Ακτιβισμός: Η ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Influence:

Η αίσθηση ότι τα πράγματα πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά, ιδεολογικά δε βαδίζουν στο σωστό δρόμο γίνεται από όλο και από περισσότερους πιο έντονη. Κάτι ή μάλλον πολλά πηγαίνουν στραβά και οφείλουμε να τα εντοπίσουμε και να κινητοποιηθούμε προς την κατάλληλη κατεύθυνση για να βρούμε ξανά την πορεία μας. Η ευαισθητοποίηση είναι καθήκον όλων μας και ο ακτιβισμός, όσο παρεξηγημένος είναι σαν έννοια, αποτελεί την καλύτερη λύση.

Ο ακτιβισμός συνδέεται με τη ρεαλιστική σκέψη και τον εθελοντισμό. Δηλώνει τη θέληση του ανθρώπου να επιφέρει μια κοινωνική αλλαγή πάντα προς το καλύτερο, να διαμορφώσει, να αλλάξει τον κόσμο σύμφωνα με τις επιθυμίες του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δηλώνει επιθυμίες που δεν έρχονται σε αντίθεση με το κοινό καλό.

Αποτελείται από εκείνες τις ενέργειες, ώστε να επαναπροσδιοριστούν εκ νέου έννοιες, όροι, αξίες, θεσμοί, νόμοι και συστήματα. Οι ενέργειες αυτές αφορούν την προσωπική ευθύνη που έχει το κάθε άτομο-μέλος της κοινωνίας για αγαθά όπως το περιβάλλον, την κοινωνία και τον πλανήτη γενικότερα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον ρατσισμό, την ειρήνη και τη δικαιοσύνη, τα αδέσποτα ζώα, τους κοινωνικά αδύναμους, την ανακύκλωση, την εργασία, το δικαίωμα της μόρφωσης.

Δυστυχώς στην Ελλάδα ο ακτιβισμός έχει συνδεθεί με διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, συλλήψεις, περιθωριοποίηση πολιτών, άγρια επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και πολιτών για την αποκατάσταση της τάξης με κάθε κόστος (θύματα), γενικότερα θεωρείται πράξη επαναστατική, ενάντια στο κατεστημένο ανεξάρτητα αν αυτό υφίσταται για το κοινό καλό.

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά: οι σιωπηλές και μη προκλητικές πράξεις του ακτιβισμού που δεν είναι συνώνυμες με κάποιας μορφής κακή αντίδραση. Στην ουσία αυτός που θέλει να χαρακτηρίζεται ως ακτιβιστής βρίσκει ήσυχους τρόπους να αγωνίζεται για τα πιστεύω του, τα όσα θέλει να αλλάξει ή απλά να προστατέψει, για όσα αγαπά και δε θέλει να χάσει, για την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής του. Γνωρίζει σε βάθος το αίσθημα της προσωπικής ευθύνης σε ό,τι τον αφορά, οπότε δεν καταφεύγει ποτέ σε ακρότητες, αντίθετα προβαίνει σε τακτικές όχι απαραίτητα περίπλοκες προκειμένου να πετύχει το σκοπό του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Influence:

Έχει σπουδάσει Οικονομικές Επιστήμες στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος Executive Diploma in Marketing Management…