Αγορά ακινήτων: η τρελή κούρσα

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Η αγορά ακινήτων παρά τους τριγμούς που υπέστη εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, δείχνει να ανακάμπτει και μας βάζει σε σκέψεις σχετικά με τις κινήσεις που ίσως μπορούμε να κάνουμε σε αυτόν τον τομέα. Μαθαίνουμε εκ των έσω τι συμβαίνει.

Η απόκτηση ή η μίσθωση ενός ακίνητου είναι μια μεγάλη απόφαση. Οι συνθήκες στην αγορά ακινήτων επηρεάζουν σημαντικά την αξία της επιλογής μας. Τα τελευταία χρόνια παρά την κάμψη της οικονομίας, οι τιμές πώλησης και ενοικίασης ακινήτων έχουν αυξηθεί δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα. Είναι αυτή η κατάσταση εξηγήσιμη και πώς μπορούμε να αντιδράσουμε ;

Τα νεόδμητα

Η δόμηση βασίζεται στις νέες οικοδομικές άδειες. Γενικά για αρκετά χρόνια οι οικοδομικές άδειες ήταν σε χαμηλά επίπεδα και μόλις σχετικά πρόσφατα εμφάνισαν ανάκαμψη. Οι τιμές των καινούργιων σπιτιών εξαρτώνται και από τη διαθεσιμότητα τέτοιων κατοικιών. Η μείωση της οικοδόμησης δεν επέτρεψε να πέσουν πέραν κάποιου ορίου οι τιμές τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης οι συνεχείς ανατιμήσεις των οικοδομικών υλικών ανάγκασε τους εργολάβους να προχωρήσουν σε ανατιμήσεις. Τελικά η αγορά των νεόδμητων κατοικιών δείχνει να μπαίνει και πάλι σε ένα ράλι τιμών και οι εξελίξεις θα διαμορφωθούν από τη γενικότερη κατάσταση της ελληνικής και παγκόσμιας οικονομίας και τα διαθέσιμα κεφάλαια από Έλληνες και ξένους που συντηρούν την αγορά μετά την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης.

Τα παλιά σπίτια

Τα μεταχειρισμένα διαμερίσματα και οι παλιές μονοκατοικίες είναι πάντα μια ενδιαφέρουσα επιλογή αν και χρειάζεται προσοχή στο κόστος ανακαίνισης και στην αξία μεταπώλησης μελλοντικά. Υπάρχουν τόσο πολύ καλές ευκαιρίες όσο και περιπτώσεις που συνεπάγονται απώλεια χρημάτων μεσοπρόθεσμα. Οι τιμές δεν έπεσαν τόσο ώστε να προσελκύσουν νέα κεφάλαια από μικρότερους επενδυτές και όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσουν την ανιούσα λόγω του γενικότερου κλίματος στην αγορά.

Η γη

Η γη είναι μια παραδοσιακή αξία και ελκύει επενδυτές με μακροχρόνια σχέδια. Πλέον ακολουθεί τις ανατιμήσεις που πολλαπλασιάζονται και οδηγεί σε νέες οικονομικές ανισότητες φτωχών και πλουσίων. Βέβαια είναι ρεαλιστικά δύσκολο να εξασφαλιστούν ποσοστά αύξησης του κεφαλαίου σας με επιχειρηματικές δραστηριότητες, οπότε γενικά τα οικόπεδα και όλα τα ακίνητα εκπροσωπούν μια ασφαλή επένδυση χωρίς τις ευθύνες και το ρίσκο που συνεπάγεται η ίδρυση μιας εταιρίας. Είναι και αυτός βασικός λόγος για το ράλι τιμών σε μια εποχή που οι ευκαιρίες πλουτισμού είναι λίγες και οι καλοί μισθοί δύσκολα οδηγούν σε μεγάλες αποταμιεύσεις.

Τα νοίκια

Οι μισθώσεις έχουν βασικό ρόλο στις προσδοκίες των ιδιοκτητών ακινήτων και στην απόφαση να επενδύσουν σε νέα ακίνητα. Η άνοδος τιμών είναι εντυπωσιακή και οφείλεται και σε ψυχολογικά αίτια όπως η εμφατικότητα και η μονομερής επιδίωξη κέρδους, η αίσθηση της δυνατότητας ελέγχου από τα μέτρα της πανδημίας, κ.ά. Δεν υπάρχει κάποια ρύθμιση στην αγορά από τις φτωχές ομάδες πολιτών που είτε προσαρμόζονται είτε αποκόπτονται από το ακίνητο τους. Φυσικά έχουν γίνει και μετακινήσεις ενοικιαστών αλλά δε διαφαίνεται προοπτική πτώσης των μισθωμάτων.

Προβλέψεις

Παρότι υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά για το μέλλον της εγχώριας οικονομίας και τον ενδεδειγμένο δρόμο ανάπτυξης, η αύξηση των τιμών θα συνεχιστεί ακόμη και με αργό ρυθμό αν βλαφτεί κι άλλο η οικονομία από τυχόν lockdown. Οι πολίτες καταφεύγουν σε λύσεις που έχουν βέβαια έσοδα. Ο πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα αλλά μόνο η βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί κινητήριο δύναμη.

Επικερδής πολιτική

Όσο οι συνθήκες παραμένουν ως έχουν, χρειάζεται σοβαρή μελέτη της αγοράς, κυνήγι ευκαιριών, συγκριτική ανάλυση των χαρακτηριστικών των ακινήτων και εμπιστοσύνη στο ότι η πλειοψηφία του κόσμου είναι σε άσχημη οικονομική κατάσταση, επομένως δεν υπάρχουν δυνατότητες για αισχροκέρδεια. Εκμεταλλευτείτε έξυπνα την κινητή και ακίνητη περιουσία σας και βάλτε μπροστά μακροπρόθεσμα σχέδια μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…