“Άλλαξε μυαλό, άλλαξε ζωή”

Συντάκτης: Ελένη Γιμούκη

Ο διάσημος νευροψυχίατρος, Ντάνιελ Έιμεν, διακηρύσσει ότι ο εγκέφαλος του ανθρώπου, μπορεί να γίνει ο καλύτερός του φίλος ή ο χειρότερος εχθρός του! Ο εγκέφαλος του ανθρώπου είναι το κλειδί που ανοίγει όλες τις κλειστές πόρτες του χαρακτήρα του.

Για να καταπολεμήσεις το Άγχος και τον Πανικό, σου δίδονται απλές τεχνικές αναπνοής που αποδεικνύονται θαυματουργές. Για να καταπολεμήσεις την Κατάθλιψη, μάθε να πολεμάς τις αυτόματες αρνητικές σκέψεις. Για να καταπολεμήσεις τον Θυμό και την Οργή, αρκεί να ακολουθήσεις την μαγική δίαιτα που προτείνει ο Ντάνιελ Έιμεν!

Τι μας διδάσκει το βιβλίο του Ντάνιελ Έιμεν;

Το πρώτο πράγμα που θα συναντήσουμε διαβάζοντας το βιβλίο «Άλλαξε μυαλό, άλλαξε ζωή», είναι το πώς αλλάζει ο ανθρώπινος εγκέφαλος μετά από κάθε εγκεφαλικό επεισόδιο. Μαθαίνουμε με λόγια απλά τα διάφορα σημεία του εγκεφάλου και τις μεταβολές που υφίσταται, αλλά καταλαβαίνουμε επιπλέον πώς ορισμένες δυσλειτουργίες επηρεάζουν τη σκέψη μας, την ψυχολογία μας, και μπορεί να μας οδηγήσει ακόμη και στην κατάθλιψη!

Μαθαίνουμε επιπλέον τη σχέση που υπάρχει μεταξύ εγκεφάλου και συμπεριφοράς. Ο Ντάνιελ Έιμεν παραθέτει στο βιβλίο του τη μελέτη που έκανε για τη συμπεριφορά των μελών της οικογένειάς του, αλλά και άλλων ατόμων με σκοπό να μας δείξει πώς συνδέεται ο εγκέφαλος με τη συμπεριφορά μας.

Μας «ξεναγεί» στο κέντρο του ανθρώπινου εγκεφάλου, όπου συνήθη προβλήματα που παρουσιάζονται συχνά είναι η αυξημένη αρνητική σκέψη και κινητικότητα, τα αρνητικά συναισθήματα, τα προβλήματα ύπνου και όρεξης και η κοινωνική απομόνωση. Τέτοια προβλήματα συνήθως βρίσκουν την αιτία τους στο θάνατο, σε κάποιο διαζύγιο κ.λπ..

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις αυτόματες αρνητικές σκέψεις λοιπόν;

Σκοτώνοντάς τες! Σε αυτό το σημείο ο Ντάνιελ Έιμεν μοιράζεται μαζί μας τα βήματα που θα μας οδηγήσουν στην απελευθέρωση από όλες εκείνες τις σκέψεις που μας βασανίζουν και που ταράζουν την ψυχική μας ισορροπία και ηρεμία.

Μέσα στο βιβλίο θα βρούμε και προτάσεις για το πώς να δημιουργήσουμε έναν εποικοδομητικό δεσμό με τα παιδιά μας, χωρίς να φτάνουμε σε ακρότητες με τη συμπεριφορά μας και οικοδομώντας υγιείς συναισθηματικές σχέσεις, όχι μόνο με αυτά, αλλά και με τον κοινωνικό μας περίγυρο.

Τέλος, ο συγγραφέας μάς προτείνει να δοκιμάσουμε να ξεκινήσουμε σωματική άσκηση και να βελτιώσουμε τη διατροφή μας. Βελτιώνοντας το σώμα μας, βελτιώνουμε την υγεία μας και κατ’ επέκταση τη διάθεσή μας.

Πριν όμως, είναι σημαντικό να διερευνήσουμε το άγχος και τον φόβο που αισθανόμαστε. Αυτά τα δυο συναισθήματα μάς οδηγούν – αναπόφευκτα όταν υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό – σε κρίσεις πανικού, σε τρεμούλιασμα, σε πονοκεφάλους καθώς και σε αυξημένη ή αντίθετα μειωμένη κινητικότητα.

Έπειτα από μια έρευνα που διεξήγαγε για ακόμη μια φορά ο Ντανιέλ Έιμεν, μας παραθέτει τους τρόπους με τους οποίους θα καταφέρουμε να κυριαρχήσουμε εν τέλει στον φόβο και στο άγχος.

Τέλος, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τη σκοτεινή μας πλευρά, αυτή που εκφράζεται μέσω της βίας και είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού προβλημάτων. Η βία φυσικά δεν είναι μόνο εναντίον σε κάποιον άλλον άνθρωπο, αλλά και ενάντια στον ίδιο μας τον εαυτό με διάφορους τρόπους.

Είναι, λοιπόν, σημαντικό να καταφέρουμε να αγκαλιάσουμε τον εαυτό μας πρώτα, ώστε να καταφέρουμε να αγαπήσουμε πραγματικά τους ανθρώπους γύρω μας. Για να μπορέσουμε να φτάσουμε ως εκεί, πρέπει πρώτα να αποδεχθούμε ότι η συμπεριφορά μας και οι σκέψεις μας δεν είναι οι κατάλληλες και να τολμήσουμε να απευθυνθούμε σε ειδικούς. Είναι καλό να ζητήσουμε βοήθεια, όχι μόνο εάν εμείς οι ίδιοι αντιμετωπίζουμε κάποιο σοβαρό πρόβλημα, αλλά και όταν αντιλαμβανόμαστε πως κάποιος άλλος άνθρωπος «φωνάζει» γι’ αυτή!

Συντάκτης: Ελένη Γιμούκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.