Αλκοολούχα ποτά: ποια έχουν τις λιγότερες θερμίδες;

Συντάκτης: Μαριαλένα Κωτούλα

Το καλοκαίρι, τουλάχιστον στην Ελλάδα, έχουμε την τάση να πίνουμε λίγο περισσότερο. Ωστόσο, το αλκοόλ έχει αρκετές θερμίδες και επηρεάζει αρνητικά τις φυσιολογικές διαδικασίες απορρόφησης των θρεπτικών ουσιών και της καύσης ενέργειας.  Το αλκοόλ έρχεται δεύτερο μετά το λίπος που έχει 9 θερμίδες ανά γραμμάριο ενέργειας, καθώς ένα γραμμάριο αλκοόλ έχει 7 θερμίδες. Για ένα συνηθισμένο ποτό που αποτελείται από 10 γραμμάρια αλκοόλ, καταναλώνετε 70 θερμίδες από το οινόπνευμα και μόνο πριν υπολογίσετε τις άλλες πιθανές πηγές θερμίδων που μπορεί να περιέχει. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα καθώς πολλά αλκοολούχα ποτά περιέχουν ένα αρκετά μεγάλο μέρος υδατανθράκων και στην περίπτωση των κοκτέιλ, συχνά και λίπος. Αν συνυπολογίσετε ότι εκτός από το κρασί (σε περιορισμένη ποσότητα), το αλκοόλ έχοντας πολύ λίγη θρεπτική αξία, μπορεί να θεωρηθεί ξεκάθαρα ως άδειες θερμίδες.

Προφανώς η ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνουμε καθορίζει και την ποσότητα θερμίδων, ωστόσο υπολογίζοντας κατά μέσο όρο, αναφέρουμε παρακάτω μερικά ποτά με το χαμηλότερο θερμιδικό περιεχόμενο ανά μερίδα:

Κόκκινο κρασί: 125 έως 190 θερμίδες τα 147 γρ., ανάλογα με το επίπεδο γλυκύτητας. Επιλέξτε ξηρότερες ποικιλίες για λιγότερες θερμίδες.

Λευκό κρασί: 120 έως 190 θερμίδες τα 147 γρ.

Ελαφριά μπύρα: 110 θερμίδες ανά standard μπουκάλι ή κουτί.

Σαμπάνια: 84 θερμίδες

Τζιν: 73 θερμίδες τα 27,8 γρ.

Ουίσκι: 70 θερμίδες τα  27,8 γρ.

Τεκίλα: 65 θερμίδες τα 27,8 γρ.

Brandy: 65 θερμίδες τα 27,8 γρ.

Κονιάκ: 65 θερμίδες τα 27,8 γρ.

Ρούμι: 64 θερμίδες τα 27.8 γρ.

Βότκα: 64 θερμίδες τα 27.8 γρ.

Συντάκτης: Μαριαλένα Κωτούλα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.