Αιωνόβια δέντρα: προστατεύοντας την Ιστορία χιλιάδων ετών

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Στις παραδόσεις κάποιων χωρών υπάρχει μια παροιμία που λέει ότι ο άνδρας πρέπει να κάνει τρία πράγματα στη ζωή του: να αποκτήσει γιο, να χτίσει σπίτι και να φυτέψει ένα δέντρο. Τι κάνουμε όμως για όσα κουβαλούν πάνω τους ζωή χιλιάδων ετών;

Το επίπεδο του πολιτισμού και η παιδεία των ανθρώπων κρίνονται και από το πώς η κοινωνία ως σύνολο τα σπάνια αιωνόβια δέντρα. Η προφύλαξή και διάσωσή τους είναι υπόθεση όλων μας και μαρτυράει την κοινωνική μας συνείδηση και την κριτική μας σκέψη.

Φύση και Πολιτισμός

Η φύση είναι αποτέλεσμα αργών βιολογικών εξελίξεων και ευαίσθητων οικολογικών μηχανισμών. Η χλωρίδα χαρακτηρίζεται από την ποικιλία και τον πλούτο των ειδών της. Ένας προηγμένος πολιτισμός νοιάζεται για τη βιοποικιλότητα και τιμά όσα είδη χλωρίδας άντεξαν στις αντιξοότητες και ευδοκίμησαν για πάρα πολλά χρόνια. Τα περιβαλλοντικά προβλήματα δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Ό,τι χάνεται οριστικά, δεν επανέρχεται ποτέ.

Τα υπεραιωνόβια δέντρα

Τα δέντρα είναι από μόνα τους μια ιδιαίτερη κατηγορία ζωντανών οργανισμών και κοσμούν τόσο την ύπαιθρο όσο και τα αστικά κέντρα. Σε μερικά σημεία της πατρίδας μας, όπως στην Κρήτη, υπάρχουν ελιές χιλιάδων ετών. Πρόκειται για μοναδικά τεκμήρια της ιστορίας του τόπου μας αφημένα εν πολλοίς στη τύχη τους. Προκαλεί ρίγη συγκίνησης να στέκεσαι κάτω από ένα δέντρο που γνώρισαν και οι αρχαίοι φιλόσοφοι και παρείχε σκιά επί γενεές γενεών.

Οι πρόσφατες πυρκαγιές

Οι φετινές πυρκαγιές ήταν συνταρακτικές και τρομερά καταστροφικές. Εντύπωση προκάλεσε η απώλεια μια ελιάς ηλικίας χιλιάδων ετών που απλώς σχολιάστηκε σε αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα. Το νέο δεν προκάλεσε την αναμενόμενη αναστάτωση ή οργή, γεγονός που δείχνει ότι δεν εκτιμάμε ίσως αρκετά τα γέρικα είδη που επιβιώνουν μέχρι σήμερα.

Η προστασία και η ανάδειξη

Είναι προτεραιότητα η προστασία όλων των ειδών με κύριο μέλημα τη φροντίδα των λιγοστών δέντρων με υπεραιωνόβια ηλικία. Τα δέντρα αυτά θα έπρεπε να είναι ένα υπαίθριο μουσείο με φύλαξη, εισιτήριο, επιστημονική μελέτη και υποστήριξη. Αντί αυτού βρίσκονται ελεύθερα σε δημόσιους χώρους χωρίς πρόνοια.

Τα δέντρα ιστορικής αξίας είναι από μόνα τους τουριστική ατραξιόν. Σημαδεύουν τη σύγχρονη εποχή και μεταφέρουν τα μηνύματα του απώτερου παρελθόντος. Γοητεύουν με την παρουσία τους και εμψυχώνουν με τη δυνατότητα προσαρμογής τους. Η πολιτεία αλλά και ιδιωτικοί φορείς οφείλουν να παίξουν σοβαρό ρόλο στη σωτηρία τους και την αξιοποίησή , με σύγχρονες τεχνολογίες σαν να πρόκειται για πολύ σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα.

Ο σεβασμός της Ιστορίας

Ζώντας σε μια εποχή με ταχύτατους ρυθμούς και άνοδο του μορφωτικού επιπέδου, έχουμε σημαντική ευθύνη απέναντι στην Ιστορία. Τα υπεραιωνόβια δέντρα είναι μια μοναδική πολιτιστική κληρονομιά και μια ζωντανή ηχώ του χαμένου μας παρελθόντος. Έχουμε καθήκον να τα προστατέψουμε με πάθος και σύνεση. Μακάρι κάποτε να υπάρξουν κινήματα και συλλογικές διαμαρτυρίες. Η ιστορία δε συγχωρεί τα μεγάλα λάθη και οι μελλοντικές γενιές θα μας κατηγορήσουν για τραγική αμέλεια. Ας επικρατήσει η οικολογική ευαισθησία και η πολιτισμική αξία στις μελλοντικές αποφάσεις.

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…