Άλμπερτ Αϊνστάιν: Τα σημαντικότερα αποφθέγματα του

Συντάκτης: Ζωή Κόρδα

Πέρα από ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες όλων των εποχών, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν ήταν και ένας βαθιά σκεπτόμενος και ευαισθητοποιημένος άνθρωπος για όλα τα φλέγοντα ζητήματα της εποχής του. Σκέψεις πάνω σε 5 ρήσεις του.

Μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του 20ου αιώνα θεωρείται ο Albert Einstein. Έγινε ευρέως γνωστός με τη θεωρία της σχετικότητας και ακόμη μέχρι σήμερα πολλοί επιστήμονες τον θεωρούν από τους σπουδαιότερους όλων των εποχών. Κατά τη διάρκεια τη ζωής του, εξέδωσε πάνω από 300 επιστημονικές δημοσιεύσεις και αρκετά συγγράμματα για το το ευρύ κοινό. Ωστόσο, πέρα από τη σημαντική του επιστημονική υπόσταση, είναι γεγονός πως εξέφραζε συνεχώς απόψεις για τη φύση του ανθρώπου και γενικότερα. Τα σημαντικότερα αποφθέγματα του  ήταν τα εξής:

  • «Η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση. Η γνώση είναι περιορισμένη, η φαντασία περιλαμβάνει όλο τον κόσμο». (Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world.)

Κι όμως ο Αϊνστάιν τόνιζε πολλές φορές την αξία της φαντασίας που οφείλει να έχει ο άνθρωπος στη ζωή του. Η γνώση είναι σημαντική, αλλά η φαντασία μπορεί να σε οδηγήσει σε όμορφα και μοναδικά μονοπάτια. Γι’ αυτό είναι καλό να αξιοποιείται από μικρή ηλικία, έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα και δημιουργικά.

  • «Ο καθένας είναι μεγαλοφυΐα, αλλά αν κρίνεις ένα ψάρι από την ικανότητά του να σκαρφαλώσει σ’ ένα δέντρο, θα περάσει όλη του τη ζωή πιστεύοντας πως είναι ηλίθιο». (Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid.)

Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και ξεχωριστός και με ένα έξυπνο απόφθεγμα ο ίδιος θέλει να εκφράσει ακριβώς αυτό το γεγονός. Πράγματι, όλοι μπορούν να θεωρηθούν «ιδιοφυείς» καθώς ο καθένας από εμάς έχει τα δικά του ταλέντα και κλίσεις. Όπως λέει χαρακτηριστικά κι ο ίδιος, δεν γίνεται να κρίνεις ένα ψάρι από την ικανότητα του να σκαρφαλώνει σε ένα δέντρο, γιατί πράγματι σε όλη του τη ζωή θα πιστεύει ότι δεν είναι ικανό. Με αυτή την αλληγορική φράση υπονοεί ότι προφανώς και το ψάρι δεν μπορεί να σκαρφαλώσει σε ένα δέντρο, αφού έχει την ικανότητα να κολυμπάει. Έτσι κι ο άνθρωπος είναι χρήσιμο να ψάχνει και να ανακαλύπτει τα ταλέντα του κατα τη διάρκεια της ζωής του.

  • «Όποιος δεν έκανε ποτέ λάθος, δεν έχει δοκιμάσει ποτέ κάτι καινούργιο». (A person who never made a mistake never tried anything new)

H γνωστή σε όλους έκφραση ότι «ο άνθρωπος μαθαίνει από τα λάθη του» επηρέασε και τον ίδιο. Πράγματι ένας άνθρωπος που ουσιαστικά αποφεύγει το λάθος και θέλει να είναι ‘σωστός’ σε όλα, σημαίνει ότι φοβάται ή δεν θέλει να προσπαθήσει κάτι καινούργιο. Είμαστε άνθρωποι και είναι απολύτως φυσιολογικό να κάνουμε λάθη, αρκεί να τα καταλαβαίνουμε, να τα διορθώνουμε όσο μπορούμε και να μην τα επαναλαμβάνουμε.

  • «Η ζωή είναι σαν να κάνεις ποδήλατο. Για να κρατήσεις την ισορροπία σου πρέπει να συνεχίσεις τον δρόμο σου». (Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving)

Πραγματικά η ζωή είναι σαν το ποδήλατο και για να κρατήσεις την ισορροπία σου θα πρέπει να συνεχίσεις να προχωράς. Η ζωή δεν θα έχει πάντα ευχάριστες καταστάσεις, οπότε είσαι ‘υποχρεωμένος’ να αντιμετωπίζεις οτιδήποτε δύσκολο βρεθεί στο δρόμο σου. Δεν έχει σημασία πόσες φορές θα πέσεις και αυτές θα είναι πολλές, αλλά πόσες θα σηκωθείς και θα προχωρήσεις μπροστά.

  • «Να μην προσπαθείς να γίνεις άνθρωπος επιτυχίας, αλλά άνθρωπος αξίας». (Try not to become a man of success, but rather try to become a man of value)

Η ωραία εξωτερική εμφάνιση και η επαγγελματική ανέλιξη μπορεί να είναι σημαντικοί παράγοντες για τη ζωή του ανθρώπου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να δουλεύει κανείς και τον χαρακτήρα του. Όπως λέει και στο απόφθεγμα μην προσπαθείς να γίνεις άνθρωπος της επιτυχίας, αλλά να κυνηγάς περισσότερο τη διαμόρφωση της αξίας και της ποιότητας του χαρακτήρα σου.

Τα παραπάνω αποφθέγματα έρχονται να επιβεβαιώσουν απόλυτα την σπουδαιότητα αυτού του ανθρώπου. Πέρα απο τις επιστημονικές θεωρίες του, ήταν ένας βαθιά σκεπτόμενος άνθρωπος σχετικά με τη ζωή και την ανθρώπινη φύση. Τα λόγια και τα έργα  του παραμένουν ανεξίτηλα με την πάροδο των χρόνων και σίγουρα μπορούν να προβληματίσουν τον σύγχρονο άνθρωπο.

Συντάκτης: Ζωή Κόρδα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.