Άγιος Βαλεντίνος: Μία ημέρα ανυπόφορη για πολλούς

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Άγιος Βαλεντίνος: Μία ημέρα ανυπόφορη για πολλούςΜία ημέρα για ρομαντισμό και χαλάρωση για πολλούς, αλλά για άλλους προκαλεί σοβαρή ανησυχία. Ο αναπληρωτής καθηγητής Peter McEvoy της Σχολής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Curtin διαπίστωσε ότι η ημέρα της αγάπης είναι συχνά ανυπόφορη για τα άτομα που πάσχουν από κοινωνική φοβία ή διαταραχή κοινωνικού άγχους.

Τι είναι η κοινωνική φοβία;

  • Η κοινωνική φοβία είναι η πιο συχνή διαταραχή άγχους στην πιο πρόσφατη εθνική έρευνα της Ψυχικής Υγείας και Ευεξίας.
  • Μάλιστα, μπορεί να είναι εξουθενωτική προξενώντας εμπόδια στην καριέρα και τους στόχους.
  • Καταστάσεις ενεργοποίησης είναι το φαγητό ή το ποτό δημοσίως, η χρήση δημόσιας τουαλέτας, παρουσιάσεις, συνεντεύξεις εργασίας ή ακόμα και το περπάτημα στο δρόμο, τα πάρτι, το μεσημεριανό γεύμα σε αίθουσες εργασίας ή οποιαδήποτε κατάσταση που απαιτεί μικρή συζήτηση.

Η κοινωνική φοβία χαρακτηρίζεται από έναν βασικό φόβο αρνητικής αξιολόγησης από τους άλλους ανθρώπους. Συχνά, οι άνθρωποι με κοινωνική φοβία σκέφτονται ότι οι άλλοι θα σχηματίσουν αρνητική εικόνα γι’ αυτούς ή ότι σε ένα συγκεκριμένο κοινωνικό γεγονός δε θα αποδώσουν ή δεν θα είναι τόσο καλοί όσο οι άλλοι. Έτσι, καθίσταται δύσκολο για αυτούς να συναντήσουν άλλους ανθρώπους ακόμα και αν επιθυμούν τη δημιουργία σχέσης.

Ο κ. McEvoy σημειώνει ότι η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου θα μπορούσε να είναι μια θλιβερή υπενθύμιση των δυσκολιών τους κατά τη σύναψη σχέσεων.

«Είναι πιθανό να αναδειχθεί η ανεπάρκεια» είπε. «Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου μπορεί να είναι το έναυσμα για αυτό το άγχος και μπορεί να έχει μια σοβαρή αντίδραση.»

Άγιος Βαλεντίνος: Μία ημέρα ανυπόφορη για πολλούς«Αν είμαι στο σπίτι μόνος και η αντίληψή μου βασίζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο καθένας είναι εκεί έξω με την αγάπη της ζωής του, κάτι που θα αυξήσει την αίσθηση της μοναξιάς και της απομόνωσης.» Πράγματι, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ερεθίζουν τα αισθήματα ανεπάρκειας.

Διαδικτυακές γνωριμίες

Ο κ. McEvoy πιστεύει ότι οι ιστοσελίδες γνωριμιών βοηθούν τα άτομα με άγχος να αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους σε ένα άνετο περιβάλλον.

Ωστόσο, προειδοποιεί ότι αν χρησιμοποιηθούν μεμονωμένα, αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει το πρόβλημα, καθώς δεν αναπτύσσουν εμπιστοσύνη στην κοινωνική ικανότητά τους.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…