Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον -2 ασθένειες που πλήττουν τα εγκεφαλικά κύτταρα

Συντάκτης: Σταματία Καλλιβωκά

Το Πάρκινσον είναι μία εκφυλιστική ασθένεια που φθείρει τα εγκεφαλικά κύτταρα και έχει αυξανόμενη πορεία, όπως και το Αλτσχάιμερ. Είναι η δεύτερη πιο συχνή ασθένεια μετά το Αλτσχάιμερ. Πέρα από τις ομοιότητές τους, ποιές είναι οι διαφορές τους και πώς μπορούμε να προστατευτούμε από αυτές;

Συνήθης είναι η άποψη ότι η εμφάνιση άνοιας σε προχωρημένη ηλικία είναι κάτι φυσιολογικό. Και όμως, η επιστημονική κοινότητα τονίζει πως δεν είναι. Για την ακρίβεια, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει δυνατότητα διάγνωσης για περιπτώσεις άνοιας, έτσι ώστε οι άνθρωποι αυτοί να έχουν ειδική φροντίδα, θεραπεία και κατ’ επέκταση κοινωνική ενσωμάτωση.

Κατά περίπου 10.000.000 αυξήθηκε το ποσοστό των ατόμων με άνοια το 2017, και ξεπέρασε τα 45.000.000. Πιο συγκεκριμένα, κάθε 3 λεπτά στον πλανήτη μας, κάποιος αναπτύσσει σημάδια άνοιας. Στις μη ανεπτυγμένες χώρες, μόνο το 10% αυτών των ατόμων θα λάβει την ιατρική παρακολούθηση που δικαιούται. Όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας, μπορεί να λειτουργήσει ως πρόληψη του Αλτσχάιμερ.

Με την κατάλληλη φροντίδα, το άτομο που έχει άνοια θα μπορεί να είναι ανεξάρτητο έως ένα βαθμό, να αποφασίζει για τη ζωή του, λαμβάνοντας πιο ελαφριά φαρμακευτική αγωγή.

Η άνοια δεν είναι λοιπόν φυσιολογικό δείγμα του γήρατος. Μία μορφή της, που αφορά το 60-80% των περιπτώσεων, είναι το Αλτσχάιμερ. Το πρόβλημα με το Αλτσχάιμερ είναι, ότι στα αρχικά του στάδια δεν παρουσιάζει εμφανή συμπτώματα, έτσι ώστε να επιτευχθεί έγκαιρη διάγνωση.

Η δημιουργία μιας ανάμνησης, προϋποθέτει τη συγκρότηση συνάψεων στον εγκέφαλο. Μέχρι πριν ορισμένα χρόνια γνωρίζαμε πως η επανάληψη της ανάκλησης γεγονότων, συμβάλλει στην ενδυνάμωση της μνήμης. Η μνήμη μας περιλαμβάνει γεγονότα αλλά και πληροφορίες που έχουμε συγκεντρώσει μέσω διηγήσεων. Σύγχρονες έρευνες όμως δείχνουν ότι η επανάληψη αυτή δεν δρα αυτούσια για να ολοκληρώνονται οι διεργασίες της μνήμης, αλλά μία ειδική πρωτεϊνη τις θέτει σε λειτουργία.

Τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ, είναι τα ακόλουθα:

  • Πρώτο και κυριότερο, η εξασθένηση της μνήμης, αλλά και
  • Διάσπαση προσοχής
  • Προβλήματα συγκέντρωσης
  • Έχει αντίκτυπο στην ψυχοσύνθεση
  • Επηρεάζει τη συμπεριφορά του ατόμου
  • Δυσκολία στον προσανατολισμό
  • Λειτουργικά προβλήματα

Τα κύτταρα του εγκεφάλου φθείρονται και καταστρέφονται. Η έγκαιρη θεραπεία στοχεύει στο να είναι το άτομο όσο πιο ανεξάρτητο γίνεται. Είναι μία νόσος με προοδευτική πορεία. Η εκκίνησή της με δυσκολία μπορεί να χρονολογηθεί. Η μακροπρόθεσμη μνήμη διατηρείται καλύτερα. Φθείρεται η μεσοπρόθεσμη μνήμη, και ιδίως το κομμάτι της νοηματοδότησης.

Όταν το άτομο νοσεί σε προχωρημένο στάδιο, πλήττονται και οι ικανότητες προφορικής και γραπτής έκφρασης. Στα πρώτα στάδια, θυμάται τις λέξεις, στην πορεία δυσκολεύεται στην ανάκλησή τους. Με τον τρόπο αυτό, όσο προχωράει το Αλτσχάιμερ, τόσο ακολουθούν καθοδική πορεία οι εκφραστικές και επικοινωνιακές ικανότητες του ανθρώπου. Αναφορικά με την γραφή, δυσκολεύεται, είτε στη σημασιοδότηση των φράσεων, είτε στον τονισμό και στον τρόπο συγγραφής.

Σταδιακά αλλά σταθερά, παρότι δεν υφίσταται πρόβλημα στον μηχανισμό εκτέλεσης των πράξεων, αυτές γίνονται με δυσκολία, λόγω της φθοράς των εγκεφαλικών κυττάρων. Επιπλέον, παρουσιάζεται αδυναμία στην αναγνώριση σχημάτων, αλλά και στον προσανατολισμό ευρύτερα- το άτομο δηλαδή, δεν μπορεί να δώσει οδηγίες προκειμένου να κατευθύνει άλλους στο χώρο.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Σταματία Καλλιβωκά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr