Ανάγνωση βιβλίων: Εισιτήριο διαρκείας προς τη μακροζωία

Συντάκτης: Σοφία Σανή, Κοινωνική λειτουργός

Γιατί τα βιβλία θεωρούνται μια από τις καλύτερες και διαχρονικότερες επενδύσεις στη ζωή κάθε ανθρώπου; Ποια είναι τα οφέλη τους και γιατί κανείς να επιλέξει να διαβάσει ένα βιβλίο;

Βιβλία και νήπια

Συχνά γίνεται λόγος για τη σπουδαιότητα των βιβλίων στη συναισθηματική, νοητική και εν γένει στην ευρύτερη ανάπτυξη των παιδιών. Η ανάγνωση βιβλίων, τα γνωστά παραμύθια, από τη νηπιακή ακόμη ηλικία, δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά της ηλικίας αυτής να αποκτήσουν σημαντικά ερεθίσματα, να αποκτήσουν καλύτερη αντίληψη του κόσμου, να έρθουν σε επαφή με νέες λέξεις και όρους αλλά και να περάσουν ποιοτικό χρόνο με τους γονείς τους. Η ανάγνωση βιβλίων σε αυτή την ηλικία, δεδομένου ότι τα νήπια δεν έχουν αναπτύξει επαρκώς την γνωστική τους ικανότητα, ως επί των πλείστων γίνεται από οικογενειακά πρόσωπο ή σημαντικά για τα παιδιά, πρόσωπα αναφοράς. Ο χρόνος, ο ποιοτικός χρόνος, κατά την ανάγνωση ενός βιβλίου, ανάμεσα στο παιδί και το γονέα, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δώρα που μπορεί να προσφέρει ο γονέας ή φροντιστής στο παιδί. Τους χαρίζουν πέρα από την παρουσία τους, το χρόνο τους, την παρέα τους και ένα εισιτήριο σε κόσμους μαγικούς και παραμυθένιους.

Βιβλία και παιδί

Και καθώς τα παιδιά αναπτύσσονται, αναπτύσσονται  και οι γνωστικές και αντιληπτικές ικανότητες τους, οπότε η ανάγνωσή ενός βιβλίου, παραμένει και κατά το στάδιο αυτό της ζωής του μια καλή επιλογή. Η ανάγνωση βιβλίων κατά την ηλικία αυτή, βοηθάει τα παιδιά να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιο τους, να βελτιώσουν την ορθογραφία τους, να αναπτύξουν την κριτική ικανότητα τους, να κατανοήσουν καλύτερα όρους και γεγονότα και εν γένει συμβάλλουν θετικά στη σχολική τους απόδοση. Σαφώς, μέσα από την ανάγνωση βιβλίων και των μηνυμάτων τα οποία επιδιώκουν να περάσουν στο αναγνώστη, τα παιδιά αποκτούν σημαντικά πρότυπα συμπεριφοράς και με τον τρόπο αυτό, τα βιβλία συμβάλλουν και στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών και τους εισαγάγουν σταδιακά στον κόσμο των ”μεγάλων”.

Ανάγνωση βιβλίων: Εισιτήριο διαρκείας προς τη μακροζωία

Εφηβεία και ανάγνωση βιβλίων

Εφηβεία, μια περίοδος μεταβολών, μια περίοδος αμφισβητήσεως μια περίοδος όμως που πολλοί έφηβοι βρίσκουν διέξοδο στα βιβλία. Βιβλία που τους επιτρέπουν να ονειρεύονται, βιβλία που τους συνεπαίρνουν σε μέρη και κόσμους άγνωστους, βιβλία που οι λέξεις τους δίνουν δύναμη, βιβλία που τους εκφράζουν, βιβλία με τα οποία ταυτίζονται με τους ήρωες αλλά και βιβλία που αμφισβητούν. Βιβλία που τους λένε όσα στα αλήθεια έχουν ανάγκη να ακούσουν, βιβλία που τους ”συναισθάνονται”.

Η παρουσία του βιβλίου στην ενήλικη ζωή

Και καθώς τα χρόνια περνούν, η καθημερινότητα των ανθρώπων γίνεται ολοένα και πιο σύνθετη λόγω των γρήγορών ρυθμών ζωής. Όλο και λιγότερο ελεύθερος χρόνος υπάρχει διαθέσιμος. Οι σύγχρονοι άνθρωπου, κουβαλώντας άγχη, υποχρεώσεις,  δυσκολίες και προβλήματα αναζητούν λίγες αλλά σπουδαίες στιγμές χαλάρωσης. Η ανάγνωση ενός βιβλίου μπορεί να τους προσφέρει τέτοιου είδους στιγμές. Η ανάγνωση ενός βιβλίο τους δίνει τη δυνατότητα να ξεχάσουν για λίγο τα άγχη της καθημερινότητας, να ονειρευτούν αλλά και να αναθεωρήσουν σκέψεις, συμπεριφορές και να δομήσουν εκ νέου τη ζωή τους.

Κάθε βιβλίο, λοιπόν, και ένας μικρός ή και μεγάλος θησαυρός. Κάθε βιβλίο και ένας συνοδοιπόρος, κάθε βιβλίο και ένα δώρο για ταξίδια σε αλλά μέρη. Κάθε βιβλίο και μια σπουδαία επένδυση. Μια επένδυση ή πιο σωστά μια επένδυση, ένα εισιτήριο διάρκειας προς τη ζωή!

Συντάκτης: Σοφία Σανή, Κοινωνική λειτουργός

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.