Αγκαλιάζοντας τη φυσική ομορφιά: Τα απροσδόκητα οφέλη της μη χρήσης μακιγιάζ

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Ακούγεται λογικό πως ένα μικρό διάλειμμα από το ρουζ και το μπρόνζερ θα είναι ευεργετικό για την επιδερμίδα σας, αλλά πώς ακριβώς μπορεί να βοηθήσει το δέρμα σας;

Συχνά, το φράγμα του μακιγιάζ αυξάνει την παραγωγή λιπαρότητας, οπότε το να μη φοράτε μακιγιάζ μπορεί να μειώσει τη λιπαρότητα, τους φραγμένους πόρους και τα σπυράκια.

Ενώ το δέρμα σας επαναρυθμίζεται και συνηθίζει το νέο φυσιολογικό της απαλλαγής από το μακιγιάζ, θα μπορούσε να επηρεάσει προσωρινά την παραγωγή σμήγματος, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε φραγμένους πόρους και σπυράκια. Αν συμβαίνει αυτό, διατηρήστε τα άλλα μέρη της ρουτίνας σας ήπια – ένα απαλό καθαριστικό και μια καταπραϋντική ενυδατική κρέμα. Εξετάστε το ενδεχόμενο να προσθέσετε ένα ενεργό συστατικό, όπως ένα ρετινοειδές ή σαλικυλικό οξύ. Αν και αυτά τα συστατικά μπορεί να προκαλέσουν καθαρισμό του δέρματος, τελικά θα οδηγήσουν σε μια πιο καθαρή επιδερμίδα.

Η επιφάνεια του δέρματός σας θα γίνει και πάλι ισορροπημένη

Αποφεύγοντας την εφαρμογή του foundation και του ρουζ, το δέρμα έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει στη φυσική του ισορροπία λιπαρότητας και ενυδάτωσης. Επιπλέον, χωρίς να φοράτε μακιγιάζ, η τυπική καθημερινή χρήση τόνερ ή το υπερβολικό πλύσιμο του δέρματος για την αφαίρεση του μακιγιάζ, που μπορεί να αφαιρέσει από το δέρμα τη φυσική ισορροπία της λιπαρότητας, μπορεί να ελαχιστοποιηθεί περαιτέρω, επιτρέποντας στο δέρμα να επαναρυθμιστεί.

Η ακμή σας μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να αναζωπυρωθεί

Σε αντίθεση με πολλά συστατικά των προϊόντων περιποίησης, τα οποία διεισδύουν στο δέρμα σας, το μακιγιάζ κάθεται πάνω στο δέρμα σας – αυτή η κάλυψη μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή σμήγματος του δέρματός σας και τους φυσικούς ενυδατικούς του παράγοντες, επειδή το δέρμα συμπεριφέρεται διαφορετικά ανάλογα με τους εξωτερικούς παράγοντες, όπως η υγρασία.

Αγκαλιάζοντας τη φυσική ομορφιά: Τα απροσδόκητα οφέλη της μη χρήσης μακιγιάζ

Εκθέτετε το δέρμα σας σε λιγότερα βακτήρια

Μη φορώντας μακιγιάζ, δεν εκθέτετε άσκοπα το ευαίσθητο δέρμα του προσώπου σας σε βακτήρια που ευδοκιμούν στα πινέλα εφαρμογής και στις παλέτες μακιγιάζ που χρησιμοποιείτε μέρα με τη μέρα. Ακόμη και αν πλένετε τακτικά τα πινέλα σας, τα βακτήρια μπορεί να παραμείνουν σε αυτά και στο ίδιο το μακιγιάζ, ακόμη και αν έχουν προστεθεί συντηρητικά.

Επιπλέον, οι περισσότεροι άνθρωποι εφαρμόζουν το μακιγιάζ τους στο μπάνιο, εκθέτοντας τα προϊόντα τους σε άλλους τύπους βακτηρίων, τα οποία μπορούν να μολύνουν το μακιγιάζ. Ειδικότερα, η μάσκαρα και τα eyeliner που εφαρμόζονται επανειλημμένα στο δέρμα των ματιών και στα χείλη των βλεφάρων μπορούν να εισάγουν βακτήρια σε αυτό το πολύ ευαίσθητο δέρμα, οδηγώντας ενδεχομένως σε μολύνσεις των ματιών.

Οι λεπτές γραμμές σας θα είναι λιγότερο εμφανείς

Το μακιγιάζ μπορεί να επαναπαυθεί στις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες και μπορεί στην πραγματικότητα να τις κάνει να φαίνονται πιο έντονες, ειδικά γύρω από τα μάτια. Στη συνέχεια, η διαδικασία της νυχτερινής αφαίρεσης του μακιγιάζ μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το τράβηγμα και το τέντωμα του δέρματος σε τακτική βάση, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την ελαστικότητά του και, ως εκ τούτου, να επιταχύνει τη γήρανση.

Οι βλεφαρίδες σας θα φαίνονται πιο γεμάτες

Αν φορούσατε αρκετή μάσκαρα που προκαλούσε σπάσιμο, ή αν κοιμόσασταν με αυτή, ή αν δεν την αφαιρούσατε αρκετά απαλά και προκαλούσατε σπάσιμο με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να παρατηρήσετε ότι οι βλεφαρίδες σας φαίνονται μακρύτερες ή πληρέστερες λόγω της έλλειψης σπασίματος. Αν απαρνηθείτε τη μάσκαρα για ένα μήνα, θα σταματήσετε τον ερεθισμό και το τρίψιμο, όπου θα πέσουν λιγότερες βλεφαρίδες και η πυκνότητα των βλεφαρίδων μπορεί να ομαλοποιηθεί – οι βλεφαρίδες σας θα φαίνονται πιο πυκνές.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.