« Ο Αλχημιστής»

Συντάκτης: Κατερίνα Βαϊμάκη

Ο Αλχημιστής

ΠΑΟΥΛΟ ΚΟΕΛΟ

Εκδόσεις: Λιβάνης

Όταν ακούγεται η φράση «Όταν κάποιος θέλει κάτι πάρα πολύ, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να το αποκτήσει», το μυαλό των περισσότερων ανθρώπων πηγαίνει στον «Αλχημιστή» του Πάουλο Κοελο. Γι’ αυτό το βιβλίο θα γράψω, όμως εμένα δεν ήταν αυτή η φράση που με συγκλόνισε. Κάποια στιγμή στο βιβλίο αναφέρεται η έννοια του Προσωπικού Μύθου, του κάθε ανθρώπου και εκεί θα αναφερθώ.

Τι είναι ο Προσωπικός Μύθος; Μα, αυτό για το οποίο γεννηθήκαμε ή πιστεύουμε ότι γεννηθήκαμε. Ο δρόμος του πεπρωμένου μας. Αυτό μας οδηγήσει στη δόξα και την ευτυχία. Ένας άνθρωπος δεν μπορεί να ολοκληρωθεί ουσιαστικά, εκτός και αν φτάσει στην επίτευξη του μύθου του. Το πρόβλημα είναι ότι πολλές φορές τον ξεχνάμε. Όταν είμαστε μικροί νιώθουμε σίγουροι για το τι θέλουμε. Όσο μεγαλώνουμε όμως οι υποχρεώσεις γίνονται πιο ρεαλιστικές. Τότε, πολλές φορές παρασυρόμαστε και ξεχνάμε το τι ήταν ακριβώς, αυτό που θέλαμε, και συμβιβαζόμαστε με κάτι άλλο.

Ο «Αλχημιστής», είναι ένα βιβλίο αρκετά γνωστό και οι περισσότεροι γνωρίζουν την ιστορία του. Πρόκειται για την περιπέτεια ενός νεαρού Ισπανού βοσκού, του Σαντιάγο, ο οποίος αποφασίζει ν' αναζητήσει τη μοίρα του. Η αναζήτησή του θα τον οδηγήσει στη Σαχάρα και τις πυραμίδες της Αιγύπτου. Στο ταξίδι του θα γνωρίσει σοφούς βασιλιάδες και αλχημιστές. Θα του τεθούν τα θεμελιώδη ερωτήματα της ύπαρξης, που θα τον αλλάξουν για πάντα.

Η γλώσσα είναι απλή και το γεγονός ότι ομοιάζει με παραμύθι κάνει το κείμενο ελκυστικό. Στην ουσία, θεωρείς ότι ξεκουράζεσαι, διαβάζοντας μια όμορφη και κατανοητή ιστορία. Ταυτόχρονα μπαίνουν στο μυαλό σου σκέψεις πιο βαθιές. Ταξιδεύεις με τις εικόνες και πολλές φορές βάζεις τον εαυτό σου στη θέση του ήρωα, όχι, όμως τόσο στις δικές του περιπέτειες. Ο συγγραφέας καταφέρνει να θέσει με έμμεσο τρόπο ερωτήματα και έννοιες που είναι διαχρονικές, που ο καθένας αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του. Προβληματίζεσαι, και αυτό που θέλεις να κάνεις είναι να εφαρμόσεις αυτά που διάβασες, στην πραγματική ζωή.

Ο Κοέλο, τελικά, μέσα από αυτό το συμβολικό παραμύθι, προσπαθεί να ανοίξει στα μάτια μας το πραγματικό μονοπάτι για τη γνώση του κόσμου, το μονοπάτι που περνά μέσα από την καρδιά. Είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί γιατί μπορεί να μας οδηγήσει στην αναθεώρηση της ζωής και των πιστεύω μας…

Συντάκτης: Κατερίνα Βαϊμάκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.