Ανάγκες και φροντίδα της χελώνας ξηράς

Συντάκτης: Flowmagazine

Τελευταία, οι χελώνες ξηράς έχουν γίνει ένα πολύ δημοφιλές κατοικίδιο. Ξέρουμε όμως πώς να τις φροντίσουμε για να μη θέσουμε τη ζωή τους σε κίνδυνο;

Οι χελώνες είναι ένα από τα παλαιότερα ζώα αυτού του πλανήτη, καθώς υπάρχουν πάνω από 200 εκατομμύρια χρόνια. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιάσει μείωση στον ρυθμό εξάπλωσής τους, λόγω της καταστροφής των βιοτόπων.

Κατοικίδιο ή όχι;

Μαζί με τα υπόλοιπα ερπετά και τα αμφίβια, δεν θεωρούνται κατοικίδια· γι’ αυτό, η κράτησή τους θεωρείται αιχμαλώτιση, άρα και παράνομη. Υπάρχουν ορισμένα είδη χελώνας που θα μπορούσαν να ζήσουν ως κατοικίδια. Και πάλι, όμως, θα πρέπει να μην αδιαφορούμε για τις ανάγκες του συγκεκριμένου ζώου και να φροντίζουμε να τις καλύπτουμε όσο το δυνατόν περισσότερο:

  • Περιβάλλον: Οι χελώνες χρειάζονται φύση, χόρτα και ήλιο. Εάν δεν έχουν αυτά τα στοιχεία, μπορεί είτε να υποφέρουν από υπερβολικό άγχος είτε να πάθουν αβιταμίνωση. Επομένως, δεν πρέπει να βρίσκονται σε περιβάλλον όπου θα βλέπουν μόνο τσιμέντο. Ένα τεράριουμ με διαστάσεις όχι μικρότερες από 36x18x18 αποτελεί μία καλή λύση. Το φαγητό και το νερό θα πρέπει να παρέχονται σε ξεχωριστά μπολ, όπου θα μπορούν να αναρριχηθούν με ευκολία. Επίσης, είναι απαραίτητη μία θερμή γωνία, όπου η χελώνα θα μπορεί να ζεσταθεί, για να μπορέσει να επεξεργαστεί το ασβέστιο που χρειάζεται. Σε βεράντες και αυλές στις οποίες υπάρχει πράσινο μπορεί επίσης να ζήσει μία χελώνα ξηράς. Ας μην ξεχνάμε ότι πάντα χρειάζεται περίφραξη, ώστε να μη δραπετεύσει το κατοικίδιό μας. Δεν είναι λίγες οι φορές που χελώνες τραυματίστηκαν θανάσιμα πέφτοντας από το μπαλκόνι.

  • Φύλο και αναπαραγωγή: Μετά τα 4 χρόνια, οι χελώνες αρχίζουν να ωριμάζουν ως προς το φύλο τους. Οι αρσενικές είναι μεγαλύτερες, με μακρύτερη και παχύτερη ουρά, που διπλώνει στα πλάγια. Επιπρόσθετα, έχουν μία κοιλότητα στο κάτω μέρος του κελύφους τους. Τα αρσενικά ωριμάζουν σεξουαλικά μετά το 6ο έτος της ζωής τους, ενώ τα θηλυκά πολύ αργότερα. Γεννιούνται από αβγά και όταν είναι μικρές είναι πολύ εύθραυστες. Στην Ελλάδα μπορεί μεγαλώνοντας να φτάσουν έως και τα 35 εκ.. Τον χειμώνα πέφτουν σε χειμερία νάρκη και την άνοιξη αρχίζουν πάλι να δραστηριοποιούνται ως προς την αναζήτηση τροφής και συντρόφου.
  • Διατροφή: Η διατροφή που είναι κατάλληλη για τη χελώνα ξηράς είναι πλούσια σε ίνες και χαμηλή σε πρωτεΐνη και λίπος. Γι’ αυτό, ιδανικά είναι τα φρέσκα λαχανικά, το γρασίδι, το τριφύλλι ή και τα αποξηραμένα χόρτα. Σε μικρότερη ποσότητα καλό θα ήταν να τους παρέχουμε πατάτες και ντομάτες. Το φαγητό εμπορίου θα πρέπει να τους δίνεται συνοδευτικά με την κύρια τροφή τους. Τέλος, θα πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική τροφή, καθώς η χελώνα μπορεί να μεγαλώσει πολύ και να αποκτήσει προβλήματα σε διάφορα ζωτικά όργανα.
  • Ασθένειες: Πέραν των τραυματισμών, οι χελώνες είναι πιθανό να αποκτήσουν προβλήματα υγείας λόγω της κακής διατροφής τους. Η ακατάλληλη διατροφή μπορεί να επιβαρύνει τον μεταβολισμό, τα οστά ή και το κέλυφός τους. Τα παράσιτα, και ειδικά τα εντερικά παράσιτα, μπορεί επίσης να τις ταλαιπωρήσουν. Τέλος, όταν η χελώνα δεν βρίσκεται σε μέρος με άφθονο ήλιο, μπορεί να παρουσιάσει έλλειψη βιταμίνης D, που είναι υπεύθυνη για την επεξεργασία του ασβεστίου στον οργανισμό της.

Κάτι που είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη μας είναι η ευθύνη που έχουμε απέναντι στα ζώα αυτά. Οι χελώνες ξηράς μπορεί να ζήσουν 40-130 χρόνια, γεγονός που απαιτεί μεγάλη δέσμευση από μέρους μας. Εάν δεν είμαστε έτοιμοι, το σωστό θα ήταν να μη στερήσουμε από τη χελώνα το φυσικό της περιβάλλον.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…