Αλλεργίες, οι σύντροφοι της άνοιξης!

Συντάκτης: Δήμητρα Βγενά

Αλλεργίες, οι σύντροφοι της άνοιξης!Η μύτη σας τρέχει, τα μάτια σας είναι ερεθισμένα, βγάλατε και ένα εξάνθημα ξαφνικά. Αναρωτιέστε τι έχετε, και μετά σκέφτεστε ότι είναι άνοιξη και κάθε άνοιξη έχετε τα ίδια συμπτώματα. Αλλεργία, αυτό έρχεται στο μυαλό σας και αναρωτιέστε αν όντως πάσχετε από αυτές. Διαβάστε τα συμπτώματα και τι να αποφύγετε!

Μήπως έχω αλλεργικό άσθμα; Πώς το καταλαβαίνω;

Έχετε αν…

Βήχετε χωρίς να είστε άρρωστος, ειδικά αν ο βήχας παρατείνεται για πάνω από 15 ημέρες και δεν είστε καπνιστής.

Αν βήχετε μετά από κάθε φορά που γυρνάτε από τρέξιμο ή όποια άλλη άσκηση.

Αν πάσχετε από νυχτερινό βήχα,.

Αν πάσχετε και από άλλες αλλεργίες, όπως η αλλεργική ρινίτιδα ή ατοπική δερματίτιδα ή και επιπεφυκίτιδα.

Επίσης αν έχετε προσέξει ότι σας προκαλούν βήχα οι εισπνοές ερεθιστικών ουσιών όπως ο καπνός του τσιγάρου, οι βαφές μαλλιών ή ακόμη και οι επαφές σας με τα ζώα.

Δεν έχετε αν…

Αν ταλαιπωρήστε από βήχα που οφείλεται σε ιογενή ή μικροβιακή λοίμωξη. Σε τέτοια περίπτωση, ο βήχας συνοδεύεται από πυρετό, συνάχι αλλά και πονόλαιμο. Μετά την ανάρρωση όμως θα πρέπει να σταματήσει και ο βήχας.

Μήπως έχω αλλεργική δερματίτιδα; Πώς το καταλαβαίνω;

Έχετε αν…

Μετά την επαφή του δέρματος σας σε κάποιο καλλυντικό, μέταλλο, ύφασμα ή ψεύτικο κόσμημα, εκδηλώσετε εξανθήματα. Σε αυτή την περίπτωση είναι αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής. Η ατοπική δερματίτιδα εκδηλώνεται με έκζεμα σ’ ένα ή περισσότερα σημεία του δέρματος και τα πιο «δημοφιλή» σημεία είναι η εσωτερική πλευρά των αγκώνων και των γονάτων.

Δεν έχετε αν…

Μια πληγή που είχατε ξύστηκε και εμφάνισε στοιχεία δερματικής μόλυνσης όπως το κοκκίνισμα ή η κρούστα με τα υγρά. Η δερματική μόλυνση, προκαλεί κάψιμο και κάποιες φορές πόνο, η αλλεργία από την άλλη προκαλεί φαγούρα. Αν έχετε μολυνθεί το καταλαβαίνετε από τη μετάδοση της κοκκινίλας στις διπλανές περιοχές.

Έχετε αλλεργία στην… άνοιξη;

Αν ναι, αποφύγετε τις βόλτες σε χώρους με πράσινο τις πρώτες πρωινές και απογευματινές ώρες, ο λόγος είναι ότι τότε παρατηρείται η μεγαλύτερη συγκέντρωση γύρης στην ατμόσφαιρα.

Αν έχετε πάει μια βόλτα στην ύπαιθρο, η πρώτη σας δουλειά μόλις επιστρέψετε σπίτι θα πρέπει να είναι ένα ντους.

Ωραίες οι εκδρομές, αλλά αποφεύγετέ τες την περίοδο της ανθοφορίας. Προτιμήστε παραθαλάσσιες περιοχές, όπου υπάρχει μικρότερη συγκέντρωση αλλεργιογόνων και το περιβάλλον είναι πιο ευνοϊκό.

Οι αλλεργίες είναι κληρονομικές;

Αν ο ένας από τους δύο γονείς σας είναι αλλεργικός και ειδικά η μητέρα, είναι πολύ πιθανό κάποια στιγμή στη ζωή σας να εκδηλώσετε και εσείς κάποια αλλεργία. Αν και οι δυο σας γονείς υποφέρουν από αυτές, είναι διπλάσια η πιθανότητα.

Συντάκτης: Δήμητρα Βγενά,

Influence:

Απόφοιτη του Δημόσιου ΙΕΚ Κηφισιάς Δημοσιογραφίας Συντάκτες και Ρεπόρτερ. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά…