Μετά τις διακοπές, παρόλο που γυρνάμε χαλαροί και ανανεωμένοι, παραδόξως το πρώτο συναίσθημα που μας κυριεύει είναι το άγχος. Πώς …
Άγχος για τη διπλωματική εργασία; 3 Συμβουλές για να το διαχειριστείς κατάλληλα!
Η διαχείριση άγχους δεν είναι πάντα εύκολη, αφού το άγχος σου μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Συγκεκριμένα, το άγχος για τη διπλωματική σου εργασία μπορεί να οφείλεται στο ότι ο χρόνος δεν είναι αρκετός, αφού συχνά πρέπει να εργαστείς ταυτόχρονα με την εκπόνηση της εργασίας σου.
Ένας ακόμη παράγοντας είναι και ο φόβος της αποτυχίας και τα υποθετικά σενάρια που μπορεί να προκύψουν από αυτήν. H ανασφάλεια ότι δεν είσαι αρκετά καλός μπορεί να σε επηρεάσει σημαντικά.
Ακόμη, πολλοί φοιτητές αγχώνονται με τη διαδικασία της εκπόνησης. Ωστόσο, υπάρχει και η υποστήριξη στην εκπόνηση διπλωματικής εργασίας σου και άρα, δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεσαι τόσο.
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι μεταπτυχιακοί φοιτητές έχουν υψηλότερα ποσοστά άγχους από συνομήλικούς τους που δεν παρακολουθούν κάποιο μεταπτυχιακό. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, πόσο πιο έντονο μπορεί να γίνει το ήδη υπάρχον άγχος όταν βρίσκεσαι ενώπιον της διπλωματικής σου εργασίας, που θα καθορίσει μεγάλο μέρος του τελικού σου βαθμού.
Ωστόσο, το να λειτουργείς υπό συνθήκες άγχους ούτε αποδοτικό είναι, ούτε και υγιές. Άλλωστε, αν το καλοσκεφτείς, ένας βαθμός δεν καθορίζει την πορεία σου. Παρόλα αυτά, όταν έρχεται η ώρα για την εκπόνηση της διπλωματικής σου η λογική βγαίνει από το παράθυρο και σε κυριεύουν σκέψεις πανικού και αποτυχίας. Όμως, να θυμάσαι ότι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους τους φοιτητές και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά.
Οργάνωση χρόνου διαβάσματος
Ένα καλά οργανωμένο πρόγραμμα μπορεί να σε γλιτώσει από πολύ άγχος, καθώς δεν υπάρχει τόσο έντονος ο φόβος για το άγνωστο, που προκαλεί η έλλειψη οργάνωσης. Φτιάξε ένα σχεδιάγραμμα με τα βήματα που θα ακολουθήσεις και βάλε συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια. Μία καλή και οργανωμένη βάση από την αρχή θα σου λύσει τα χέρια και θα μειώσει το άγχος σου σε μεγάλο βαθμό.
Διάλειμμα από το διάβασμα
Το πόσο σημαντικά είναι τα διαλείμματα για την ψυχική μας υγεία και αποδοτικότητα έχει αποδειχθεί επανειλημμένα. Ωστόσο, το να κάνεις ένα απλό διάλειμμα δεν είναι πάντα αρκετό, για αυτό καλό είναι να εντάξεις μία δραστηριότητα στο πρόγραμμά σου που να σου αρέσει και να σε ηρεμεί. Ό,τι και αν είναι αυτό που σε χαλαρώνει (μουσική, ταινίες, γυμναστική κλπ.) βρες έναν τρόπο να ασχολείσαι με αυτό συχνά.
Επικοινωνία με τον καθηγητή
Συχνά, οι φοιτητές ξεχνάνε ότι οι καθηγητές είναι εκεί για να τους βοηθήσουν και όχι απλά για να τους βαθμολογήσουν. Μην κάνεις το ίδιο λάθος! Επικοινώνησε με τον επιβλέποντα της διπλωματικής σου και μοιράσου τις ανησυχίες σου, όποιες και αν είναι αυτές. Θυμήσου ότι έχει συνεργαστεί με πάρα πολλούς φοιτητές και του είναι οικείοι οι προβληματισμοί σου. Συνεπώς, θα ξέρει να σε συμβουλεύσει κατάλληλα για την εκπόνηση της εργασίας σου.
Σίγουρα, ο κάθε φοιτητής είναι διαφορετικός και λειτουργεί με τον δικό του τρόπο. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάς ότι όλοι είμαστε άνθρωποι και τα περισσότερα από όσα φοβίζουν εσένα, φοβίζουν και άλλους ανθρώπους. Για αυτό, πάντα να μιλάς και να είσαι ανοιχτός. Ποτέ δεν ξέρεις ποιος περνάει το ίδιο και πώς μπορεί να σε βοηθήσει.
Κάνε, λοιπόν, την έρευνά σου και υιοθέτησε εκείνες τις τακτικές που θεωρείς ότι σου ταιριάζουν και ότι θα σε βοηθήσουν πραγματικά. Οι παραπάνω συμβουλές μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για να βρεις τον προσωπικό σου τρόπο να βγάλεις εις πέρας τη διπλωματική σου εργασία. Και να θυμάσαι ότι, αν κάνεις αυτό που αγαπάς, όλα θα πάνε καλά.
Καλή σου επιτυχία!