Άγνωστες ιστορίες πίσω από γνωστά μνημεία και έργα τέχνης

Συντάκτης: Αγγελική Κουτρουμάνου

Μερικά μνημεία και έργα τέχνης, διάσημα ανά τον κόσμο, περιβάλλονται από μυστήριο και κρύβουν ιδιαίτερες ιστορίες, που δεν είναι ευρέως γνωστές.

Υπάρχουν κάποια έργα τέχνης και αρχιτεκτονικά μνημεία που είναι διάσημα σε όλο τον κόσμο. Όμως, εάν τα μελετήσουμε πιο προσεκτικά, θα ανακαλύψουμε ότι μερικά από αυτά περιβάλλονται από μυστήριο, καθώς το καθένα κρύβει τη δική του ιδιαίτερη ιστορία.

Το διαμέρισμα του τελευταίου ορόφου του Πύργου του Άιφελ

Άγνωστες ιστορίες πίσω από γνωστά μνημεία και έργα τέχνης

Ο Γκουστάβ Άιφελ, ο άντρας που σχεδίασε το πιο διάσημο μνημείο της Γαλλίας, σχεδίασε και κατασκεύασε ένα διαμέρισμα για τον εαυτό του στον τελευταίο όροφο του πύργου. Συχνά το χρησιμοποιούσε για ξεκούραση και για να δέχεται επισκέπτες. Σε μια συνάντηση, είχε εκεί μια μεγάλη συζήτηση με τον Τόμας Έντισον. Το διαμέρισμα έχει μια κουζίνα, μπάνιο, δύο υπνοδωμάτια, σαλόνι και φυσικά απίστευτη θέα. Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο, με κέρινες μορφές του Άιφελ και του Έντισον.

Η σπασμένη αλυσίδα στα πόδια του Αγάλματος της Ελευθερίας

Άγνωστες ιστορίες πίσω από γνωστά μνημεία και έργα τέχνης

Το Άγαλμα της Ελευθερίας δόθηκε ως δώρο από τη Γαλλία στις ΗΠΑ για την 100ή επέτειο της Αμερικανικής Επανάστασης. Συμβολίζει την ελευθερία, τη δημοκρατία και την κατάργηση της δουλείας. Γι’ αυτόν τον λόγο, υπάρχει η σπασμένη αλυσίδα στα πόδια του αγάλματος, κάτι που οι περισσότεροι τουρίστες παραβλέπουν όταν το επισκέπτονται.

Η αινιγματική Μόνα Λίζα

Άγνωστες ιστορίες πίσω από γνωστά μνημεία και έργα τέχνης

Πολλοί καλλιτέχνες έχουν αναπαραγάγει τον διάσημο πίνακα της Μόνα Λίζα, ωστόσο πιστεύεται ότι υπάρχει ακόμα ένα πορτρέτο, ζωγραφισμένο από τον ίδιο τον Ντα Βίντσι. Η δεύτερη έκδοση είναι ζωγραφισμένη από ελαφρώς διαφορετική γωνία. Είναι πιθανό να δημιουργήθηκε από άλλον καλλιτέχνη ή ίσως από παραπάνω από έναν. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ωστόσο, αυτό μάλλον αποτελεί μια πρώιμη εκδοχή του αριστουργήματος του Ντα Βίντσι.

Το πρόσωπο της Δανάης του Ρέμπραντ

Άγνωστες ιστορίες πίσω από γνωστά μνημεία και έργα τέχνης

Ο Ρέμπραντ ξεκίνησε να ζωγραφίζει τη Δανάη δύο χρόνια μετά το γάμο του με την Saskia van Uylenburgh. Ο καλλιτέχνης αναπαριστούσε τη γυναίκα του σε πολλούς από τους πίνακές του και για πολύ καιρό παρέμενε μυστήριο γιατί σε αυτόν τον πίνακα δεν υπήρχε μεγάλη ομοιότητα συγκριτικά με άλλους πίνακες που δημιούργησε κατά τη δεκαετία του 1630. Επιπλέον, το στυλ του συγκεκριμένου πίνακα είναι κοντινότερο σε μεταγενέστερα έργα του. Μόλις πρόσφατα δόθηκαν κάποιες εξηγήσεις για αυτό. Μετά από εξέταση με ακτινογραφίες, η ομοιότητα της Δανάης με τη γυναίκα του Ρέμπραντ είναι περισσότερο προφανής. Φαίνεται ότι ο πίνακας ξαναζωγραφίστηκε μετά τον θάνατο της γυναίκας του, ενώ είχε σχέσεις με μια άλλη γυναίκα, την Geertje Dircx. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου της Δανάης συνδυάζουν την εικόνα και των δύο γυναικών.

Ο ουρανός στον πίνακα “Η Κραυγή”

Άγνωστες ιστορίες πίσω από γνωστά μνημεία και έργα τέχνης

Το αρχικό όνομα του διάσημου πίνακα του Edvard Munch ήταν “Η Κραυγή της Φύσης” (“Ο Λυγμός της Φύσης”). Ο καλλιτέχνης έγραψε στο ημερολόγιό του: «…ξαφνικά ο ουρανός γίνεται πορτοκαλί-κόκκινος. Σταμάτησα, νιώθοντας εξαντλημένος, και έγειρα σε έναν φράχτη, είδα αίμα και πύρινες γλώσσες πάνω από μπλε-μαύρο φιόρδ και μια πόλη…». Το 2003 μια ομάδα αστρονόμων υποστήριξε ότι ο έντονα κόκκινος ουρανός που εξέπληξε τον καλλιτέχνη προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Krakatoa το 1883.

Συντάκτης: Αγγελική Κουτρουμάνου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.