Αλλαγή. Τολμήστε την!
Αλλαγή ονομάζουμε το στάδιο μετάβασης από μία κατάσταση σε μια άλλη. Η αλλαγή επέρχεται συνήθως μετά από ένα δυσάρεστο ή καταπιεστικό γεγονός το οποίο μας συμβαίνει. Αρχικά, κατά τη διάρκεια του συμβάντος πρέπει να είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε τους λόγους για τους οποίους πρέπει να προβούμε στην αλλαγή. Αφού κάνουμε λοιπόν μια πρόχειρη καταγραφή των υπέρ και των κατά, καταλήγουμε σε ένα συμπέρασμα για το εάν θα πραγματοποιήσουμε μια ενδεχόμενη αλλαγή ή όχι. Με άλλα λόγια, η διαδικασία της αλλαγής αντιπροσωπεύει την απόφαση που παίρνουμε για να προχωρήσουμε στην αλλαγή της κατάστασης που μας δυσαρεστεί.
Σε αυτό το σημείο, πρέπει να τονίσουμε πως η αλλαγή εκτός απ’ το ότι μπορεί να είναι αποτέλεσμα δικής μας προσωπικής απόφασης, μπορεί να αποτελεί και επιβολή από τριτογενείς παράγοντες, όπως από άλλους ανθρώπους ή καταστάσεις που έχουν τη δυνατότητα να επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τη ζωή μας.
Σε κάθε περίπτωση το μεταβατικό στάδιο είναι δύσκολο. Βάζουμε τον εαυτό μας στη διαδικασία να αφουγκραστεί τα αρνητικά στοιχεία που θέλουμε να αποβάλλουμε αντικαθιστώντας τα στο μυαλό μας με τα θετικά στοιχεία της κατάστασης την οποία θέλουμε να υιοθετήσουμε. Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα άτομο που κάθε πρωί είχε συνηθίσει να ξυπνάει για να πάει στη δουλειά. Στην περίπτωση που το άτομο αυτό απολυθεί, βιώσει δηλαδή το αρνητικό γεγονός που έχει επέλθει από εξωτερικούς παράγοντες και όχι από δική του απόφαση, θα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο ζωής του. Μπορεί να συνεχίσει να ξυπνάει νωρίς αλλά για να πραγματοποιήσει κάποιο χόμπι του όπως το να κάνει πρωινή γυμναστική.
Όμως το μεταβατικό στάδιο είναι δύσκολο ακόμα και αν η αλλαγή αποτελεί δική μας επιλογή. Το να φτάσει κανείς να αλλάξει από μόνος του μια κατάσταση την οποία ζει είναι ίσως ακόμα πιο δύσκολο, γιατί το άτομο πρέπει να αναλύσει τα υπέρ και κατά των καταστάσεων, να συγκρίνει και να ακούσει τη γνώμη τρίτων προσώπων και τέλος να φτάσει στο σημείο να βγάλει μόνο του το συμπέρασμα για το αν θα προβεί σε κάποια ενδεχόμενη αλλαγή ή όχι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας περίπτωσης είναι η αμφιβολία που νιώθουμε για το αν πρέπει να κρατήσουμε μια σχέση που φαίνεται προβληματική ή όχι. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως έχουμε κατανοήσει γιατί η σχέση μας μπορεί να εμφανίζει προβλήματα και να μας ενοχλούν τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθουμε μέσα σε μια τέτοια σχέση. Τότε, καταγράφουμε τις αρνητικές και θετικές επιπτώσεις που θα επέλθουν από την αλλαγή, η οποία σε αυτή την συγκεκριμένη περίπτωση είναι η απομάκρυνσή μας από τη σχέση.
Επομένως το να μπορούμε να αλλάζουμε τα πράγματα και τις καταστάσεις γύρω μας, μας βοηθάει στο να αναγνωρίζουμε τι μας αρέσει και τι όχι. Επίσης μας βοηθάει να καταλαβαίνουμε τι θέλουμε να κρατάμε και τι όχι. Αξιοσημείωτο είναι ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό της τάξης του 92% των περιπτώσεων οι αλλαγές έχουν θετικές επιπτώσεις στη ζωή μας. Μπορεί αρχικά να μην είμαστε σε θέση να το κατανοήσουμε αλλά με την πάροδο του χρόνου το αντιλαμβανόμαστε και σε πρακτικό επίπεδο μέσα από την καθημερινότητά μας βλέποντας τα οφέλη που αποκομίσαμε. Κάποια από αυτά μπορεί να είναι η ανανεωμένη διάθεση με την οποία αντιμετωπίζουμε τις καθημερινές προκλήσεις, η ψυχική δύναμη που νιώθουμε έχοντας απαλλαγεί από καθετί δυσάρεστο ή ακόμα και η ικανοποίηση που αισθανόμαστε για το ότι καταφέραμε να φέρουμε τις καταστάσεις στα μέτρα μας, ξεπερνώντας πολλές φορές ακόμα και συνήθειες που αποτελούν και εξαρτήσεις. Άρα, θα μπορούσαμε να πούμε πως η αλλαγή αποτελεί από μόνη της την επιλογή που μας δίνεται να αλλάζουμε ό,τι δεν μας αρέσει.