Ανακαλύπτοντας ξανά τη ζωή σας

Συντάκτης: Φωτεινή Μιρέλα Χυσόλλη

Το ‘’Ανακαλύπτοντας ξανά τη ζωή σας ’’του Jeffrey E.Young και της Janet S.Klosko είναι ένας μικρός θησαυρός  ψυχικής ανανέωσης και αυτογνωσίας. Το πιο σημαντικό κομμάτι τεχνικής αυτοδιάγνωσης είναι η αυτογνωσία, η αυτοεκτίμηση, η αυτοπεποίθηση και ο αυτοσεβασμός.

Ένας από τους πολλούς λόγους  για να επιλέξεις  ένα ακόμη βιβλίο αυτοβελτίωσης   είναι η αλλαγή του τρόπου σκέψης και η μεταβολή των  σημαντικότερων σχημάτων ζωής. Επιλέγω τη βιβλιοθεραπεία γιατί στρέφεται  γύρω από τα σπουδαιότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Αποτελεί  ένα αληθινό ταξίδι αυτοανακάλυψης  και προσωπικής εξέλιξης. 

Συγκεκριμένα,  το ‘’Ανακαλύπτοντας ξανά τη ζωή σας ’’του Jeffrey E.Young και της Janet S.Klosko είναι ένας μικρός θησαυρός  ψυχικής ανανέωσης και αυτογνωσίας. Το πιο σημαντικό κομμάτι τεχνικής αυτοδιάγνωσης είναι η αυτογνωσία, η αυτοεκτίμηση, η αυτοπεποίθηση και ο αυτοσεβασμός.

 Η Janet S. Klosko έχει κάνει σημαντική έρευνα πάνω στις θεραπείες για τις διαταραχές άγχους, που είναι  ηχηρός κώδωνας  αφύπνισης  της συνείδησης και του ψυχικού εγκλωβισμού.

Ο Jeffrey E. Young είναι ιδρυτής και διευθυντής των Κέντρων Γνωστικής θεραπείας της Ν. Υόρκης και έχει κάνει μια πολύ σημαντική μελέτη γύρω από αυτήν.

 Το βιβλίο τοποθετείται πάνω στην ιδέα της αυτοαξιολόγησης και παρουσιάζει έντεκα καταστροφικά προβλήματα και τεχνικές. 

Ποιές είναι λοιπόν οι παγίδες ζωής στις οποίες πέφτουμε με βάση το παρελθόν μας και τα παιδικά μας χρόνια, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στο πώς αντιμετωπίζουμε τις διάφορες καταστάσεις στην ενήλικη ζωή μας; 

Πόσο κατανοούμε τις παγίδες αυτές όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι; 

Πώς περνάμε στο στάδιο της αλλαγής; 

Επισημαίνω σε αυτό το σημείο πως το πιο πολύπλοκο κομμάτι και σε αυτό που ζόρικα οι περισσότεροι παίρνουν την απόφαση είναι το βήμα της αλλαγής. Το αξιοσημείωτο εδώ είναι πως αυτή η αλλαγή μπορεί να προκαλέσει ριζική και καθοριστική μεταβολή σε ολόκληρη τη ζωή μας. Είναι σαν να μελετάμε και να ανακαλύπτουμε  ξανά απο την αρχή την ζωή μας. 

Για φαντάσου να αλλάξεις οτιδήποτε σε φρενάρει και σε μπλοκάρει. Δεν υπάρχει ωραιότερο δώρο να χαρίσει κανείς στον εαυτό του. Για να μπορέσεις να αλλάξεις κάτι πρέπει πρώτα να έχεις εντοπίσει τί είναι αυτο που σε δυσκολέυει και απο πού πηγάζει. Αυτό μπορεί να είναι ο φόβος της εγκατάλειψης ή η παγίδα της δυσπιστίας και της κακοποίησης. 

Επίσης μπορεί να είναι η παγίδα της συναισθηματικής στέρησης και του κοινωνικού αποκλεισμού. Το συναίσθημα της ευαλωτότητας όπου  ένιωσες ως παιδί. 

Η παγίδα της μειονεκτικότητας, της αποτυχίας, και της υποταγής. 

Η παγίδα των ανελαστικών στάνταρ και του αυτονόητου δικαιώματος. 

Αξιολογώντας τον εαυτό σου θα κατανοήσεις βαθύτερα τι αντιπροσωπεύεις  και ύστερα θα μπορέσεις να αφομοιώσεις την φιλοσοφία της αλλαγής. 

Η αλλαγή είναι το ζητούμενο. Αυτό ακριβώς παροτρύνει ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης, την αλλαγή! Μένει να ανακαλύψεις την επαναστατική μέθοδο για να ξεφύγεις από τις αρνητικές συμπεριφορές. 

Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το ποιήμα του T.Σ. Έλιοτ ‘’The Little Gidding’’,  όπως αναφέρεται και στον μικρό πλούτο του Jeffrey E. Young,  είναι πως δεν θα σταματήοσυμε την εξερεύνυση και το τέλος όλης μας της έρευνας θα είναι να φτάσουμε όπου ξεκινήσαμε και να δούμε το μέρος για πρώτη φορά. 

Συντάκτης: Φωτεινή Μιρέλα Χυσόλλη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.