Πώς να βάλετε την αλληλέγγυα οικονομία στην καθημερινή σας ζωή

Συντάκτης: Φλώρα Καρρά

Η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη, η διαμόρφωση κοινωνικών δικτύων, καθώς και ο σεβασμός και η αγάπη για το συνάνθρωπο, μπορούν να αποτελέσουν διέξοδο στις μαύρες περιόδους της κρίσης που μαστίζουν την ανθρωπότητα, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε παγκόσμιο.

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους που οι κοινωνίες έχουν βυθιστεί στην κρίση είναι και η έλλειψη ανθρωπιστικής και ουσιαστικής παιδείας. Το σημερινό υλιστικό μοντέλο ζωής είναι μακριά από τον ανθρωπισμό, η άγνοια επικρατεί της γνώσης και κυριαρχεί ένα σύστημα εκπαίδευσης, αλλά όχι παιδείας.

Ένα μεγάλο στοίχημα που μπορούμε να κερδίσουμε από αυτήν την κρίση είναι να θέσουμε τη ζωή μας ξανά σε νέες βάσεις, δίνοντας ξανά αξία στις ανθρώπινες σχέσεις, την επικοινωνία, τη δημιουργική απασχόληση, την ενασχόληση με το περιβάλλον, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, αλλά και την ενδυνάμωση του κρίκου της αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτών. Η έννοια του ενεργού πολίτη σε μια εποχή που το κράτος είναι παντελώς αδύναμο να ανταποκριθεί έχει τεράστια σημασία για τη διατήρηση των αξιών, των ιδανικών και των οραμάτων του καθενός από εμάς.

Τα τελευταία χρόνια, ποικίλες δομές και προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης λειτουργούν μέσα από τυπικούς και άτυπους εθελοντικούς σχηματισμούς. Ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών εστιάζει σε μεγάλο βαθμό στο θέμα της αυτονομίας και ανεξαρτησίας της ανάμεσα στο κράτος και την αγορά.

Μερικοί τρόποι για να ενσωματώσουμε την Κοινωνική και Αλληλέγγυα οικονομία στην καθημερινότητά μας παρουσιάζονται παρακάτω:

1. Αγορά Fairtrade προϊόντων. Τα προϊόντα αυτά είναι προϊόντα Δικαίου Εμπορίου και αγοράζοντας τέτοια προϊόντα συμβάλουμε ώστε οι εργαζόμενοι και οι παραγωγοί να εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα και μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τον εαυτό τους. Τα προϊόντα αυτά όπως για παράδειγμα ζάχαρη, καφές, σοκολάτες, κακάο, διατίθενται ακόμη και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ της χώρας και διαθέτουν το ειδικό σήμα πιστοποίησης fairtrade.

2. Αγορά ethical clothing. Βεβαιωθείτε ότι τα ρούχα που αγοράζετε παράγονται σε ένα συμβατό με τα ανθρώπινα δικαιώματα εργοστάσιο και ασφαλές για το εργατικό προσωπικό. Εναλλακτικά προτιμήστε τις αγορές από τα μικρά τοπικά καταστήματα, στηρίζοντας τους μικρούς εμπόρους και όχι τους κολοσσούς των πολυεθνικών.

3. Ηθική οικονομία. Δανειστείτε, αποταμιεύστε και επενδύστε σε ηθικές τράπεζες και πιστωτικές ενώσεις. Στην Ελλάδα, η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας έγινε η πρώτη Ηθική Τράπεζα στην Ελλάδα ακολουθώντας το παράδειγμα της ιταλικής Banca Etica, της βραζιλιάνικης Banco Palmas και της Grameen Bank από το Μπαγκλαντές, εντασσόμενη στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ηθικών και Εναλλακτικών Τραπεζών (FEBEA).

4. Αγοράστε από ένα συνοικιακό σουπερ μάρκετ ή από συνεταιρισμούς. Υποστηρίξτε τους μικρούς παραγωγούς.

5. Ξεκινήστε μια κοινότητα ή ένα περιβόλι. Αν έχετε ένα μικρό κήπο ή την άδεια χρήσης του, εσείς, η οικογένειά σας και οι γείτονες σας μπορείτε να φυτέψετε τα λαχανικά σας και να συνεργαστείτε για να μοιραστείτε την παραγωγή σας.

6. Προσλάβετε υπηρεσίες που παρέχονται από μια ένωση ΚΑΟ. Εκτός από την απόκτηση της υπηρεσίας που χρειάζεστε, μπορείτε να υποστηρίξετε την ύπαρξη και την οικονομική βιωσιμότητα των συλλόγων ΚΑΟ.

7. Μοιραστείτε πράγματα που δε χρειάζεστε πια, το χρόνο σας, ένα χαμόγελο. Στηρίξτε την ανταλλακτική οικονομία.

8. Εξερευνήστε τι είδους ενώσεις Κοινωνικής Γεωργίας υπάρχουν στην κοινότητά σας και γίνετε μέλος. Ίσως υπάρχει κάποια δεξιότητα που έχετε και μπορεί να κάνει τη διαφορά.

9. Γίνε ένας ακτιβιστής. Ο ακτιβισμός μπορεί να έχει πολλές μορφές και συχνά μέσα από ακτιβιστικές ομάδες κερδίζονται μάχες για οικονομική ισότητα, για ανθρώπινα δικαιώματα, για προστασία του περιβάλλοντος.

10. Όσο λιγότερο καταναλώνετε, τόσο το καλύτερο. Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες στην καθημερινή σας ζωή, που δεν έχουν νομισματική αξία, ούτε αγοράζονται. Τη φροντίδα των άλλων, την αγάπη και το σεβασμό προς τα ζώα, το μαγείρεμα και το μοίρασμα της δημιουργίας με τους φίλους. Κανείς δεν πληρώνει για αυτές της δραστηριότητες, οι οποίες έχουν αξία και αποτελούν μέρος της ΚΑΟ.

Η συμμετοχή σε κοινωνικά δίκτυα και ενεργές ομάδες πολιτών μπορεί να αποτρέψει τον κοινωνικό αποκλεισμό, που είναι επακόλουθο της κρίσης, αλλά και να ενισχύσει το αίσθημα της αλληλεγγύης και της προσφοράς προς το συνάνθρωπο. Μια αξία τόσο σημαντική, αλλά συνάμα και τόσο ξεχασμένη για αρκετά χρόνια πριν.

Συντάκτης: Φλώρα Καρρά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.