Άγχος και Κατάθλιψη: Πώς συνδέονται μεταξύ τους και ποιές οι διαφορές;

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Η κοινωνία μας έχει προοδεύσει σημαντικά όσον αφορά απόρριψη του στίγματος της ψυχικής ασθένειας. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει ανεπαρκής γνώση σχετικά με την ψυχική υγεία, ακόμα και για τις σχετικά «οικείες» περιπτώσεις του άγχους και της κατάθλιψης.

Στην καθημερινότητα πολλοί ορισμοί αναφέρονται σε καταστάσεις που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα. Είναι αδύνατον μία άσχημη μέρα να οδηγήσει κάποιον σε  κατάθλιψη, καθότι αυτή είναι μία κλινική κατάσταση με σαφείς δείκτες και συμπτώματα επιστημονικά ορισμένα.

Άγχος: ένα πολυσήμαντος όρος

Είναι όρος φορτισμένος με πολλές σημασίες. Στην καθημερινότητα περιγράφει το αίσθημα της αρνητικής διέγερσης, όμως από κλινική πλευρά η σημασία της διαφέρει. Συγκεκριμένα, το άγχος σημαίνει την προσμονή μίας επικείμενης απειλής.

Εκδηλώνεται νοητικά, μέσα από ανήσυχες σκέψεις, αλλά και σωματικά, συχνά με παλάμες που ιδρώνουν και με ταχυπαλμία. Σε ορισμένους ανθρώπους, το άγχος προκαλεί πάγωμα ή ανάγκη φυγής.

Άγχος και Κατάθλιψη Πώς συνδέονται μεταξύ τους και ποιές οι διαφορές

Σε περιορισμένο βαθμό έντασης, το άγχος είναι φυσιολογικό, αφού πρόκειται για  μηχανισμό προσαρμογής του ανθρώπου: είναι το τίμημα της ανθρώπινης ικανότητας να «συλλαμβάνει» το μέλλον. Η κατάσταση γίνεται παθολογική όταν ξεφεύγει εκτός ελέγχου, όταν είναι επίμονη, μάς αποδυναμώνει και όταν είναι δυσανάλογη σε σχέση με την πραγματική απειλή. Σε τέτοιες περιπτώσεις γίνεται λόγος για διαταραχή άγχους. Υπάρχουν, τέλος και νευροφυσιολογικές ή ορμονικές καταστάσεις που δημιουργούν άγχος.


«Άγχος- Φόβος-Θυμός: Νικάω τους εχθρούς της ψυχικής μου υγείας»: Σεμινάρια Believe In You τον Οκτώβριο


Κατάθλιψη: πολλά περισσότερα από θλίψη ή λύπη

Η κατάθλιψη είναι ένας γενικός όρος. Η κλινική της μορφή περιλαμβάνει πολλά παραπάνω συμπτώματα από το αίσθημα της θλίψης. Μπορεί να σηματοδοτείται από φυσιολογικά αισθήματα απώλειας, λύπης και έλλειψης ενδιαφέροντος, όταν σχετίζονται με αναγνωρίσιμους παράγοντες, όπως μία απόλυση ή ένας χωρισμός. Φτάνει δε, έως την περιγραφή κλινικών διαταραχών, όπου συνοδεύεται από βαριά θλίψη, αδυναμία και απώλεια της λειτουργικότητας.

Αποτελεί περίπλοκη κατάσταση και μπορεί να συμβαδίζει με άλλες διαταραχές. Σε ακραίες περιπτώσεις, οι άνθρωποι που βιώνουν σοβαρή κατάθλιψη μπορεί σταδιακά να χάνουν την επαφή τους με την πραγματικότητα.

Άγχος και Κατάθλιψη Πώς συνδέονται μεταξύ τους και ποιές οι διαφορές

Άγχος και Κατάθλιψη μπορεί να συνυπάρχουν

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι δυνατόν κάποιος να βιώνει ταυτόχρονα άγχος και κατάθλιψη. Αν ο άνθρωπος νιώθει φόβο για το μέλλον και αυτό τον στενοχωρεί, ο αιτιώδης σύνδεσμος γίνεται φανερός. Στους περισσότερους επικρατεί το ένα, και θα είναι εκείνο στο οποίο θα εστιάσει ο γιατρός.

Λήψη βοήθειας τη σωστή στιγμή

Τόσο το άγχος όσο και η στεναχώρια είναι ανθρώπινες καταστάσεις. Η δυσκολία στην αναγνώριση της ανάγκης για λήψη βοήθειας όμως επιβαρύνει το πρόβλημα.

Η απάντηση στο ερώτημα «πότε να αναζητήσω βοήθεια;» είναι: όποτε νιώθουμε ότι το άγχος και η θλίψη επιδρούν στην κοινωνική μας ζωή.

Όταν νιώθουμε ότι τα συναισθήματά μας γίνονται δύσκολα στη διαχείριση και απειλούν τη λειτουργικότητά μας, τότε πλέον είναι καιρός ν’ αναζητήσουμε βοήθεια από επαγγελματία της ψυχικής υγείας ή σύμβουλο προσωπικής ανάπτυξης.

Πηγές:

https://www.psychologytoday.com/us/basics/anxiety

https://lifehacker.com/the-differences-between-anxiety-and-depression-and-whe-1849528175


Bio Εύη Ξυραφά

Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης και εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας. Δημιουργός του Believe In You, που διοργανώνει σεμινάρια προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης για το ευρύ κοινό.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2106128281, 6974781051

Websitehttp://www.believeinyou.gr/

Email: info@believeinyou.gr

Facebook: https://www.facebook.com/BelieveInYou.gr

Skype: evi_xyrafa

Βιβλίο: “Θέλω Πιστεύω Μπορώ: Τα 3 κλειδιά της ζωής”

Αν ενδιαφέρεστε για ατομικές συναντήσεις coaching από κοντά, τηλεφωνικά ή μέσω internet, επικοινωνήστε μαζί μου. Θα χαρώ να σας βοηθήσω σε κάθε βήμα!

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…