Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευριπίδης, Τι μας λένε και σήμερα οι αρχαίοι

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Το πόση απήχηση έχουν οι αρχαίες τραγωδίες στο σήμερα, ήδη το γνωρίζουμε, καθώς γεμίζουν τα θέατρα ανά την Ελλάδα κάθε καλοκαίρι. Έργα του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη ανεβαίνουν κάθε χρόνο και οι παραστάσεις τους περιοδεύουν με μεγάλη επιτυχία σε όλη την Ελλάδα.

Άραγε οι σύγχρονοι Έλληνες ταυτίζονται με τον τρόπο σκέψης των αρχαίων; Μήπως βιώνουμε και σήμερα αντίστοιχα μίση και πάθη; Μήπως οι ίδιοι φόβοι μας κάνουν να αγωνιούμε;

Για να το διαπιστώσουμε αρκεί να μελετήσουμε τα έργα των αρχαίων και να δούμε, πέρα από το μύθο, τι αντανακλά τον τρόπο σκέψης τους. Αυτό ακριβώς έκαναν οι συγγραφείς Ίνα Αναγνωστοπούλου και Λία Μπουσούνη- Γκεσούρα, οι οποίες σταχυολόγησαν τα καλύτερα αποφθέγματα από όλες τις τραγωδίες των Αισχύλου, Σοφοκλή και Ευριπίδη.

Το πόνημά τους εκδίδεται από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και αποτελεί μια πολύτιμη συλλογή των καλύτερων στιγμών των αρχαίων τραγωδιών μας. Τα αποφθέγματα ταξινομούνται με βάση το θέμα τους κι έτσι βλέπουμε γρήγορα πως και στους τρεις συναντώνται θέματα όπως ο θυμός, η αγάπη, η προδοσία, η ελπίδα… Συναισθήματα διαχρονικά που βιώνει ο σημερινός έλληνας, όσο και ο αρχαίος.

Βλέπουμε επίσης πόση έμφαση έδιναν στους θεούς, καθώς υπάρχουν άπειρες αναφορές στους θεούς σε όλες τις αρχαίες τραγωδίες. Αντίστοιχα, τους απασχολούσε έντονα και η μοίρα-τύχη, καθώς φαίνεται να πιστεύουν ότι τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο έχει η μοίρα στη ζωή των ανθρώπων και όχι ο ίδιος ο άνθρωπος.

Είναι ένα βιβλίο χρήσιμο και στο σήμερα, καθώς μεταφέρει πολύτιμα διδάγματα στις σύγχρονες γενιές. Γνώση και σοφία που αν διαθέταμε κι εμείς, θα μας έδινε ηρεμία ψυχής και πνεύματος, καθώς δίνει απαντήσεις σε πολλά θέματα που μας βασανίζουν και σήμερα.

Ας αντλήσουμε λίγη σοφία…

Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευριπίδης, Τι μας λένε και σήμερα οι αρχαίοι

– «Να θεωρείς δική σου τη ζωή που ζεις την κάθε μέρα. Όλα τα άλλα η τύχη τα ορίζει». (Άλκηστις, Ευριπίδης).

Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευριπίδης, Τι μας λένε και σήμερα οι αρχαίοι

– «Κανέναν θνητό δεν πρέπει να καλοτυχίζουμε χωρίς να δούμε την τελευταία του μέρα, προτού δηλαδή τελειώσει τη ζωή του, χωρίς να πάθει κανένα κακό». (Οιδίπους Τύραννος, Σοφοκλής).

Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευριπίδης, Τι μας λένε και σήμερα οι αρχαίοι

– «Όταν γίνεσαι οξύθυμος, μεγαλώνει η φλυαρία σου». (Ανδρομάχη, Ευρίπίδης).

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…