Anahata Chakra – Tips και Ασκήσεις Yoga που θα “ανοίξουν” την καρδιά σου!

Συντάκτης: Βίκυ Μάνδαλου, Πιστοποιημένη δασκάλα Yoga

Όσοι έχετε ασχοληθεί με τη φιλοσοφία της γιόγκα, σίγουρα θα έχετε ακουστά τα τσάκρας. Πρόκειται για τα βιοενεργειακά κέντρα, που βρίσκονται κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης και επιτρέπουν στη ζωτική ενέργεια να ρέει στο σώμα.

Τι είναι το τσάκρα της καρδιάς;

Το τέταρτο στη σειρά, το Anahata chakra, είναι το ενεργειακό κέντρο της καρδιάς και βρίσκεται στο κέντρο του στήθους, πίσω από τον θύμο αδένα. Στα σανσκριτικά Anahata σημαίνει “αβλαβής”, “αχτύπητος”. Απεικονίζεται με το πράσινο χρώμα και αντιστοιχεί στο στοιχείο του αέρα.

Σε φυσικό επίπεδο σχετίζεται με τη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων και επίσης επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Anahata Chakra - Tips και Ασκήσεις Yoga που θα “ανοίξουν” την καρδιά σου!

Σε συναισθηματικό επίπεδο συνδέεται με το συναίσθημα της αγάπης προς τον εαυτό και προς τους άλλους, την καλοσύνη, την ανιδιοτελή προσφορά, τη συμπόνοια, την κατανόηση και τη συγχώρεση.

Όταν βρίσκεται σε ισορροπία, νιώθουμε αγάπη και αποδοχή για τον εαυτό μας, αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τις ικανότητές μας και τις σχέσεις μας, εκφράζουμε με ειλικρίνεια τα συναισθήματά μας και νιώθουμε σύνδεση με τον κόσμο γύρω μας, ευγνωμοσύνη και εκτίμηση για τη φύση, είμαστε στο “εμείς” και όχι στο “εγώ”.

Όταν το τσάκρα της καρδιάς είναι μπλοκαρισμένο, δυσκολευόμαστε να αναπτύξουμε και να διατηρήσουμε υγιείς σχέσεις, νιώθουμε θυμό, ζήλια, μίσος.

Συχνά βιώνουμε μοναξιά, καθώς χτίζουμε ένα τείχος γύρω μας, που μας εμποδίζει να δώσουμε και να δεχτούμε την αγάπη χωρίς όρους.

Σωματικά συμπτώματα που σχετίζονται με την καρδιακή και την αναπνευστική λειτουργία και με το ανοσοποιητικό σύστημα μπορούν επίσης να αποτελούν ένδειξη ότι το ενεργειακό κέντρο της καρδιάς μας χρειάζεται να έρθει σε ισορροπία και αρμονία.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να “ανοίξουμε” το chakra της καρδιάς;

Μερικές απλές συνήθειες που έχω εντάξει στην καθημερινότητά μου, σ’ ένα βαθμό επηρεασμένη από τη φιλοσοφία της γιόγκα, και που αποδεδειγμένα δουλεύουν για μένα είναι οι εξής:

  • Ο διαλογισμός ευγνωμοσύνης, αγάπης, αποδοχής και συγχώρεσης.

Είτε ως μέρος μιας πρακτικής γιόγκα, είτε ως ανεξάρτητη καθημερινή συνήθεια, ο διαλογισμός μάς βοηθάει να έρθουμε σε επαφή με τον εσωτερικό εαυτό μας, να καλλιεργήσουμε ενσυναίσθηση και να υιοθετήσουμε θετική στάση ζωής, εστιάζοντας στην πιο όμορφη πλευρά του εαυτού μας και των άλλων.

  • Η επαφή με το φυσικό περιβάλλον, το πράσινο και τον καθαρό αέρα.

Μια βόλτα στη φύση, το περπάτημα με γυμνά πέλματα, η ενσυνείδητη παρατήρηση του χώρου που μας περιβάλλει, ευνοούν τη διάθεση να εκτιμήσουμε και να νιώσουμε μια βαθύτερη σύνδεση με όλα τα έμβια όντα και τα στοιχεία της φύσης, καλλιεργούν την αίσθηση ότι είμαστε “ένα” με όλη την πλάση.

  • Η ανιδιοτελής προσφορά (κάρμα γιόγκα)

Anahata Chakra - Tips και Ασκήσεις Yoga που θα “ανοίξουν” την καρδιά σου!

Ο εθελοντισμός, η φιλανθρωπική δράση, μια πράξη καλοσύνης και ευγένειας προς έναν γνωστό ή άγνωστο, χωρίς να περιμένουμε αντάλλαγμα, είναι σίγουρο ότι θα “ανοίξουν” την καρδιά σου. Αυτό φυσικά λειτουργεί αμφίδρομα. Μικρές απλές κινήσεις σημαντικής προσφοράς που μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα είναι η αιτία, αλλά και η απόρροια ενεργοποίησης του Anahata chakra.

  • Η συντροφιά με θετικούς ανθρώπους, η σωματική επαφή, μια αγκαλιά, ένα χάδι , ένα φιλί, με αγαπημένα πρόσωπα.
  • Πράξεις αυτοφροντίδας, που μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα και σε σύνδεση με τον εαυτό μας και τις ανάγκες του.

Και φυσικά δε θα μπορούσα να παραλείψω την αγαπημένη μου:

  • Πρακτική άσκηση γιόγκα με στάσεις (ασάνας) που περιλαμβάνουν έκταση του θώρακα, ώστε να δημιουργείται χώρος στο στήθος και να γίνεται η καρδιά δεκτική στο να δώσει και να λάβει αγάπη!

Το βίντεο που σας έχω ετοιμάσει περιλαμβάνει μια ροή από στάσεις της yoga, που εκτείνουν τον θώρακα και έχουν σκοπό να σας βοηθήσουν να “ανοίξετε” την καρδιά σας.

Αφουγκραστείτε το σώμα σας και εκτελέστε τις με σεβασμό στα όρια και στις ανάγκες του.

Καλή απόλαυση!

Βίντεο:

Συντάκτης: Βίκυ Μάνδαλου, Πιστοποιημένη δασκάλα Yoga

Influence:

Είμαι η Βίκυ, γεννημένη στη Λάρισα, πιστοποιημένη προπονήτρια προσωπικών και ομαδικών προγραμμάτων άσκησης…