Τα αξιοθέατα του Παρισιού που δεν πρέπει να χάσετε

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου

Από την Παναγία των Παρισίων έως τον Πύργο του Άιφελ, το Παρίσι διαθέτει ορισμένα από τα διασημότερα αξιοθέατα στον κόσμο. Τα μνημεία που παρουσιάζουμε πρέπει να βρίσκονται πρώτα στη λίστα κάθε νέου επισκέπτη. Με εξαίρεση το Κέντρο Πομπιντού, τα υπόλοιπα αποτελούν εδώ και αιώνες ορόσημα αυτής της κομψής και ρομαντικής πρωτεύουσας και παραμένουν διαρκή σημεία έμπνευσης.

1. Μουσείο Λούβρου

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά μουσεία στον κόσμο, το Λούβρο φιλοξενεί πάνω από 350.000 ανεκτίμητης αξίας εκθέματα. Αφού κτίστηκε για φρούριο από τον βασιλιά Φίλιππο-Αύγουστο το 1190, ο Κάρολος Ε΄(1364-1380) ήταν ο πρώτος ένοικός του. Τον 16ο αιώνα ο Φραγκίσκος Α΄ το μετέτρεψε σε παλάτι και ξεκίνησε τη βασιλική συλλογή τέχνης με 12 πίνακες από την Ιταλία. Η πρώτη έκθεση της συλλογής αυτής έγινε στο κοινό το 1793. Λίγο αργότερα, ο Ναπολέοντας ανακαίνισε το Λούβρο και το μετέτρεψε σε μουσείο. Τα δέκα κορυφαία εκθέματα που φιλοξενεί, είναι η Αφροδίτη της Μήλου, η Μόνα Λίζα, η γυάλινη πυραμίδα, τα άλογα του Μαρλί, η σχεδία της Μέδουσας, η φτερωτή νίκη της Σαμοθράκης, η δαντελού, οι σκλάβοι, οι μεσαιωνικές τάφροι, η κιονοστοιχία του Περό.

2. Μουσείο Ορσέ

Τα εκπληκτικά εκθέματά του καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών ρευμάτων της περιόδου από το 1848 έως το 1914 και σε αυτά περιλαμβάνεται μια εξαιρετική συλλογή έργων ιμπρεσιονιστών. Το κτίριο, ένας ανακατασκευασμένος σιδηροδρομικός σταθμός, είναι εξίσου εντυπωσιακό. Χτισμένος το 1900, για την Έκθεση του Παρισιού, ο σταθμός λειτουργούσε ως το 1939 όταν έκλεισε μέχρις ότου τον χρησιμοποιήσει ο Όρσον Ουέλς για την ταινία του «Η δίκη» το 1962. Αργότερα, χρησιμοποιήθηκε ως θέατρο και αίθουσα πλειστηριασμών, ενώ στα μέσα της δεκαετίας του 1970 υπήρξαν σκέψεις για κατεδάφισή του. Το 1977 οι αρχές του Παρισιού αποφάσισαν να διατηρήσουν τον επιβλητικό σταθμό μετατρέποντάς τον σε μουσείο.

3. Ο Πύργος του Άιφελ

Το σύμβολο του Παρισιού, ο Πύργος του Άιφελ είχε δεχθεί πολλές επικρίσεις όταν υψώθηκε στον ορίζοντα της πόλης το 1889 για την Παγκόσμια Έκθεση, αλλά η αέρινη συμμετρία του σύντομα τον μετέτρεψε σε θέλγητρο της πόλης. Φτάνοντας τα 320 μ. Ήταν το πιο ψηλό κτίριο στον κόσμο μέχρι που το ξεπέρασε το Εμπάιαρ Στέιτ της Νέας Υόρκης το 1931. Παρά την περίτεχνη όψη του, έχει βάρος 10.100 τόνους και η κατασκευή του μηχανικού Γουστάβου Άιφελ είναι τόσο σταθερή ώστε παρεκλίνει μόλις επτά εκατοστά με σφοδρό άνεμο.

4. Η Παναγία των Παρισίων

Ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων (Νοτρ Νταμ) στέκεται μεγαλοπρεπής στο Ιλ ντε λα Σιτέ. Ο Πάππας Αλέξανδρος Γ΄ τοποθέτησε τον θεμέλιο λίθο του ναού το 1163 και ένας τεράστιος αριθμός τεχνιτών εργατών εργάστηκε επί 170 χρόνια για να υλοποιήσει το μεγαλοφυές σχέδιο του Επισκόπου Ντε Σουλί. Κατά τη Γαλλική Επανάσταση καταστράφηκεσχεδόν ολοκληρωτικά και ανακαινίστηκε την περίοδο 1841-1864.

5. Σακρέ Κερ

Ένα από τα πλέον φωτογραφημένα σημεία της πόλης, το εντυπωσιακό λευκό περίγραμμα της Σακρέ Κερ στολίζει το υψηλότερο σημείο του Παρισιού. Η βασιλική κτίστηκε ως φόρος τιμής στους 58000 στρατιώτες που σκοτώθηκαν στο γαλλοπρωσικό πόλεμο (1870-1871). Για την ανέγερσή της χρειάστηκαν 46 χρόνια και αποπερατώθηκε το 1923.

6. Η αψίδα του Θριάμβου

Η καλύτερη ημέρα για να επισκεφτείτε την πιο γνωστή στον κόσμο αψίδα είναι στις 2 Δεκεμβρίου, την επέτειο της νίκης του Ναπολέοντα στη μάχη του Αούστερλιτς το 1805 και την ώρα που ο ήλιος βρίσκεται στην ίδια ευθεία με τα Ηλίσια Πεδία και την Αψίδα του Θριάμβου δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό φωτοστέφανο γύρω από το κτίριο.

7. Κέντρο Ζορζ Πομπιντού

Το κέντρο Πομπιντού άνοιξε τις πύλες του το 1977. Αποτελεί ένα από τα διασημότερα δείγματα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής χάρη στην ιδέα των αρχιτεκτόνων Ρίτσαρντ Ρότζερ και Ρέντζο Πιάνο να τοποθετήσουν στο εξωτερικό του μέρος τις χρωματιστές σωληνώσεις, φέρνοντας τα «μέσα-έξω» στο κτίριο. Σχεδιασμένο για να λειτουργήσει ως πολιτιστικό κέντρο, στεγάζει το εξαιρετικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, καθώς επίσης και κινηματογραφικές αίοθυσες, βιβλιοθήκες και χώρους παραστάσεων.

8. Το Πάνθεον

Το θαυμάσιο Πάνθεον του Παρισιού είναι ένας εκλπηκτικός τόπος στον οποίο αναπαύονται επιφανείς Γάλλοι. Κτίστηκε για να λειτουργήσει ως εκκλησία. Αιτία αποτέλεσε η ευγνωμοσύνη που αισθάνθηκε ο Λουδοβίκος ΙΕ΄για την ανάρρωσή του από μια σοβαρή ασθένεια το 1774. Αφιερωμένη στην Αγία Γενεβιέβη, η κατασκευή της ολοκληρώθηκε το 1790 και υπήρξε η πρόθεση να μοιάσει στο Πάνθεον της Ρώμης από όπου πήρε και το όνομά του.

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου,

Influence:

Η Ρουμπίνα Στεφάτου είναι υποψήφια διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, ασχολείται με την εκπαίδευση κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα ιστορίας…