Αγκαλιαστείτε να ανθίσει η ελπίδα!

Συντάκτης: Σοφία Σανή, Κοινωνική λειτουργός

Μια αγκαλιά πόσα οφέλη μπορεί να κρύβει; Είναι άραγε τόσο θεραπευτική όσο πολλοί ισχυρίζονται; Είναι μόνο θεραπευτική μια αγκαλιά ή πολλά ακόμη;

H ανάγκη για 12 αγκαλιές ημερησίως

Η Virginia Satir, μια σπουδαία συστημική – οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια, ανάφερε ότι «χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές την ημέρα για επιβίωση, 8 αγκαλιές την ημέρα για υποστήριξη και 12 αγκαλιές την ημέρα για ανάπτυξη». Αναγνωρίζοντας το πόσο σημαντικό είναι για κάθε άνθρωπο σε αυτό τον κόσμο, από τον πιο μικρό έως και τον πιο μεγάλο, τόσο η ανάγκη για επιβίωση, για υποστήριξη αλλά και για ανάπτυξη, εύκολά αναδεικνύεται η καίρια σημασία της αγκαλιάς στη ζωή μας. Η καίρια σημασία της αγκαλιάς που δεν γνωρίζει φυλές, θρησκείες, διαφορές, αλλά αποτελεί κινητήρια δύναμη για εξέλιξη.

Όταν τα λόγια είναι φτωχά … η αγκαλιά μιλάει δυνατά

Και  έρχονται εκείνες οι μέρες, οι στιγμές, οι συνθήκες, οι καταστάσεις που τα συναισθήματα είναι τόσο πολλά, τόσα δυνατά, και όπου τα λόγια μοιάζουν φτωχά. Σχεδόν τίποτα δεν μοιάζει αρκετό για να δώσει όνομα στα συναισθήματα, στις σκέψεις μας, στους φόβους μας, στις λύπες, στις χαρές μας παρά μόνο μια αγκαλιά. Μια αγκαλιά, μια κίνηση που φαντάζει απλή, αλλά είναι έχει φωνή, έχει δύναμη. Μια αγκαλιά που  φωνάζει όσα οι λέξεις δεν μπορούν να μεταφέρουν. Μια αγκαλιά που όταν τα λόγια δεν αρκούν, εκείνη μιλάει- και μιλάει δυνατά.

Αγκαλιά το καλύτερο βάλσαμο για την υγεία

Περά όμως από το γεγονός ότι οι αγκαλιές είναι σε θέση να «ονοματίσουν» τα συναισθήματα, έχουν και σημαντική επίδρασή στην υγεία. Ανά καιρούς έχουν πραγματοποιηθεί πολλές έρευνες και μελέτες για τη ζωτική σημασία της αγκαλιάς στην υγεία των ανθρώπων. Σύμφωνα με τις επικρατέστερες θεωρίες η αγκαλιά έχει θετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα, στη ψυχική υγεία, στη λειτουργία της καρδίας, «απαλύνει» το αίσθημα μοναξιάς και λειτουργεί ως παυσίπονο. Τόσο πολλά τα οφέλη που φωλιάζουν μέσα σε μια αγκαλιά.

Αγκαλιαστείτε να ανθίσει η ελπίδα!

Εάν λοιπόν, κάνεις αναζητά ένα βάλσαμο για την υγεία του η αγκαλιά μοιάζει να είναι σε θέση να ενισχύσει την σωματική αλλά και ψυχική του υγεία.


Διαβάστε Επίσης: Τα οφέλη της αγκαλιάς στην υγεία μας


Αγκαλιά: ένα παράθυρο προς την ελπίδα.

Μια αγκαλιά όμως κρύβει κάτι ακόμη, την ελπίδα. Μια αγκαλιά που μπορεί να μηδενίσει αποστάσεις, μια αγκαλιά που αποτελεί καταφύγιο έναντι σε κάθε φόβο, κάθε λύπη, κάθε δύσκολη μέρα, μια αγκαλιά που κρύβει μέσα της τόσα πολλά συναισθήματα, μια αγκαλιά που μιλάει δίχως λόγια, επιτρέπει στους ανθρώπους να ελπίζουν. Να ελπίζουν ότι είναι ικανοί να αγαπήσουν και να αγαπηθούν, να ελπίσουν ότι είναι αρκετά δυνατοί να ξεπεράσουν κάθε εμπόδιο, να ονειρευτούν τις καλύτερες μέρες, να νιώσουν αγάπη και πλημμυρισμένη από το φώς και την ελπίδα της αγκαλιά να βάλουν πλώρη για όσα έχουν ονειρευτεί.

Συντάκτης: Σοφία Σανή, Κοινωνική λειτουργός

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.