Αγορά ή επένδυση; Ξεμπερδεύουμε τις έννοιες

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Δύο λέξεις τόσο συνυφασμένες η μια με την άλλη που αποτελούν αντικείμενο σύγχυσης και μπερδέματος. Ας δούμε λοιπόν τις κυριότερες διαφορές τους.

Η ευημερία και η απόκτηση μια καλής και άνετης ζωής είναι βασική επιδίωξη όλων των ανθρώπων. Είναι πλέον όλο και πιο σαφές ότι είναι αρκετά δύσκολο να πετύχουμε αυτόν τον στόχο χωρίς ένα επιπλέον εισόδημα. Αυτό λοιπόν προέρχεται κυρίως από τις επενδύσεις και από τα χρήματα τα οποία εισέρχονται στον λογαριασμό μας χωρίς να απαιτούν δική μας εργασία. Ποια η διαφορά όμως της επένδυσης από την αγορά; Η απάντηση βρίσκεται παρακάτω.

Αγορά ή επένδυση; Ξεμπερδεύουμε τις έννοιες

Επένδυση

Με μια στενή έννοια του όρου επένδυση, αποτελεί ο,τιδήποτε μπορεί άμεσα ή έμμεσα να μας δημιουργήσει κάποιο κέρδος μακροπρόθεσμα ή βραχυπρόθεσμα. Περιλαμβάνει την έννοια της αγοράς αλλά όχι πάντα. Επένδυση μπορούμε να θεωρήσουμε για παράδειγμα την αγορά μετοχών. Το συγκεκριμένο παράδειγμα είναι χρηματιστηριακή επένδυση, η οποία μπορεί στο άμεσο και στο μακρινό μέλλον να μας προσφέρει χρήματα μέσω των μερισμάτων που καταβάλλουν οι εταιρείες (χρήματα που παίρνουμε ως μέρος της τιμής της μετοχής) ή μέσω της αύξησης της τιμής της μετοχής και πώλησής της σε καλύτερη τιμή από εκείνη που την αγοράσαμε.


Διαβάστε Επίσης: Ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, που εμείς πληρώνουμε!


Αγορά ή επένδυση; Ξεμπερδεύουμε τις έννοιες

Αγορά

Αντίθετα μια απλή αγορά δεν δημιουργεί απαραίτητα κέρδος. Μας προσδίδει ένα υλικό αγαθό ή μια υπηρεσία αλλά δεν είναι σίγουρη η δημιουργία μακροπρόθεσμου εισοδήματος. Για παράδειγμα η αγορά ενός αυτοκινήτου δεν είναι επένδυση, επειδή το αυτοκίνητο δημιουργεί έξοδα (βενζίνη, ασφάλεια, συντήρηση, τέλη κυκλοφορίας) και επειδή χάνει αρκετά γρήγορα την αξία του. Ενδεικτικά  οι ειδικοί λένε ότι ένα αυτοκίνητο χάνει το 25% της αξίας αγοράς με το που ξεκινάει η λειτουργία του κινητήρα ακόμα και αν δεν έχετε διανύσει κανένα χιλιόμετρο. Έτσι ένα αυτοκίνητο  που έχουμε αγοράσει με κόστος 40000 ευρώ με το που βάλουμε σε λειτουργία την μηχανή η αξία του είναι 30000 ευρώ και έχουμε ήδη απώλεια 10000 ευρώ.

Η ειδοποιός διαφορά λοιπόν είναι η δυνατότητα της αγοράς μας να μας δημιουργήσει εισόδημα. Επένδυση λοιπόν μπορούμε να θεωρήσουμε την αγορά ενός προγράμματος εκπαίδευσης (δημιουργεί τις γνώσεις για να αυξήσουμε το εισόδημά μας), την αγορά ενός ακινήτου εφόσον τα ενοικιάσουμε ή εφόσον το εντάξουμε στο airbnb για παράδειγμα μια και μας δημιουργεί παθητικό εισόδημα, την αγορά μετοχών και χρηματιστηριακών προϊόντων στο χρηματιστήριο μια και μπορούν να αποτελέσουν ένα επιπλέον εισόδημα.


Διαβάστε Επίσης: Αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων και εισόδημα

Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε επιπλέον εισόδημα την αγορά κινητών τηλεφώνων η λάπτοπ(εκτός αν τα έχουμε ανάγκη για την δουλειά μας λόγω συγκεκριμένων χαρακτηριστικών και εφαρμογών που τα καθιστούν μοναδικά), αυτοκινήτων εκτός αν τα ενοικιάζουμε ή οποιοδήποτε άλλου παράγοντα καταναλώνει χρήματα χωρίς να τα δημιουργεί. Αυτά ανήκουν στις υποχρεώσεις όπως αναφέρεται σε οικονομικούς όρους.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.