου. Όσον αφορά στους ναούς, αξίζει να επισκεφτείτε την εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού, την Παναγία την Μυρτιδιώτισσα, καθώς και τον επιβλητικό ναό της Αγιάς Σοφίας στην Επάνω Πόλη.

Η Μονεμβασιά το καλοκαίρι

Η Μονεμβασιά αποτελεί ιδανικό προορισμό και για τις καλοκαιρινές σας διακοπές. Ανακαλύψτε τις μοναδικές, πεντακάθαρες παραλίες και επιλέξτε μεταξύ κοσμοπολίτικων διακοπών ή ήσυχων εξορμήσεων σε λιγότερο γνωστές ακτές. Μην ξεχνάτε πως αν είστε λάτρεις των σπορ, το φυσικό τοπίο σας προσφέρει το κατάλληλο υπόβαθρο για δραστηριότητες όπως ή αναρρίχηση ή η εξερεύνηση των μοναδικών σπηλαίων που η φύση έκτισε μέσα σε εκατομμύρια χρόνια.

Η Μονεμβασιά είναι αναμφισβήτητα ένας προορισμός που αξίζει να ανακαλύψετε και να αφεθείτε στη μαγεία και την απόλαυση που προσφέρει.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…