Αλλάζει η διατροφή μας σύμφωνα με την ηλικία μας;

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Η ζωή μας προχωρά και εξελίσσεται. Η διατροφή μας όμως παραμένει ίδια καθώς οδεύουμε προς τα 50 ή όχι;

Ο οργανισμός μας όσο μεγαλώνουμε υφίσταται αλλαγές. Η ηλικία επηρεάζει μια πληθώρα παραγόντων μια εκ των οποίων είναι η δυνατότητα να μεταβολίζει τις ουσίες που του παρέχουμε μέσω της τροφής και να αναδημιουργεί καινούριες.

Συγκεκριμένα αλλάζει ο ρυθμός με τον οποίο μπορεί  να συνθέσει αυτές τις ουσίες. Με αυτά τα δεδομένα η διατροφή μας δεν μπορεί να είναι ίδια σε όλα τα στάδια της ζωής μας, μια και ο οργανισμός μας έχει διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις.

Πρωτεϊνούχες τροφές

Το σώμα μας μετά τα 50 αρχίζει να αντλεί ενέργεια από τις πρωτεϊνες των μυών μας με αποτέλεσμα να διασπά τους ήδη υπάρχοντες μύες μας. Για να το αποτρέψουμε αυτό πρέπει να καταναλώνουμε τροφές υψηλές σε πρωτεΐνη όπως για παράδειγμα αυγά και κοτόπουλο. Είναι πλούσια σε ενέργεια και χαμηλά σε λιπαρά, τα οποία ενδέχεται να δημιουργήσουν προκαλέσουν αύξηση της χοληστερίνης. Επιπλέον οι τροφές αυτές δρουν κατά της παχυσαρκίας και δημιουργούν καθαρή μυϊκή μάζα.

Αλλάζει η διατροφή μας σύμφωνα με την ηλικία μας;

Τροφές πλούσιες σε Κάλιο

Είναι γεγονός ότι οι τροφές που είναι πλούσιες σε κάλιο είναι σημαντικές, γιατί χαμηλώνουν την αρτηριακή πίεση, βοηθώντας το σώμα να διαχειριστεί καλύτερα το αλάτι το οποίο προσλαμβάνει. Η επαρκής ποσότητα είναι περίπου στα 3400 mg καλίου την ημέρα. Κάλιο περιέχεται κυρίως στα λαχανικά, τις τομάτες, τα σύκα, τα αγγούρια, τις μελιτζάνες, το μαύρο ρύζι και τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως.

Αντιφλεγμονώδεις τροφές

Οι συγκεκριμένες τροφές έχουν μια πληθώρα χρήσεων στον οργανισμό μας. Μειώνουν τις φλεγμονές στους μύες μας και τις αρθρώσεις μας, μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας. Ακόμα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και συγκεκριμένα του καρκίνου του παχέως εντέρου.

Αλλάζει η διατροφή μας σύμφωνα με την ηλικία μας;

Τέτοιου είδους τροφές είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μπρόκολο, σπανάκι, σέσκουλο,  ρόκα, λαχανίδα),  λόγω του ότι περιέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης Ε, η οποία δρα κατά των φλεγμονών και θωρακίζει το ανοσοποιητικό μας.

Φασόλια και όσπρια

Είναι από τις τροφές που μπορούμε να καταναλώνουμε άφοβα. Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη άρα δεν αυξάνουν την πίεση, ενώ περιέχουν αρκετή ενέργεια και θρεπτικά  συστατικά. Επίσης  μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδειαγγειακών παθήσεων και είναι αρκετά χαμηλές σε λιπαρά. 

Όλες οι παραπάνω τροφές συνθέτουν την ιδανική διατροφή για να διατηρήσουμε το σώμα μας υγιές και δυνατό και να καλύψουμε τις ανάγκες του οργανισμού μας σε πιο προχωρημένες ηλικίες.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.