Ακόμα κι αν ανακύκλωση πλαστικών είναι μια μικρή απάτη, πρέπει να συνεχίσουμε ακάθεκτοι να ανακυκλώνουμε!

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Αν και μπορεί να έχουμε αμφιβολίες, είναι πραγματικά σημαντικό να συνεχίσουμε να ανακυκλώνουμε – ακόμη και οι σκεπτικιστές εκεί έξω. Ακολουθούν μερικοί πειστικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να ανακυκλώνουμε ανελλιπώς.

Και βέβαια, δεν αναφερόμαστε στους επιφανειακούς λόγους που θα σας έδιναν οι κυβερνήσεις ή οι εταιρείες ανακύκλωσης. Η ανακύκλωση κάνει καλό στο περιβάλλον! Μειώνει τα απορρίμματα που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής! Εξοικονομεί ενέργεια και πόρους!

Ακολουθούν οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να ανακυκλώνετε.

Ανακυκλώνεται περισσότερο πλαστικό απ’ ό,τι νομίζετε

Πιθανόν να έχετε δει περισσότερους από μερικούς τίτλους για το πώς μόνο το 9% του πλαστικού που δημιουργήθηκε μεταξύ της δεκαετίας του 1950 και του 2017 έχει ανακυκλωθεί και πιθανόν να έχετε ακούσει μερικούς κυνικούς ανθρώπους να το χρησιμοποιούν αυτό ως δικαιολογία για να πετάξουν τα ανακυκλώσιμα απορρίμματά τους στον κάδο απορριμμάτων.

Σκεφτείτε όμως όλο το πλαστικό που παράγεται κάθε χρόνο – πρόκειται για περίπου 300 εκατομμύρια τόνους παγκοσμίως. Το 9% αυτού του όγκου είναι πολύς όγκος.

Για να μην αναφέρουμε ότι ορισμένοι τύποι πλαστικών έχουν πολύ υψηλότερα ποσοστά ανακύκλωσης. Για παράδειγμα, το 2018, το ποσοστό ανακύκλωσης των μπουκαλιών και βάζων PET (πλαστικό Νο 1) ήταν 29,1% και το ποσοστό ανακύκλωσης των μπουκαλιών HDPE (πλαστικό Νο 2) ήταν 29,3%.

Άλλα ανακυκλώσιμα υλικά έχουν ακόμη υψηλότερα ποσοστά ανακύκλωσης

Το 2018, περίπου 46 εκατομμύρια τόνοι χαρτιού και χαρτονιού ανακυκλώθηκαν, δίνοντας στο υλικό αυτό ποσοστό ανακύκλωσης 68,2%, σύμφωνα με την EPA. Άλλα είδη χαρτιού είχαν ακόμη υψηλότερα ποσοστά ανακύκλωσης, όπως τα κυματοειδή κουτιά, τα οποία είχαν ποσοστό ανακύκλωσης 96,5 τοις εκατό εκείνο το έτος!
Το 2018, τα γυάλινα δοχεία είχαν ποσοστό ανακύκλωσης 31,3 τοις εκατό και το συνολικό ποσοστό ανακύκλωσης για τα δοχεία, τις συσκευασίες και το αλουμίνιο ήταν 34,9 τοις εκατό.

Ο μόνος τρόπος για να αυξηθούν τα ποσοστά ανακύκλωσης (ή ακόμη και για να παραμείνουν σταθερά) είναι οι άνθρωποι να τοποθετούν πραγματικά τα ανακυκλώσιμα αντικείμενα στους σωστούς κάδους ανακύκλωσης. Εάν οι άνθρωποι βασίζονται σε αυτά τα στοιχεία ως υπεράσπιση για να μην ανακυκλώνουν, τα ποσοστά ανακύκλωσης θα γίνουν ακόμη χαμηλότερα.

Ακόμα κι αν ανακύκλωση πλαστικών είναι μια μικρή απάτη, να γιατί αξίζει να συνεχίσουμε ακάθεκτοι να ανακυκλώνουμε!

Η μη ανακύκλωση του πλαστικού είναι ουσιαστικά μια ψήφος υπέρ της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων

Δεν θέλετε να δώσετε στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων περισσότερες δικαιολογίες για να κάνει γεωτρήσεις για πετρέλαιο, έτσι δεν είναι; Λοιπόν, όσο λιγότερο πλαστικό ανακυκλώνουμε, τόσο λιγότερες πρώτες ύλες θα υπάρχουν για την παραγωγή ανακυκλωμένων πλαστικών μετά την κατανάλωση (PCR) και τόσο μεγαλύτερη δικαιολογία για τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων να τρυπάει πετρέλαιο για να παράγει περισσότερο νέο πλαστικό.
Τοποθετώντας τα πλαστικά σας στον μπλε κάδο, προσπαθείτε τουλάχιστον να υποστηρίξετε τις εταιρείες που κατασκευάζουν προϊόντα από πλαστικά PCR. Αυτοί είναι οι κανόνες.

Σε ορισμένες περιοχές, είναι στην πραγματικότητα παράνομο να πετάτε αντικείμενα που είναι ανακυκλώσιμα στα σκουπίδια, καθώς σπαταλάτε χώρο σε χωματερές. Για παράδειγμα, στην πόλη της Νέας Υόρκης, οι επιχειρήσεις μπορούν να τιμωρούνται με πρόστιμο για την απόρριψη ανακυκλώσιμων αντικειμένων, από πλεονάζοντα υφάσματα μέχρι οικοδομικά απόβλητα.

Ναι, το σύστημα ανακύκλωσης είναι ατελές. Το ίδιο και ο νόμος. Αλλά αν έχετε τα επιπλέον 30 δευτερόλεπτα για να πλύνετε το δοχείο που παίρνετε, να το αφήσετε να στεγνώσει και να το τοποθετήσετε στον κάδο ανακύκλωσης αντί στον κάδο απορριμμάτων, γιατί να μην το κάνετε;

Η απλή εξάσκηση της ανακύκλωσης γύρω από άλλους μπορεί να τους επηρεάσει να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα

Δεν λέμε ότι η ανακύκλωση είναι το νούμερο 1 πράγμα που μπορείτε να κάνετε για το περιβάλλον, αλλά θα πρέπει τουλάχιστον να είναι το βασικό. Αν δεν θα πετούσατε σκουπίδια, δεν θα πρέπει να βάζετε ανακυκλώσιμα αντικείμενα στα σκουπίδια, ειδικά σε περιπτώσεις που θα χρειαζόταν μόνο περίπου 30 επιπλέον δευτερόλεπτα για να τα μεταφέρετε σε έναν κάδο ανακύκλωσης.

Όσο ανόητο κι αν ακούγεται, το να κάνετε την προσπάθεια να ανακυκλώνετε μπορεί να εξομαλύνει την ανακύκλωση στους ανθρώπους γύρω σας, να ωθήσει τους άλλους να σας κάνουν ερωτήσεις σχετικά με τους κανόνες ανακύκλωσης και τελικά να τους επηρεάσει να ανακυκλώνουν περισσότερο και να πετούν λιγότερα σκουπίδια.

Κανείς δεν λέει ότι η ανακύκλωση είναι η απόλυτη λύση για την πλαστική ρύπανση – είναι απλώς ένας μικρός τρόπος για να κάνετε τη διαφορά

Η Colleen Patrick-Goudreau, χορτοφάγος και περιβαλλοντική ακτιβίστρια, γνωστή ως Joyful Vegan, έχει μια απλή απάντηση σε τέτοιες ηττοπαθείς συμπεριφορές: “Κάθε τι που κάνουμε έχει αντίκτυπο σε κάτι ή σε κάποιον άλλο. Δεν είναι ότι ΜΠΟΡΟΥΜΕ να κάνουμε τη διαφορά σε αυτόν τον κόσμο. Είναι ότι ΚΑΝΟΥΜΕ τη διαφορά. Το ερώτημα είναι: θέλουμε αυτή η διαφορά να είναι αρνητική ή θετική”.

Είσαι πολύ μεγάλος για να δικαιολογείσαι

Όποια και αν είναι η δικαιολογία σας για τη μη ανακύκλωση, στην πραγματικότητα, μάλλον πρόκειται για τεμπελιά. Αν είστε αρκετά μεγάλος για να διαβάζετε αυτό το κείμενο, είστε πιθανότατα αρκετά μεγάλος για να αφιερώσετε χρόνο για να ανακυκλώσετε τα περισσότερα από τα ανακυκλώσιμα απορρίμματά σας. Σταματήστε να βρίσκετε δικαιολογίες – αν τα παιδιά μπορούν να ανακυκλώνουν, μπορείτε κι εσείς. Και η δέσμευση να το κάνετε πάντα αυτό μπορεί ακόμη και να σας κάνει να νιώσετε καλά.

Πηγή

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.