Άλλο αγάπη και άλλο..έρωτας

Συντάκτης: Κατερίνα Μπασαγιάννη

Πολλοί αναρωτιούνται ποια είναι η πραγματική διαφορά ανάμεσα στον έρωτα και την αγάπη; Πολλοί είναι αυτοί που συγχέουν τους δύο όρους και πιστεύουν πω διακατέχονται από το ένα συναίσθημα ενώ στην πραγματικότητα αισθάνονται το άλλο. 

Ο έρωτας διαρκεί ένα σύντομο χρονικό διάστημα, είναι έντονος και ταραχώδης. Όταν κάποιος ερωτεύεται στην αρχή δεν αντιλαμβάνεται τον σύντροφό του στο σύνολό του αλλά κάνει προβολές σε αυτόν ορισμένων εξιδανικευμένων πλευρών του. Έρωτας σημαίνει πως τοποθετώ τον ιδανικό για μένα σύντροφο στον άνθρωπο που έχω απέναντί μου, αποτελώντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο μια σχέση με τον ίδιο μας τον εαυτό, ακόμα και αν επιλέγουμε ένα άλλο πρόσωπο προκειμένου να προβάλλουμε σε αυτό αυτά που αισθανόμαστε. Όπως έλεγε και ο Mauricio Abandi ‘’Έρωτας είναι μια σχέση στην οποία το άλλο πρόσωπο, αντί να αναγνωρίζεται ως ένα πραγματικά διαφορετικό πρόσωπο, ερμηνεύεται σαν να ήταν το είδωλο του εαυτού μου, εφοδιασμένο με τα χαρακτηριστικά που αντιστοιχούν στην εξιδανικευμένη εικόνα αυτού που θα ήθελα να είμαι’’.

Υπάρχει το στάδιο όμως όπου ο έρωτας περνάει, και αρχίζουμε και αντιλαμβανόμαστε τον άλλον όπως ακριβώς είναι, τον πραγματικό του εαυτό. Εκεί είναι που οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες, καθώς αναρωτιόμαστε τι συνέβη και ο άλλος άλλαξε δίπλα μας, πως είναι δυνατόν να έχουμε πλάι μας έναν τελείως διαφορετικό άνθρωπο; Στην πραγματικότητα, αυτό που άλλαξε είναι οι προβολές που κάναμε σε αυτόν και ο τρόπος που εμείς τον κοιτούσαμε. Οι συγκρούσεις επομένως στο στάδιο κατά το οποίον οι ομοιότητες είναι πολλές, είναι σπάνιες. Τίθεται λοιπόν το δίλημμα αν θα μπορέσω να αγαπήσω αυτό που βλέπω ή αν θα συνεχίζω να μένω προσκολλημένος στον ιδανικό μου σύντροφο. 

Αγάπη σημαίνει πως ανακαλύπτω τον πραγματικό εαυτό του άλλου και τα πραγματικά του χαρακτηριστικά, τα οποία ενδεχομένως να είναι και πολύ διαφορετικά από αυτά που ήταν αντιληπτά όσο διαρκούσε το στάδιο του έρωτα. Αγάπη σημαίνει πως αποδέχομαι τα χαρακτηριστικά εκείνα που δεν μου αρέσουν εφόσον αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του ακριβώς γιατί τον αποδέχομαι έτσι ακριβώς όπως είναι. Αγάπη σημαίνει πως δεν πραγματοποιώ πλέον εκείνες τις προβολές, πως αντιλαμβάνομαι τον άλλον όπως είναι πραγματικά χωρίς να θέλω να τον αλλάξω. 

Αξίζει να παραθέσουμε δύο κομμάτια δύο διακεκριμένων συγγραφέων:

Αγάπη σημαίνει πως αγαπάμε για αυτό που ξέρουμε πως ο άλλος μπορεί να φτάσει να γίνει όχι για αυτό που είναι. 

– Welwood 

Έρωτας είναι να αγαπάς τις ομοιότητες 

και 

Αγάπη να ερωτεύεσαι τις διαφορές 

– Jorge Bucay 

Συντάκτης: Κατερίνα Μπασαγιάννη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.