Αν πίνεις light αναψυκτικά παραμένεις ελαφρύς;

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου

Αν πίνεις light αναψυκτικά παραμένεις ελαφρύς;Στην προσπάθεια απώλειας βάρους πολλοί καταφεύγουν στην κατανάλωση light τροφίμων και αναψυκτικών. Ειδικά ως προς τα light αναψυκτικά παρατηρείται μεγάλη κατανάλωση αυτών, που συνοδεύεται και από αίσθημα υπερηφάνιας καθώς νομίζεις ότι προστατεύεις τον οργανισμό σου επιλέγοντας μια πιο υγιεινή και ασφαλή λύση. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Τι σημαίνει light τελικά; Μπορούμε να είμαστε σίγοιροι ότι αν καταναλώνουμε light αναψυκτικά δεν θα παχύνουμε ή μήπως και εδώ κρύβεται ένας μύθος;

Τα αναψυκτικά light δεν περιέχουν θερμίδες κα υδατάνθρακες, επομένως δεν αυξάνουν την ενεργειακή πρόσληψη, ούτε επιδρούν στο ζάκχαρο του αίματος. Επομένως, για άτομα τα οποία είναι συνηθισμένα να καταναλώνουν αναψυκτικά με ζάχαρη αποτελούν μια ενδιάμεση λύση στην προσπάθειά τους να “απογαλακτιστούν” από αυτά.

Ο εγκέφαλος μας ξεγελάει

Από την άλλη βέβαια, τα αναψυκτικά light έχουν γλυκιά γεύση στην οποία ο εγκέφαλος συσχετίζει με την κατανάλωση υδατανθράκων και άρα ενέργειας. Τα γλυκαντικά δίνουν τη γλυκιά γεύση χωρίς όμως να δίνουν ενέργεια, με αποτέλεσμα ο οργανισμός αφ’ ενός να συνηθίζει τη γλυκιά γεύση, αφ’ ετέρου να “μπερδεύεται” και να αναζητά την ενέργεια που τελικά κατανάλωσε από άλλα τρόφιμα.

Μακροπρόθεσμα ίσως οδηγούν σε αύξηση βάρους

Οι έρευνες στον τομέα αυτό είναι ακόμα σε πειραματικό στάδιο, ωστόσο οι παραπάνω μηχανισμοί ίσως εξηγούν γιατί ορισμένες μελέτες βρίσκουν θετική συσχέτιση μεταξύ μακροπρόθεσμης κατανάλωσης αναψυκτικών light και αύξησης βάρους.

Τα light ως ενδιάμεσο στάδιο

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο περιορισμός ή ακόμα και η πλήρης αποφυγή κατανάλωσης αναψυκτικών με ζάχαρη μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στον έλεγχο του βάρους και τη στοματική υγεία, να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων, και να βοηθήσει στην καλύτερη υγεία των οστών. Τα αναψυκτικά light καλό είναι επίσης να αποφεύγονται (ειδικά στα παιδιά και στις εγκύους) ή να χρησιμοποιούνται παροδικά σαν ενδιάμεσο στάδιο διακοπής.

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.