Αλάτι Ιμαλαΐων: ένα αλάτι αλλιώτικο από τ’ άλλα!

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Σε μια εποχή που γιατροί και διατροφολόγοι προστάζουν να μείνουμε μακριά του, ένα αλάτι διαφορετικό από αυτό που η ανθρωπότητα έχει συνηθίσει εκατοντάδες χρόνια τώρα έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα. Μπορεί το αλάτι Ιμαλαΐων να μην περιέχει τοξίνες και ρύπους, αλλά αντίθετα ευεργετικές για τον οργανισμό ιδιότητες, αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώνεται αλόγιστα.

Ταυτότητα

Το κοκκινωπό προς ροζ χρώμα των κρυστάλλων του παγιδεύει το μάτι, ενώ οι διαφανείς, γυαλιστεροί υπόλευκοι κρύσταλλοι του προσδίδουν ακόμα μεγαλύτερο οπτικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για ένα αλάτι που ωριμάζει σε γεωλογικές κοιλότητες και μετά από προσθήκες θαλασσινού αλατιού, μετατρέπεται σε ορυκτό άλας. Το χρώμα του οφείλεται στο οξείδιο του σιδήρου. Προέρχεται από τους πρόποδες των Ιμαλαΐων στο Πακιστάν από όπου πήρε και το όνομά του.

Γιατί να το προτιμήσουμε

Το ροζ αλάτι που βλέπουμε να πωλείται σε όλα τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα βιολογικών τροφίμων από τις αρχές του 21ου αιώνα αποτελείται από 89% χλωριούχο νάτριο, ενώ το 2% περιλαμβάνει 84 πολύτιμα-και μη- συστατικά. Αυτό το μικρό ποσοστό δεν το καθιστά λοιπόν απαραιτήτως ωφέλιμο, είναι όμως σίγουρα καλύτερο από το κοινό αλάτι, καθώς το τελευταίο έχει υποστεί επεξεργασία και περιέχει χημικές ουσίες και άλλα πρόσθετα. Αντίθετα, το ροζ αλάτι περιλαμβάνει λιγότερο νάτριο, είναι λιγότερο επεξεργασμένο, αλλά εμπλουτισμένο με ευεργετικά ιχνοστοιχεία, όπως χρώμιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ιώδιο, ψευδάργυρο, θείο, βανάδιο, ασβέστιο.

Σε γενικές γραμμές και χωρίς να περιμένουμε θαύματα υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε με το αλάτι Ιμαλαΐων. Ενδεικτικά χρησιμοποιείται για τη συντήρηση των τροφίμων, στη μαγειρική, τον ιονισμό χώρων, ως στοματικό διάλυμα, σε κεριά και λάμπες, σε μείγματα αλάτων για το μπάνιο και σε διάφορες άλλες περιστάσεις.

Αλάτι Ιμαλαΐων: ένα αλάτι αλλιώτικο από τ’ άλλα!

Στον ανθρώπινο οργανισμό έχει παρατηρηθεί ότι απομακρύνει τις τοξίνες, διευκολύνει την πέψη, μαλακώνει το έντερο, συμβάλλει στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και προλαμβάνει τη γήρανση. Ακόμα εξισσορροπεί τα επίπεδα της γλύκοζης στο αίμα στους διαβητικούς, εξαλείφει τα προβλήματα ακμής και ψωρίασης, εξισορροπεί τους ηλεκτρολύτες στον οργανισμό, προλαμβάνει τις μυικές κράμπες και δρα ως μυοχαλαρωτικό. Επίσης, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, την ομαλή λειτουργία των νεφρών, δεν προκαλεί κατακράτηση υγρών σε αντίθεση με το κοινό αλάτι, ούτε αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

Πολλαπλές είναι οι χρήσεις του ως διάλυμα άλμης, δηλαδή σε συνδυασμό με καθαρό αποσταγμένο ή απιονισμένο νερό: ένα τέτοιο διάλυμα συμβάλλει στην υγεία των δοντιών λευκαίνοντας και δυναμώνοντάς τα χάρη στο ασβέστιο και των ούλων σταματώντας την αιμορραγία τους λόγω του καλίου που περιέχει.

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλάτι: είναι τόσο βλαβερό όσο πιστεύουμε;

______________________

Ακόμα χαρίζει φρέσκια αναπνοή. Η άλμη καταπολέμα τις μολύνσεις των αυτιών σκοτώνοντας τους ιούς και τα βακτήρια που κατοικούν στο εσωτερικό τους.

Επίσης, η άλμη αν ανακατευτεί με ξύδι, καταπολέμα τους μύκητες των ποδιών μετά από δύο με τρεις εβδομάδες συνεχούς χρήσης. Ένα διάλυμα για γαργάρες με ροζ αλάτι και χλιαρό νερό καταπολέμα τον πονόλαιμο, ενώ οι εισπνοές σε ατμό άλμης επί μισή ώρα καθημερινά βοηθά όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, όπως άσθμα, βρογχίτιδα, ιγμορίτιδα και διάφορες αλλεργίες του αναπνευστικού.

Τέλος, κάνοντας μασάζ στο κεφάλι με μείγμα άλμης που αποτελείται από αλάτι και απιονισμένο νερό βοηθάμε δραστικά στη μείωση των πονοκεφάλων στο συγκεκριμένο σημείο που γίνεται η μάλαξη.

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Influence:

Έχει σπουδάσει Οικονομικές Επιστήμες στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος Executive Diploma in Marketing Management…