Το άγχος, ο φόβος και ο θυμός είναι δυστυχώς από τα κυρίαρχα αρνητικά συναισθήματα στην εποχή μας. Παράλληλα, είναι οι …
Άγχος: Ο επισκέπτης με τα δύο πρόσωπα
Το άγχος δεν το αποφεύγουμε, μας επισκέπτεται συχνά πυκνά. Είναι όμως ένας διπρόσωπος επισκέπτης στην ψυχή μας και είναι σημαντικό να ξέρουμε πώς να του φερθούμε. Πότε να κάνουμε το παν να φύγει και πότε μπορεί να μας ωφελήσει;
Αγχώνεστε για τα πάντα ή μήπως είστε από αυτούς τους cool τύπους που οτιδήποτε συμβαίνει διατηρούν την ψυχραιμία/ηρεμία τους; Μην μένετε στα άκρα. Μια μέση οδός είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς το άγχος έχει και τη θετική του διάσταση που μπορεί να μας κάνει πιο δημιουργικούς και παραγωγικούς. Δεν εύκολο να το ελέγξετε, αλλά γνωρίζοντας τις αρνητικές και θετικές επιπτώσεις, μπορείτε να αναζητήσετε βοήθεια ή να την αντλήσετε από μέσα σας ώστε να το “τιθασεύσετε”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέος κύκλος σεμιναρίων Believe In You: «Άγχος- Φόβος-Θυμός: Νικάω τους εχθρούς της ψυχικής μου υγείας»
Συναγερμός του οργανισμού Το άγχος και το στρες είναι δύο φυσικές καταστάσεις του οργανισμού μας. Όταν βρισκόμαστε σε πιεστικές και αγχώδεις καταστάσεις, ο οργανισμός μας αυτόματα μπαίνει σε μια λειτουργία στην οποία απελευθερώνεται αδρεναλίνη, καθώς το σώμα μας αντιδράει άμεσα. Αύξηση καρδιακών παλμών, μη σωστή λειτουργία εγκεφάλου, μείωση του χρόνου αντίδρασης. Αυτά και άλλα πολλά συμβαίνουν όταν βιώνουμε συνθήκες έντονου άγχους.
Το άγχος που μας αρρωσταίνει Το άγχος εμφανίζεται συχνά πυκνά στη ζωή. Θα λέγαμε ότι είναι αναπόφευκτο ως βίωμα συναισθηματικό και ψυχικό. Το όλο ζήτημα είναι στο πώς θα το διαχειριστούμε, ειδικά όταν αυτό μπορεί να επηρεάσει τις αντιδράσεις μας σε γεγονότα, καθώς και αποφάσεις που μπορεί να κληθούμε να λάβουμε.
Από την άλλη, αν μιλάμε για χρόνιο στρες όπως, για παράδειγμα, όταν η δουλειά μας μάς αγχώνει κάθε μέρα και δεν έχουμε τη δυνατότητα να την αλλάξουμε, τότε υπάρχουν δυστυχώς συνέπειες για το σώμα και την ψυχή μας. Μιλάμε για τις περιπτώσεις που μπορεί να οδηγηθούμε σε χρόνια κατάθλιψη, σωματική κόπωση, αναβλητικότητα και άλλα ζητήματα που χρήζουν αντιμετώπισης συστηματικής και πιθανώς τη συνδρομή κάποιου επαγγελματία ψυχικής υγείας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φάκελος “Διαχείριση άγχους”
Το γόνιμο άγχος
Παρότι το άγχος ως λέξη συνδέεται με αρνητικές συνδηλώσεις, δεν έχει αποκλειστικά επιβλαβείς συνέπειες για την ψυχική μας υγεία. Το μικρό και ελεγχόμενο άγχος μπορεί να λειτουργήσει ως «προπόνηση» του οργανισμού μας για πιο σοβαρά και μεγάλα άγχη της ζωής μας.
Επίσης, όταν λειτουργούμε κάτω από την πίεση μικρής δόσης άγχους, ενδέχεται να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί σε αυτό που θέλουμε να πετύχουμε, καθώς το ίδιο μας το σώμα μάς κρατάει σε εγρήγορση. Ακόμη, το μέτριο στρες μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό μας να βελτιώσει το ανοσοποιητικό του σύστημα και τον εγκέφαλο, αφού έχει αποδειχτεί ότι το άγχος συντελεί στην καλύτερη μνήμη και συγκέντρωση της προσοχής μας, με αποτέλεσμα να γινόμαστε περισσότερο παραγωγικοί. Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε πως όταν το άγχος είναι ελεγχόμενο και σε χαμηλά επίπεδα στον οργανισμό μας, είναι αρκετά ωφέλιμο για εμάς. Μας ωθεί στο να γινόμαστε καλύτεροι και να πετυχαίνουμε καλύτερα τους στόχους μας. Από την άλλη πλευρά, αν χρειαστεί να διαχειριστούμε πολύ μεγάλο άγχος, τότε η υγεία μας κινδυνεύει. Άρα και στο άγχος ισχύει ότι σχεδόν σε όλα τα πράγματα: είναι κακό, αλλά και καλό εφόσον το οριοθετούμε. Άλλωστε το άγχος είναι μια φυσική αντίδραση του οργανισμού μας.
Μην σας φοβίζει, οριοθετήστε το
Αν ανατρέξουμε στη φύση, αυτή σίγουρα θα μας προσφέρει τις «πρώτες βοήθειες». Έρευνες έχουν δείξει πως οι βόλτες και η σωματική άσκηση στην φύση μπορούν να μειώσουν δραματικά τα επίπεδα άγχους.