Αλήθειες για την αγάπη και τη συντροφικότητα

Συντάκτης: Μαρίνα Σίσκου

Οι συντροφικές σχέσεις λειτουργούν και έχουν τις ανάγκες ενός ζωντανού οργανισμού. Προκειμένου οι σχέσεις να ευημερούν και να δυναμώνουν, χρειάζονται τη διαίσθηση, την προσοχή, την αφοσίωση και τη συμπόνια κάθε ενός από τους δύο συντρόφους.

Ως εκ τούτου, οι συντροφικές σχέσεις δεν είναι αυτονόητες, ούτε αυτοδημιούργητες. Οι δείκτες των διαζυγίων καταδεικνύουν ότι υπάρχουν φορές όπου οι άνθρωποι προβαίνουν σε μία μεγαλειώδη κίνηση στη ζωή τους, μην έχοντας απαραίτητα λάβει υπόψη τους την κάθε παράμετρο.

Η πραγματικότητα μετά τον μήνα του μέλιτος μπορεί να ενέχει δυσκολίες ή απρόβλεπτους παράγοντες και να δημιουργήσουν προστριβή ή αμφιβολία στο ζευγάρι.

Οι δυσκολίες και οι απρόβλεπτοι παράγοντες, όταν γίνονται αντιληπτοί και αντιμετωπίζονται από κοινού από τους δύο συντρόφους, μετατρέπονται ωστόσο σε ζητήματα ήσσονος σημασίας.

Υπάρχουν ορισμένες αλήθειες που διατρέχουν την πραγματικότητα των συντρόφων εντός του γάμου:

Θεμέλιος λίθος της σχέσης η επικοινωνία

Ο γάμος είναι η σημαντικότερη δέσμευση και ο σύζυγος είναι η σημαντικότερη σχέση στη ζωή κάθε ανθρώπου. Ως εκ τούτου, η απόκρυψη γεγονότων, η υπόθαλψη μυστικών ή, πόσω μάλλον το ψέμα δεν έχουν θέση μέσα στην έγγαμη συμβίωση. Υπονομεύουν την εμπιστοσύνη και, άπαξ και αποκαλυφθούν, τότε η ρήξη εμπιστοσύνης και ο ψυχικός πόνος είναι αναπόφευκτα.

Έστω και όταν πρόκειται για δυσάρεστα συναισθήματα και καταστάσεις που δημιουργούνται στην πορεία του κοινού βίου, αυτά είναι σοφό να κοινοποιούνται, να γίνονται γνωστά μεταξύ των δύο συντρόφων. Ακόμη και αν η κοινοποίησή τους γίνει δυσάρεστη ή άβολη, είναι προτιμότερη γιατί έτσι εκτονώνεται η ένταση και η πίεση και δεν ασφυκτιούν τη σχέση με τις ενοχές ή άλλα συναισθήματα που μπορούν να υποβαθμίσουν τον ιερό αυτό δεσμό.

Η αγάπη εξελίσσεται με διαφορετικούς τρόπους

Η αγάπη είναι ένα μακροχρόνιο συναίσθημα. Ο έρωτας δύο ανθρώπων δεν είναι μία παροδική, εφήμερη κατάσταση. Αυτό είναι η ερωτική έλξη και ο ενθουσιασμός, που χαρακτηρίζει συνήθως τα πρώιμα στάδια του δεσμού των ανθρώπων.

Η αγάπη είναι ένα δυναμικό συναίσθημα το οποίο καλλιεργείται και εντείνεται μέσα από την επιμονή και τη σταθερή προσπάθεια δύο ανθρώπων που αποφάσισαν ότι θέλουν να μοιραστούν τη ζωή τους. Ιδιαίτερα στην πορεία ενός γάμου ίσως ανακύπτουν ποικίλα ζητήματα, σοβαρά ή επιφανειακά, τα οποία οδηγούν τους συντρόφους σε πολωμένο τρόπο σκέψης: «μ’ αγαπάει- δε μ’ αγαπάει». Ανάμεσα στα δύο αυτά άκρα μεσολαβούν αναρίθμητες αποχρώσεις της αγάπης και των τρόπων που αυτή εκδηλώνεται.

Φόβος για τη «φλόγα» που δεν υπάρχει πλέον

Η «φλόγα» και η ερωτική ένταση διαβαθμίζεται στη διάρκεια μίας μακρόπνοης συντροφικής σχέσης.

Μπορεί, ως εκ τούτου, το ερωτικό πάθος του πρώτου καιρού να μην είναι διαρκώς αισθητό, κάτι τέτοιο όμως δε συνεπάγεται ότι έχει χαθεί ο έρωτας ή η έλξη. Αντίθετα, το πάθος υπάρχει  με άλλη πια διάσταση ή υποχωρεί και αναζωπυρώνεται, ανάλογα με το στάδιο της εξέλιξης της σχέσης και τη δεδομένη στιγμή. Η επιτυχία του γάμου, ωστόσο, δεν είναι συνιστώσα του συνεχούς και ένθερμου πάθους.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Μαρίνα Σίσκου,

Influence:

Σπούδασα Αγγλική Φιλολογία και εργάζομαι ως εκπαιδευτικός, μεταφράστρια και επιμελήτρια κειμένων…