Αλλάζει η μνήμη των γυναικών κατά την εμμηνόπαυση;

Συντάκτης: Flowmagazine

Πώς επηρεάζεται η μνήμη όταν η γυναίκα μπαίνει στην εμμηνόπαυση; Πολλές γυναίκες παραπονούνται ότι έχουν προβλήματα μνήμης αλλά και εγκεφαλική σύγχυση κατά την εμμηνόπαυση.

Τα τελευταία 15 χρόνια, ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών χαρτογραφεί τους περίπλοκους τρόπους με τους οποίους η εμμηνόπαυση επηρεάζει τον εγκέφαλο και τι βοηθά στη διατήρηση μιας καλής μνήμης.

Για παράδειγμα, η εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται τα εγκεφαλικά κύτταρα, συνδέονται μεταξύ τους ή εξασθενούν, και αυτές οι διαδικασίες επηρεάζουν τις περιοχές του εγκεφάλου που είναι κρίσιμες για τη μνήμη.


Διαβάστε επίσης: Οστεοπόρωση και εμμηνόπαυση


Η εμμηνόπαυση μειώνει επίσης το επίπεδο γλυκόζης στον εγκέφαλο, το κύριο καύσιμο που χρησιμοποιείται από τα εγκεφαλικά κύτταρα. Στη συνέχεια, ο εγκέφαλος αναζητά άλλες μεταβολικές πηγές για να παρέχει το απαραίτητο καύσιμο για να λειτουργήσει – δηλαδή, ο εγκέφαλος προσαρμόζεται σε ένα νέο ορμονικό περιβάλλον προκειμένου να διατηρήσει τη λειτουργία του.

Αλλάζει η μνήμη των γυναικών κατά την εμμηνόπαυση;

Μπορεί να βοηθήσει η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης;

Η έναρξη της ορμονικής υποκατάστασης (HR) στην περιεμμηνόπαυση (περίπου τέσσερα έως οκτώ χρόνια πριν από την εμμηνόπαυση) ή στην πρώιμη εμμηνόπαυση μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην εγκεφαλική δραστηριότητα και τη λειτουργία της μνήμης, αν και δεν έχουν διεξαχθεί συστηματικές δοκιμές HR κατά την περιεμμηνόπαυση.

Η έναρξη της HR στην όψιμη εμμηνόπαυση μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στον εγκέφαλο και να αυξήσει τον κίνδυνο διαταραχών (π.χ. Αλτσχάιμερ).

Απαιτείται ενδελεχής έρευνα για να καθοριστεί ο πιο αποτελεσματικός χρόνος χορήγησης, η ορμονική φόρμουλα, η δόση, η οδός χορήγησης (για παράδειγμα, από το στόμα ή με δερματικό έμπλαστρο) και η διάρκεια.

Πώς να διατηρήσουν οι γυναίκες την υγεία του εγκεφάλου;

Υπάρχουν τρεις βασικοί πυλώνες για τη διατήρηση της μνήμης: σωματική δραστηριότητα, ασκήσεις τόνωσης (μνήμης) και κοινωνική επαφή. Έρευνες δείχνουν ότι τα δύο πρώτα έχουν άμεσες ευεργετικές επιδράσεις στον εγκέφαλο, ακόμη και σε επίπεδο κυτταρικής λειτουργίας.

Η κοινωνική επαφή βοηθά επίσης τον εγκέφαλο να παραμένει ενεργός λόγω των εξωτερικών ερεθισμάτων και των νέων εμπειριών. Οι διατροφικές συνήθειες (όπως η μεσογειακή διατροφή ή η πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, όπως το ιχθυέλαιο) είχαν επίσης ευεργετικά αποτελέσματα στη λειτουργία της μνήμης.

Αλλάζει η μνήμη των γυναικών κατά την εμμηνόπαυση;


Διαβάστε επίσης: Η διατροφή στην εμμηνόπαυση


Τα καλά νέα είναι ότι πρόκειται για απλές συνήθειες του τρόπου ζωής, οι οποίες μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικές για γυναίκες με υπέρταση ή διαβήτη που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για γνωστική έκπτωση.

Τέλος, ο επαρκής ύπνος (προς το παρόν προτείνεται ως επτά ώρες τη νύχτα) είναι κρίσιμος για την υγεία του εγκεφάλου. Έρευνες έχουν δείξει ότι κατά τη διάρκεια ορισμένων περιόδων ύπνου, η μάθηση εδραιώνεται.

Με άλλα λόγια, ο ύπνος παίζει βασικό ρόλο στην αποθήκευση και τη διατήρηση όσων μάθαμε κατά τη διάρκεια της ημέρας και βοηθά ακόμη και στον καθαρισμό του εγκεφάλου από το αμυλοειδές, έναν από τους δείκτες πιθανής παθολογίας της AD (Alzheimer’s Disease).

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…