Αίγυπτος: ένα ταξίδι στη χώρα του μυστηρίου!

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Αρχαίοι θεοί, επιβλητικοί Φαραώ, θεόρατες πυραμίδες, χρυσοποίκιλτες εκτάσεις χαώδους ερήμου, σμαραγδένιες παραλίες με κρυστάλλινα νερά, εξωτικές οάσεις και φυσικά μια βαθιά ιστορία με εκατοντάδες μυστικά, είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που αξίζει κανείς να επισκεφτεί την Αίγυπτο. Αυτή η χώρα, η γεμάτη θρύλους που σε γυρνούν σε μια αλλιώτικη εποχή, αποτελεί έναν από τους πιο ενδιαφέροντες προορισμούς παγκοσμίως. Πλούσια σε σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία μαρτυρούν με θαυμασμό την επιρροή τόσο διαφορετικών αρχαίων πολιτισμών στη φυσική παρουσία της χώρας, σε μαγνητίζει αμέσως. Σε κάθε σημείο της μπορεί κανείς να αναγνωρίσει τα σημάδια που άφησαν οι τόσο ξεχωριστές κουλτούρες που πέρασαν από εκεί. Αιγυπτιακή, Ελληνική, Ρωμαϊκή, προχριστιανική και Ισλαμική. Σήμερα η Αίγυπτος, μοιάζει με μια μαγική βασίλισσα, η οποία καθηλώνει με την ομορφιά της προκαλώντας δέος και θαυμασμό. Είστε έτοιμοι να την εξερευνήσουμε;

Ανάμεσα στην Μεσόγειο και στην Ερυθρά θάλασσα…

Η Αίγυπτος είναι μία από τις «κόρες» της Αφρικής, τοποθετημένη στα βορειοδυτικά της χερσονήσου του Σινά, αποτελώντας πέρασμα προς τη νοτιοδυτική Ασία. Η γεωγραφική της θέση είναι τέτοια ώστε, να βρέχεται στα βόρεια από την Μεσόγειο θάλασσα και ανατολικά από την Ερυθρά. Μάλιστα, λόγω της συγκεκριμένης γεωγραφικής της θέσης, αποτέλεσε κομβικό πέρασμα λαών και πολιτισμών δια μέσου των αιώνων, όπου ο κάθε ένας από τους οποίους άφησε το δικό του ανεξίτηλο σημάδι στην αρχοντική χώρα.

Σήμα κατατεθέν της Αιγύπτου, δεν είναι άλλος από τον ζωοδότη ποταμό Νείλο, στα παράλια του οποίου εκτείνονται τεράστιες εύφορες κοιλάδες, χαρίζοντας στους Αιγύπτιους αναρίθμητα, καλλιεργήσιμα φυσικά αγαθά και προϊόντα. Κατά μήκος του Νείλου απλώνονται οι πλούσιες και αρχοντικές πόλεις του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας, συγκεντρώνοντας σήμερα τον μεγαλύτερο πληθυσμό της χώρας. Το Κάιρο , μάλιστα, είναι η πρωτεύουσα της Αιγύπτου και χαίρει μεγάλου θαυμασμού από τους άραβες, οι οποίοι συνηθίζουν να λένε πως «όποιος δεν έχει δει το Κάιρο δεν έχει δει τον κόσμο, γιατί το Κάιρο είναι η μητέρα του κόσμου».

Η Αλεξάνδρεια, από την άλλη πλευρά, θεωρείται μέχρι και σήμερα ο λίχνος του πολιτισμού. Μία πόλη στενά συνδεδεμένη με τον ελληνισμό, χαρίζει στον επισκέπτη, όχι μόνο την συναρπαστική ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά και ένα σωρό μυστηριώδη αξιοθέατα, όπως αραβικές κατακόμβες, ρωμαϊκά ανάκτορα, μουσεία ελληνορωμαϊκού πολιτισμού, φρούρια και αμφιθέατρα και φυσικά την οικία του μεγάλου μας Κωνσταντίνου Καβάφη, του Έλληνα της Αιγύπτου. Η Αλεξάνδρεια είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου και στις μέρες μας αποτελεί ένα κοσμοπολίτικο κέντρο γεμάτο μυστικά που αξίζει να ανακαλύψετε.

Επιπλέον, στην Αίγυπτο, θα έχετε την ευκαιρία να ζήσετε μία από τις πιο δυνατές εμπειρίες της ζωής σας, γνωρίζοντας από κοντά και διασχίζοντας μέρος της ερήμου Σαχάρας. Απέραντες αμμώδεις εκτάσεις, καλλιτεχνικά σμιλεμένοι αμμόλοφοι, οάσεις και βραχώδη όρη, συνθέτουν το απόκοσμο τοπίο της ερήμου Σαχάρας, της πιο ζεστής ερήμου του κόσμου που καλύπτει μεγάλο μέρος της βόρειας Αφρικής. Ακόμα, θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε μνημεία του αιγυπτιακού πολιτισμού, μέσα στην λεγόμενη «πόλη των νεκρών»
Εφοδιαστείτε με δύναμη και αντοχή και ετοιμαστείτε να εξερευνήσετε τις πόλεις και τα χωριά της πάνω σε μια καμήλα και να απολαύσετε το βράδυ σας γύρω από μια φωτιά, στην αγκαλιά της ερήμου.

Γνωρίστε τα αξιοθέατα

Η Αίγυπτος είναι η χώρα που χαρίζει στον επισκέπτη εντυπωσιακές εικόνες και μοναδικές εμπειρίες. Φυσικά, αξίζει να επισκεφτείτε οι πυραμίδες της Γκίζας που βρίσκονται στο ομώνυμο Οροπέδιο, απέναντι από τη Μέμφις, την πρωτεύουσα των Φαραώ. Οι πυραμίδες είναι χτισμένες με τεράστιους ογκόλιθους και το μέγεθός τους προκαλεί δέος στον επισκέπτη. Ανάμεσα σε όλες τις πυραμίδες ξεχωρίζει φυσικά αυτή του Χέοπα, η πρώτη που χτίστηκε αποτελώντας το μοναδικό από τα επτά θαύματα του κόσμου που σώζεται σήμερα. Το ύψος της μετράται στα 147 μέτρα.

Ένα άλλο εξίσου εντυπωσιακό αξιοθέατο της Αιγύπτου είναι η Σφίγγα. Το 20 μέτρων ύψους άγαλμα έχει το κεφάλι ενός Φαραώ, που φοράει τα βασιλικά κοσμήματα και το σώμα ενός λιονταριού. Άραγε, θα καταφέρετε να λύσετε τον γρίφο της;

Η πρωτεύουσα της Αιγύπτου, το Κάιρο, είναι σίγουρα μία από τις πιο εντυπωσιακές πόλεις. Σίγουρα θα ξεχωρίσετε τη Σιταντέλλα ένα μοναδικό δείγμα μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής μέσα στην οποία βρίσκεται το περίφημο τζαμί του Μωχάμεντ Αλί, γνωστό και ως το Αλαβάστρινο Τζαμί. Απαραίτητη και μία επίσκεψη στην αγορά του Αλ Χαλίλι το ξακουστό παζάρι της πόλης όπου ο επισκέπτης θα βρει προϊόντα της αραβικής τέχνης.

Αν βρεθείτε στο Λούξορ, παλιά λεγόταν Θήβες, πρωτεύουσα της Αιγύπτου κατά την αρχαιότητα, μπορείτε να θαυμάσετε πλήθος ναών και την κοιλάδα με τους τάφους των βασιλέων.

Εκτός από το πλήθος των μνημείων της, η Αίγυπτος προφέρεται και για ταξίδι αναψυχής. Μία κρουαζιέρα στο Νείλο θα σας μείνει αξέχαστη ενώ η αιγυπτιακή κουζίνα θα σας εκπλήξει αν και χρειάζεται αρκετή προσοχή στην επιλογή του φαγητού. Εφοδιαστείτε λοιπόν με δροσερά ρούχα και απολαύστε το ταξίδι σας στην σκιά των πυραμίδων…

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…