Σκέφτεστε να ξεκινήσετε να επενδύετε; Αν ναι, δείτε πώς μπορείτε να το κάνετε με τον πιο σωστό τρόπο. Αρκετοί άνθρωποι …
Αλήθειες και μύθοι σχετικά με το χρηματιστήριο
Σκέφτεστε να επενδύσετε στο χρηματιστήριο αλλά οι φήμες σάς κρατούν πίσω; Δείτε τι όντως ισχύει στην χρηματιστηριακή αγορά και τι όχι.
Το χρηματιστήριο και οι διεθνείς αγορές είναι σίγουρα δύο από τα πιο σύνθετα ζητήματα που αφορούν στην οικονομία. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που απαιτούν προσοχή και οι παράγοντες οι οποίοι επιδρούν σε μια πετυχημένη επένδυση είναι πολυποίκιλοι. Εντούτοις, το χρηματιστήριο και οι επενδύσεις σε αυτό έχουν γίνει αντικείμενο διαρκούς σχολιασμού, επίκρισης ακόμα και φόβου από πολλούς ανθρώπους. Ας δούμε λοιπόν τι πραγματικά ισχύει και τι όχι.
Μπορούμε να χάσουμε πολλά χρήματα
Αυτό σε ένα πρώτο επίπεδο, σαν δήλωση είναι αληθής. Είναι αλήθεια ότι στο χρηματιστήριο κάθε μέρα αρκετά χρήματα αλλάζουν χέρια. Αυτό σημαίνει ότι όταν κάποιος επενδυτής χάνει χρήματα και κάποιος άλλος κερδίζει. Αυτό όμως που δεν είναι γνωστό είναι ότι μπορούμε οποιαδήποτε στιγμή να σταματήσουμε την απώλεια χρημάτων. Ας το δούμε μέσα από ένα απλό παράδειγμα. Αν έχουμε αγοράσει 100 μετοχές στα 10$ και η τιμή της μετοχής πέσει στα 8$ έχουμε απώλεια 200$ (την διαφορά 10-8 επί τις 100 μετοχές που έχουμε αγοράσει). Εδώ μπορούμε να πουλήσουμε τις μετοχές δεχόμενοι ότι χάνουμε 200$ ή μπορούμε να ελπίζουμε ότι η τιμή της μετοχής θα ανέβει και να κρατήσουμε τις μετοχές μας μέχρι τότε. Η απόφαση είναι δική μας και θα χρειαστεί να την αξιολογήσουμε εκείνη την στιγμή. Υπάρχει πιθανότητα η μετοχή να ανέβει και πάλι, όπως υπάρχει πιθανότητα και να πέσει και άλλο. Πάντα η απόφαση μας να τις κρατήσουμε ή όχι κρίνεται από τα δεδομένα που έχουμε την δεδομένη στιγμή.
Στο χρηματιστήριο επενδύεις για γρήγορο κέρδος
Αυτή η δήλωση δεν είναι ακριβής. Υπάρχει πιθανότητα να έχουμε γρήγορο κέρδος στο χρηματιστήριο αλλά ενέχει και μεγάλο κίνδυνο. Σε οποιοδήποτε χρηματοπιστωτικό προϊόν και αν επενδύσει κάποιος υπάρχει κίνδυνος να χάσει κάποια χρήματα. Όμως οι μεγάλες αποδόσεις σημαίνει και μεγάλη διακύμανση της τιμής του προϊόντος που αγοράζουμε ή πουλάμε. Κατά συνέπεια όταν ένα προϊόν έχει τόσο μεγάλη αστάθεια ως προς την τιμή του είναι και αρκετά απρόβλεπτο ως προς την κατεύθυνσή της. Αυτό μάλιστα αποτελεί και έναν από τους κυριότερους λόγους που η αγορά των κρυπτονομισμάτων είναι επικίνδυνη. Το Bitcoin για παράδειγμα άξιζε 60.000 την άνοιξη του 2022. Τώρα αξίζει 16 και η πτώση του διήρκησε μερικές ημέρες.
Το χρηματιστήριο είναι τζόγος
Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απάντηση σε αυτήν την φράση. Το κατά πόσο είναι τυχερό παιχνίδι το χρηματιστήριο εξαρτάται από το πώς γίνεται η επένδυσή μας. Μια επένδυση πρέπει να γίνεται στοχευμένα, αιτιολογημένα και κατόπιν έρευνας. Επιπλέον πρέπει να έχει ένα σχέδιο σε περίπτωση που η επένδυση δεν εξελιχθεί με τον τρόπο που περιμέναμε. Αν δεν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά τότε μοιάζει αρκετά με τυχερό παιχνίδι. Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν έρευνα, γνώσεις, μελέτη και πάνω από όλα υπομονή και σωστή διαχείριση συναισθημάτων τα οποία κατακτώνται με την συνεχή επαφή και την εμπειρία. Αν η επιλογή της επένδυσης γίνεται τυχαία ή με γνώμονα κάποια πληροφορία που μάθαμε από μια πηγή, τότε είναι πιθανό έχουμε και αρκετά μεγάλη απώλεια εισοδήματος.
Μπορείς να επενδύσεις μικρά ποσά και να βγάλεις αρκετά χρήματα
Αυτό δεν είναι ψέμα, απλά δεν είναι αρκετά ακριβές. Μπορούμε να επενδύσουμε λίγα χρήματα και να κερδίσουμε κάποια χρήματα. Μπορούμε να βγάλουμε αρκετά χρήματα σε βάθος χρόνου. Αυτό που δεν αναφέρεται είναι ότι είναι αρκετά πιο δύσκολο και χρονοβόρο ακόμα και όταν οι συναλλαγές είναι πετυχημένες. Για παράδειγμα είναι αρκετά διαφορετικό να έχουμε αγοράσει 10 μετοχές και να ανέβει η τιμή της μιας μετοχής κατά 2$ (οπότε έχουμε κέρδος 20$) και άλλο να έχουμε 1000 μετοχές (οπότε έχουμε κέρδος 2000$). Και στην πρώτη περίπτωση θα φτάσουμε τα 2000$ αλλά θέλουμε πολλές περισσότερες πετυχημένες συναλλαγές για να το πετύχουμε και να έχουμε αύξηση του κεφαλαίου. Στο χρηματιστήριο όσο περισσότερες συναλλαγές κάνουμε τόσο περισσότερο αυξάνεται και η πιθανότητα να έχουμε κάποια απώλεια χρημάτων. Όλοι οι επενδυτές στο χρηματιστήριο επιθυμούν να έχουν μέγιστη απόδοση με όσο το δυνατόν λιγότερο υπενδεδυμένο κεφάλαιο, αλλά δυστυχώς συνήθως αυτό δεν συμβαίνει.
Το χρηματιστήριο δεν είναι ένα μαγικό εργαλείο που απλά μεγιστοποιεί τα κέρδη μας. Υπάρχουν επιστήμες πίσω από αυτό που ορίζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί. Μικροοικονομία, χρηματοοικονομικά, οικονομικά, ανάλυση ακόμα και η ψυχολογία παίζουν ρόλο στην λειτουργία της αγοράς. Είναι λοιπόν δύσκολο να πάρουμε οποιαδήποτε απόφαση χωρίς να γνωρίζουμε πως επιδρά η κάθε μια σε αυτό.