Αναιμία: Τι την προκαλεί;

Συντάκτης: Μαρία Πεστεματζόγλου

Η αναιμία είναι ένα φαινόμενο, αρκετά συχνό, που ταλαιπωρεί χιλιάδες ανθρώπους, μα πιο πολύ την Αφρική, επειδή έχει φτωχό διαιτολόγιο. Η κούραση είναι μια ένδειξη πως το σώμα έχει έλλειψη σιδήρου. Οι εργασίες γίνονται με δυσκολία, ο ασθενής, όταν έχει, αρκετή, έλλειψη σιδήρου, αισθάνεται τρέμουλο στα πόδια και μια ατονία. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι μόνο η έλλειψη σιδήρου, αλλά και η έλλειψη μιας άλλης σημαντικής βιταμίνης. 

Γιατί είναι σημαντική η αιμοσφαιρίνη;        

Όλοι μας κάνουμε εξετάσεις αίματος, οι οποίες είναι σημαντικές να γίνονται κάθε 6 μήνες. Ο γιατρός πάντα κοιτάει, πέρα από τις υπόλοιπες τιμές σακχάρου και άλλων στοιχείων, την τιμή της αιμοσφαιρίνης. Η αιμοσφαιρίνη είναι η πρωτεΐνη που περιέχουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια και σε χαμηλές τιμές, όπως 12g% στις γυναίκες και 13,5g% στους άνδρες, φαίνεται ότι το άτομο έχει αναιμία. Μια χαμηλή αιμοσφαιρίνη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία μας, όπως διαβήτη ή καρδιακή ανεπάρκεια.

Τι είναι τα ερυθρά αιμοσφαίρια;

Θα έχετε αναρωτηθεί και, μάλιστα, αρκετές φορές, για το κόκκινο χρώμα του αίματος. Αυτό, λοιπόν, οφείλεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια, ενώ σε αυτά τα κύτταρα οφείλεται και το οξυγόνο που παίρνουμε. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι σημαντικά για τα όργανα μας, διότι μεταφέρουν στον οργανισμό οξυγόνο, αν, όμως, το οξυγόνο πάψει να υπάρχει, τότε το αίμα αποκτά ένα μπλε χρώμα. Επειδή, τα ερυθρά αιμοσφαίρια δεν παραμένουν για μήνες, παρά μόνο 3 μήνες, ο οργανισμός παράγει μέσω του μυελού των οστών

Δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων

Για να δημιουργηθούν χρειάζεται τον σίδηρο, την βιταμίνη Β12 και το φολικό οξύ. Ο σίδηρος προσλαμβάνεται από το κόκκινο κρέας, το ψάρι, καρύδια, αποξηραμένα φρούτα και πράσινα λαχανικά. Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 προκαλεί μούδιασμα, ζαλάδες και κενά μνήμης. Οι τροφές που βοηθούν στην πρόσληψη της βιταμίνης αυτής είναι τα αυγά, μοσχαρίσιο κρέας, γάλα, σολομός, τόνος, στρείδια, μοτσαρέλα. Το φολικό οξύ, ή αλλιώς βιταμίνη Β9, είναι σημαντικό για την παραγωγή και συντήρηση νέων κυττάρων, άκρως αναγκαίων για την ανάπτυξη των παιδιών και για την εγκυμοσύνη. Που θα το βρείτε, στο σπανάκι, στις μπάμιες, μπρόκολο, φακές, μαύρα φασόλια, συκώτι και πορτοκάλι. Ακόμη βρίσκεται στα δημητριακά και αλεύρι.  


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι καλύτερες πηγές σιδήρου για χορτοφάγους


Τι προκαλεί την αναιμία;

Η μη χορήγηση των κατάλληλων βιταμινών και μετάλλων εξασθενεί τον οργανισμό, ο οποίος έχει ανάγκη από τη σύνθεση νέων ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η αναιμία χτυπάει ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια, καθώς, στην περίπτωση τους, ο οργανισμός δεν ανταποκρίνεται, σωστά, στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ένας ασθενής με λευχαιμία έχει υποστεί βλάβη στη λειτουργία του μυελού των οστών. Η μόλυνση του συκωτιού ή της σπλήνας, μερικές φορές, οφείλεται στην αναιμία. Επί το πλείστον, οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες σε αυτό το φαινόμενο, διότι χάνουν μεγάλες ποσότητες αίματος, κατά την περίοδο τους και στην εμμηνόπαυση.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η αναιμία δεν κάνει διακρίσεις


Πως καταλαβαίνουμε αν έχουμε αναιμία;

Ο οργανισμός έχει την ανάγκη να λάβει το οξυγόνο, το οποίο είναι υπεύθυνο για την λειτουργία των πνευμόνων και άλλων βασικών οργάνων. Όποιος πάσχει από αναιμία έχει χλωμό πρόσωπο, κουράζεται συχνά, έχει, συνέχεια, πονοκεφάλους, ένα κουδούνισμα στα αυτιά και πρηξίματα στους αστραγάλους. Κάποια άλλα συμπτώματα είναι τα μαύρα κόπρανα, βέβαια να σημειώσουμε πως, ακόμα κι αν δεν είναι μαύρα, με την χορήγηση του σιδήρου, το κόπρανα γίνονται μαύρα. Ο πόνος στην κοιλιά και το χάσιμο βάρους, χωρίς σωματική άσκηση, είναι, επίσης, συμπτώματα. Η συμβουλή από τον γιατρό είναι πολύτιμη και θα σας βοηθήσει, σύμφωνα με τις αιματολογικές σας εξετάσεις, με τη χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διάγνωση: Μάθε μόνος σου αν έχεις αναιμία

Συντάκτης: Μαρία Πεστεματζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.