Αγωνιστικό μπριτζ για παιδιά

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης

Το μπριτζ είναι ένα άθλημα με μεγάλη ιστορία και διάδοση στο εξωτερικό. Γνωστό κυρίως ως ενασχόληση των ενηλίκων, είναι και μια πνευματική δραστηριότητα με πολλαπλά οφέλη για τα παιδιά. Τα τελευταία χρόνια η Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ (ΕΟΜ) δρα ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν το αγωνιστικό μπριτζ.

Πρώτα απ’ όλα, τι είναι το αγωνιστικό μπριτζ; Είναι τεχνικό και πνευματικό άθλημα αναγνωρισμένο από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Αν και δεν ανήκει στα ολυμπιακά αθλήματα, έχει αναγνωριστεί από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ως αθλητική δραστηριότητα.

Γιατί το παιδί μου να μάθει αγωνιστικό μπριτζ;

Χάρη στη σύνθετη αυτή πνευματική εξάσκηση, το παιδί σας θα μάθει να συγκεντρώνεται, να σκέφτεται πολυδιάστατα, να σέβεται τους άλλους λόγω της συναναστροφής, να χάνει και να κερδίζει.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ συνέστησε ειδικές επιτροπές και τμήματα με τους ομίλους ανά την Ελλάδα, διαπιστεύοντας ειδικούς εκπαιδευτές που οι περισσότεροι τυγχάνουν εκπαιδευτικοί, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση κυρίως. Αυτό σημαίνει ότι ξέρουν να διδάσκουν τα παιδιά χωρίς να τα πιέζουν ή να αδιαφορούν για αυτά.

Αγωνιστικό μπριτζ για παιδιά

Διοργανώσεις

Υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ διοργανώνονται ημερίδες και πρωταθλήματα για παιδιά και νέους, όπως είναι το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ζευγών νέων και παίδων στα τέλη Απριλίου, ενώ σε ένα μήνα ο Όμιλος Μπριτζ Καλαμών θα κάνει ημερίδες παίδων στα πλαίσια του φεστιβάλ που διοργανώνει κάθε 25η Μαρτίου.

Όσα παιδιά κάνουν πρωταθλητισμό και μετέχουν μέσω εθνικών ομάδων σε ευρωπαϊκές και παγκόσμιες διοργανώσεις ενισχύονται ως διακεκριμένοι αθλητές, με επιπλέον μοριοδότηση στις πανελλήνιες εξετάσεις, όπως σε όλα τα αθλήματα.

Η ιστορία του μπριτζ στην Ελλάδα

Η Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ ιδρύθηκε το 1965, με αρχική δύναμη τρία σωματεία. Ένα από αυτά ήταν ο Όμιλος Αντισφαίρισης Αθηνών στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, ο οποίος εξακολουθεί να είναι ενεργό και δραστήριο μέλος. Προϊόντος του χρόνου, το αγωνιστικό μπριτζ επεκτάθηκε εντός και εκτός Αθηνών. Τα σωματεία-μέλη φτάνουν τα 58, τα 23 εξ αυτών στην Αττική. Οι ενεργοί αθλητές είναι περίπου 4.500.

Το αγωνιστικό μπριτζ αναγνωρίστηκε επίσημα από την Ελληνική Κυβέρνηση το 1975 με τον νόμο 75/1975 (άρθρο 57). Εισηγητής αυτού του νόμου ήταν ο τότε Υπουργός Προεδρίας της Κυβερνήσεως και μετέπειτα πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης, φανατικός του αθλήματος μέχρι τον θάνατό του. Άλλοι γνωστοί αθλητές ήταν ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Κουλουμπής, ο πρώην πρωθυπουργός Σοφοκλής Βενιζέλος, ο οποίος ήταν και μέλος της Εθνικής Γαλλίας, και ο στρατηγός Παναγιώτης Δαγκλής. Σε διεθνές επίπεδο, ο γνωστότερος αθλητής ήταν ο διεθνούς φήμης ηθοποιός Ομάρ Σαρίφ, του οποίου το σύστημα έγινε ειδικό λογισμικό για τους υπολογιστές.

Περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία και στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ, τον επίσημο φορέα στην Ελλάδα για το άθλημα, και στο τηλέφωνο 2107480400.

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.