Αλλεργίες του καλοκαιριού: Πρόληψη και αντιμετώπιση
Οι καλοκαιρινές διακοπές, τόσο στη θάλασσα όσο και στο βουνό, επιφυλάσσουν κινδύνους, ιδιαίτερα για τα ευαίσθητα στις αλλεργίες άτομα. Ο ήλιος, τα έντομα καθώς και τα φαγητά, αποτελούν πιθανές αιτίες αλλεργικών εξάρσεων…
Ξεκινώντας απ’ τον ήλιο, απαραίτητη είναι η χρήση αντηλιακών σκευασμάτων με δείκτη γύρω στο 20 – 30. Φυσικά, η έκθεση στον ήλιο απαγορεύεται σε άτομα που έχουν φωτοαλλεργία ή φωτοευαισθησία, καθώς και σε αυτά που παθαίνουν ηλιακή κνίδωση, διότι τότε απαιτείται θεραπευτική αγωγή με αντιϊσταμινικά, κορτιζόνες, κλπ. Επίσης τα άτομα που λαμβάνουν φάρμακα, μπορεί να παρουσιάσουν φωτοαλλεργία με το συνδυασμό φαρμάκου – έκθεσης στον ήλιο (αντιβιοτικά, αντιϊσταμινικές αλοιφές κ.ά.).
Όσον αφορά τα έντομα, τα άτομα που έχουν εκδηλώσει συμπτώματα αλλεργίας μετά από τσίμπημα εντόμων (σφήκας, μέλισσας, κουνουπιών, ψύλλων, κ.ό.κ.), θα πρέπει να προσέχουν να μη φορούν πολύχρωμα ρούχα ή ρούχα που φωσφορίζουν και εμπριμέ καπέλα. Παράλληλα, καλό θα ήταν να αποφεύγουν τα δυνατά αρώματα, τα picnic αλλά και το περπάτημα χωρίς πέδιλα στην παραλία ή το γκαζόν. Σε περίπτωση που τσιμπηθούν, θα πρέπει να λάβουν αμέσως χάπια κορτιζόνης, αντιϊσταμινικά, και αν χρειαστεί να κάνουν και ένεση κορτιζόνης ή και αδρεναλίνης. Εννοείται, σε περίπτωση έντονης αντίδρασης (εξανθήματα, πρήξιμο, δύσπνοια, εμετούς ή και πτώση πιέσεως), θεωρείται απαραίτητο να κατευθυνθούν προς το πλησιέστερο κέντρο υγείας για παρακολούθηση.
Ωστόσο, η προσοχή των αλλεργικών εφιστάται και κατά τη διάρκεια του μπάνιου στη θάλασσα, αφού κολυμπώντας, πολλές φορές, μας τσιμπούν μέδουσες (και όχι μόνο). Αν είστε αλλεργικοί λοιπόν, και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να αντιμετωπίσετε τέτοια τσιμπήματα όπως τα τσιμπήματα εντόμων, ειδάλλως απαιτείται μόνο αλοιφή (κορτιζονούχα ή αντιϊσταμινική).
Σημαντικό είναι να τονίσουμε, επίσης, πως υπάρχει και η περίπτωση της αλλεργίας στο κρύο νερό. Πιο συγκεκριμένα, πρέπει να προσέχουν τα αλλεργικά άτομα που έχουν κνίδωση εκ ψύχους, διότι όταν κολυμπούν σε παγωμένα νερά, μπορεί να κινδυνεύσουν με αλλεργικό shock μέσα στο νερό και με πιθανό πνιγμό.
Τέλος, μη ξεχνάμε τις αλλεργίες στα τρόφιμα. Τρώγοντας στο παραλιακό εστιατόριο, θα πρέπει να ενημερώσουμε τον εστιάτορα σε περίπτωση τροφικής αλλεργίας σε ψάρια, θαλασσινά ή φρούτα της εποχής. Και σε αυτή την περίπτωση, απαραίτητα φάρμακα είναι τα αντιϊσταμινικά, η κορτιζόνη και η αδρεναλίνη, προς άμεση χρήση σε περίπτωση σοβαρού επεισοδίου. Καλό καλοκαίρι σε όλους!
«Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με τον αλλεργιολόγο κο Τσαπτσίνο. Για περισσότερα κείμενα του συγκεκριμένου αρθρογράφου πατήστε εδώ»