Αγοράστε ελεύθερα και απεριόριστα εντός της ΕΕ

Συντάκτης: Μαρία Σοφία Αρώνη

Αγοράστε ελεύθερα και απεριόριστα εντός της ΕΕΗ Ευρωπαϊκή αγορά δείχνει να διαμορφώνει… υψηλή οργάνωση που συμπληρώνεται με το νομικό πλαίσιο διασφάλισης της προστασίας του Ευρωπαίου Καταναλωτή! Με μία διαρκώς εξελισσόμενη μορφή επιτυγχάνει ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών, η οποία αγγίζει τα υψηλότερα επίπεδα παγκοσμίως. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει την ενεργή της δράση για την προστασία του Ευρωπαίου πολίτη, αν και η καταναλωτική δύναμη του φαίνεται ότι έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια.

Παρ’ όλα αυτά, τα δέκα θεμελιώδη δικαιώματα του Ευρωπαίου καταναλωτή είναι τα εξής:

1) Αγοράστε ελεύθερα ότι προϊόν και υπηρεσία θέλετε από όπου θέλετε. Πρόκειται για ένα δικαίωμα που οδηγεί προς τις «αγορές μέχρι εξαντλήσεως».

2) Αν ένα προϊόν, που αγοράσετε, είναι ελαττωματικό έχετε δικαίωμα να ζητήσετε την αντικατάστασή του και εάν δεν είναι εφικτό, να ζητήσετε να σας επιστραφεί το ποσό αγοράς.

3) Οι πωλητές είναι υποχρεωμένοι να σας δίνουν λεπτομερείς περιγραφές προϊόντων, υπηρεσιών και διαδικασιών πώλησης και παράδοσης.

4) Οι οποιεσδήποτε συμβάσεις πρέπει να περιέχουν όρους που να διασφαλίζουν μία δίκαιη συναλλαγή και το συμφέρον σας.

5) Έχετε δικαίωμα σύγκρισης τιμών και ελέγχου κάθε υπηρεσίας και προϊόντος για πρόσθετές χρεώσεις, ώστε να επιλέξετε το καλύτερο για εσάς.

6) Όσον αφορά τις διαδικτυακές αγορές, έχετε το δικαίωμα να γνωρίζετε με ποιόν επικοινωνείτε σε κάθε εμπορική συναλλαγή, να ελέγξετε την ασφάλεια των μεθόδων πληρωμής της διαδικτυακής επιχείρησης που επιλέξατε και την πιστωτική σας έπειτα από κάθε πληρωμή.

7) Σε κάθε συναλλαγή έχετε τη δυνατότητα να ελέγξετε τους όρους προστασίας της ιδιωτικής σας ζωής και των προσωπικών σας δεδομένων.

8) Έχετε το δικαίωμα να γνωρίζετε τι τρώτε.

9) Υπάρχουν τρόποι προστασίας του καταναλωτή και κατά τη διάρκεια των διακοπών.

10) Τέλος, έχετε ως Ευρωπαίοι πολίτες το δικαίωμα της προσφυγής και σε περίπτωση διασυνοριακών διαφορών βάσει του νομικού πλαισίου της ΕΕ.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των κρατών μελών της Ε.Ε. οδηγούν πράγματι στις ασφαλείς, ελεύθερες και απεριόριστες αγορές των καταναλωτών, αν και προς το παρόν φαίνεται να υπάρχουν «κάποιοι περιορισμοί» λόγω των συνθηκών.

Συντάκτης: Μαρία Σοφία Αρώνη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.