Η Διεθνής Αμνηστία

Συντάκτης: Flowmagazine

Η Διεθνής Αμνηστία είναι ένα παγκόσμιο, ανεξάρτητο κίνημα εθελοντών που αγωνίζεται για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όραμα της είναι ένας κόσμος όπου όλοι οι άνθρωποι θα απολαμβάνουν τα δικαιώματα που αναγνωρίζονται από την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και από άλλους διεθνείς κανόνες. Βασικές αξίες της, η αλληλεγγύη σε παγκόσμιο επίπεδο, η αμεροληψία, η διαφάνεια, η δημοκρατία και ο αμοιβαίος σεβασμός.

Η Διεθνής Αμνηστία αριθμεί περισσότερα από 2 εκατομμύρια μέλη και υποστηρικτές σε περισσότερες από 150 χώρες. Οι πόροι της προέρχονται αποκλειστικά από όλους εκείνους που υποστηρίζουν τη δράση της με τη συνδρομή τους. Για να διατηρεί την ανεξαρτησία και την αντικειμενικότητά της, δεν δέχεται χρήματα από κυβερνήσεις ή διακυβερνητικούς οργανισμούς.

Έχει τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης (1977) «για τη συνεισφορά της στην εξασφάλιση της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και, κατ’ επέκταση, της ειρήνης στον κόσμο», ενώ δε δίστασε, το Φεβρουάριο του 2010, να ζητήσει από τις Ελβετικές Αρχές να ξεκινήσουν έρευνα εναντίον του πρώην προέδρου της Αμερικής George Bush και να τον συλλάβουν.

Η δράση

Η Διεθνής Αμνηστία αναλαμβάνει δράση για τον τερματισμό των σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως:

  • η σωματική και ψυχική ακεραιότητα
  • η ελευθερία της έκφρασης και της συνείδησης
  • η ελευθερία από διακρίσεις.

Η δράση της περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων:

Υπερασπίζεται τους κρατούμενους της συνείδησης, της βίας, αλλά και της φτώχειας. Αγωνίζεται για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών, την κατάργηση της θανατικής ποινής, των βασανιστηρίων και του περιορισμού των ελευθεριών στο όνομα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Για την καταπολέμηση των διακρίσεων που υφίστανται οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, οι μειονότητες, αλλά και οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Βάλτε στη ζωή σας τον ακτιβισμό

Η Διεθνής Αμνηστία δεν δέχεται χρήματα από κυβερνήσεις, διακυβερνητικούς οργανισμούς και πολιτικά κόμματα και είναι ανεξάρτητη από οικονομικά συμφέροντα, ιδεολογίες και θρησκείες. Η δράση της χρηματοδοτείται κυρίως από τις συνδρομές και δωρεές των μελών και των υποστηρικτών της. Κάντε την αντίρρησή σας πράξη! Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να συμμετέχετε ενεργά και εθελοντικά στη δράση της οργάνωσης, ανάλογα με τον χρόνο που έχετε στη διάθεση σας και τα ενδιαφέροντα σας.

Γίνετε μέλος ή υποστηρικτής

Οι συνδρομές και δωρεές των μελών και των υποστηρικτών είναι ζωτικής σημασίας για την οργάνωση. Τόσο ως υποστηρικτής, όσο και ως μέλος, θα μπορείτε να λαμβάνετε ταχυδρομικά το ενημερωτικό δελτίο του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, καθώς και ηλεκτρονική ενημέρωση για τις δράσεις της. Ως μέλος, θα έχετε την ευκαιρία να συμμετέχετε ακόμη πιο ενεργά στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα (όπως συμμετοχή στις τοπικές ομάδες δράσεις), καθώς και στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Άλλοι τρόποι εθελοντισμού

Μπορείτε να συμμετάσχετε στο Δίκτυο Επειγουσών Ενεργειών και να υπογράφετε γράμματα για να σωθούν άνθρωποι, των οποίων η ζωή βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Το δίκτυο αυτό είναι ηλεκτρονικό και το μόνο που χρειάζεται θα είναι να στείλετε ένα e-mail. Μπορείτε επίσης να λαμβάνετε μέρος στις ακτιβιστικές δράσεις της Διεθνούς Αμνηστίας. Με αυτό τον τρόπο θα συμβάλετε στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κοινού, αναλαμβάνοντας απλές, αλλά ουσιαστικές ενέργειες, όπως η συλλογή υπογραφών στο στενό και ευρύτερο περιβάλλον σας. Επιπλέον μπορείτε να βοηθήσετε εθελοντικά μέσω του επαγγέλματός σας, προσφέροντας τις υπηρεσίες σας.

Κάντε την πρακτική σας στη Διεθνή Αμνηστία

Η Διεθνής Αμνηστία παρέχει δυνατότητα συνεργασίας σε φοιτητές και φοιτήτριες που θα ήθελαν να κάνουν την πρακτική τους άσκηση στην οργάνωσή. Το αντικείμενο σπουδών τους, μπορεί να περιλαμβάνει Πολιτικές Επιστήμες, Διεθνείς Σχέσεις, Νομικές Σπουδές, Επικοινωνία και ΜΜΕ, Διοίκηση Επιχειρήσεων και Μάρκετινγκ, Κοινωνιολογία, Μετάφραση και άλλα συναφή αντικείμενα. Η αίτηση μπορεί να γίνει είτε μέσω των συνεργαζόμενων Πανεπιστημιακών Σχολών και Τμημάτων, είτε με επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος και αποστολή βιογραφικού μέσω e-mail στο athens@amnesty.org.gr, τουλάχιστον ένα μήνα πριν την επιθυμητή ημερομηνία έναρξης συνεργασίας. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και ο ελάχιστος χρόνος δέσμευσης είναι οι δύο μήνες με απασχόληση τουλάχιστον 20 ωρών εβδομαδιαίως.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την οργάνωση και τις δράσεις της μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα http://www.amnesty.org.gr/ ή να τηλεφωνήσετε στο 210 3600628

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…