Άγιοι Σαράντα Αλβανίας – Η Ριβιέρα των Βαλκανίων

Συντάκτης: Θώμη Μπαλτσαβιά

Έχετε αναρωτηθεί πως ο παράδεισος δεν θα είναι κάπου μακριά αναγκαστικά; Πως δεν θα πρέπει να πληρώσεις μια περιουσία για να πας ένα ταξίδι ακόμη και στις μέρες μας; Πως εκεί που δεν το περιμένεις σε περιμένει η έκπληξη της ζωής σου;

Μια τέτοια περίπτωση είναι δίχως αμφιβολία οι Άγιοι Σαράντα της γειτονικής Αλβανίας-το μαργαριτάρι ή «η Ριβιέρα των Βαλκανίων» όπως αποκαλούνται τα τελευταία χρόνια.Είναι ένα πανέμορφο μέρος 14 χιλιόμετρα μόλις βόρεια της Κέρκυρας και μικρή πόλη της τάξεως περίπου των 32.000 κατοίκων,κάτι που δεν ισχύει βεβαίως κατά τους θερινούς μήνες αφού στη διάρκεια αυτών βουλιάζει από κόσμο.

Περιγραφή

Είναι μια πόλη χτισμένη αμφιθεατρικά. Βρέχεται από το Βόρειο Ιόνιο και περικυκλώνεται από βουνά. Η ομορφιά της δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο αφού το λιμάνι είναι πανέμορφο και γραφικό και το παλιό με το καινούριο παντρεύονται με μοναδική γοητεία. Παντού υπάρχει βλάστηση με υπέροχα φυτά τα οποία το ευνοεί το κλίμα να ευημερούν. Δρόμοι που οδηγούν σαφώς στη θάλασσα συνεπώς δεν μπορείς να χαθείς. Αποστάσεις κοντινές ακόμη και για περπάτημα που δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσεις την πόλη και τις ομορφιές της. Ρομαντισμός διάχυτος, ηρεμία για όποιον την αναζητά μα και κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα επίσης.Ι δανικό μέρος για νέους, μεγαλύτερους, ζευγάρια αλλά και για οικογένειες.

Γλώσσα-κουλτούρα

Δε θα νιώσετε ότι βρίσκεστε τελείως έξω από την χώρα μας αφού τα ελληνικά τα ακούς εκεί παντού δίπλα σου. Πρόβλημα συννενόησης δεν υπάρχει και ούτε καν τα αγγλικά θα σου χρειαστούν αφού όλοι μιλούν ελληνικά σχεδόν, πέρα από το γεγονός πως υπάρχουν αμέτρητοι συμπατριώτες μας. Η κουλτούρα επίσης δεν έχει μεγάλη διαφορά από τη δική μας και συνυπάρχει αρμονικά μπερδεύοντας αλβανικά κι ελληνικά στοιχεία μαζί. Άλλωστε δεν μας είναι και παντελώς άγνωστος αυτός ο λαός αφού φιλοξενείται χρόνια τώρα και στη δική μας χώρα.

Πώς θα πάτε

Το μόνο σίγουρο είναι πως εκτός από την περίπτωση να είστε απέναντι στην Κέρκυρα, από οπουδήποτε αλλού οφείλετε να φτάσετε πρώτα στα Ιωάννινα. Εκεί έχει πολύ συχνά συγκοινωνία μέχρι τα σύνορα στα οποία βρίσκεται η Κακαβιά. Είναι μόλις 4550 λεπτά δρόμος και το εισιτήριο φτηνό. Εκεί θεωρείτε τα έγγραφά σας-χρειάζεται διαβατήριο-και υπάρχουν ταξί όπου θα σας μεταφέρουν στον προορισμό σας ο οποίος είναι άλλα 49 χλμ περίπου. Υπάρχουν και κάποια δρομολόγια συγκεκριμένα από Ιωάννινα για εκεί κατευθείαν, αλλά αυτό θα πρέπει να το έχετε πληροφορηθεί για να βολεύει η ώρα. Η διαδρομή πανέμορφη ως εκεί διασχίζοντας τα βουνά. Δεν αλλάζει το τοπίο συνεπώς έχεις την αίσθηση ότι είσαι στην Ελλάδα.

Λίγη… ιστορία

Πρόκειται για μια ιστορική περιοχή, που κάποτε περιήλθε στα χέρια Ελλήνων και Ιταλών αλλά από το 1913 ανήκει επίσημα πια στο Αλβανικό κράτος. Τα βουνά που θα περάσετε για να φτάσετε είναι αυτά στα οποία έγιναν όλοι αυτοί οι πόλεμοι και υπάρχουν ακόμη ελληνικά χωριά.

Συναλλαγές

Οι συναλλαγές είναι πολύ απλή υπόθεση στους Αγ.Σαράντα αφού πραγματοποιούνται κανονικά με το ευρώ αλλά όποιος θέλει να ανταλλάξει στο επίσημο νόμισμα της χώρας-το λεκ-μπορεί πανεύκολα στα ανταλλακτήρια που βρίσκονται σε κεντρικότατα σημεία.

Κλίμα

Το κλίμα δε διαφέρει και πολύ από αυτό της χώρας μας. Μεσογειακό και κλίμα ήπιο σχετικά όπως σε κάθε παραθαλάσσια περιοχή κι αρκετή υγρασία.

Κάτοικοι-θρησκεία

Οι Άγ.Σαράντα κατοικούνται από Αλβανούς βεβαίως αλλά και πολλούς Έλληνες επίσης. Υπάρχει ελληνική κοινότητα η οποία είτε κατοικεί μόνιμα είτε παραθερίζει σε εξοχικές κατοικίες.Υπάρχει τζαμί γιατί οι μισοί είναι μουσουλμάνοι, οι υπόλοιποι καθολικοί, αλλά και χριστιανική εκκλησία.

Αγορά

Πρόκειται για μέρος όπου μπορεί κανείς να βρει τα πάντα δίχως καμία δυσκολία ακόμη κι αν δεν γνωρίζει τον τόπο αφού η αγορά βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.

Πού θα μείνετε

Το μέρος είναι καθαρά τουριστικό συνεπώς υπάρχει η κατάλληλη υποδομή για αυτό. Πολλά και υπέροχα ξενοδοχεία προσφέρουν κάθε άνεση και το σημαντικό είναι πως οι τιμές είναι εξαιρετικά χαμηλές για την υψηλή ποιότητα που βρίσκεις. Αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια για κάθε απαίτηση και γούστο θα βρει κάποιος και μάλιστα τόσο εύκολα όσο δεν έχει φανταστεί. Μπαίνοντας στην πόλη τους καλοκαιρινούς μήνες άνθρωποι που τα επινοικιάζουν βρίσκονται στο δρόμο με ταμπέλες και σας περιμένουν. Αξιοσημείωτη και ραγδαία χαρακτηρίζεται η ανάπτυξη της περιοχής τα τελευταία χρόνια.

Πού και τι θα φάτε

Οι επιλογές στο φαγητό και οι προσβάσεις σε αυτό είναι το ίδιο εύκολες.Ταβέρνες στην παραλία με κρεατικά αλλά και ψάρια αφού είναι παραθαλάσιο μέρος, fast food κάθε είδους σε όλη την πόλη αλλά και φούρνοι και μαγαζάκια σε κάθε γωνιά με κάθε λογής καλούδια. Σημαντική πληροφορία είναι ότι όλα τα μαγαζιά μένουν ανοιχτά ως αργά καθώς επίσης και το Σάββατοκύριακο.

Αξιοθέατα

Αυτή η κατηγορία πραγματικά είναι από τις πολύ δυνατές για αυτόν τον προορισμό. Εν πρώτοις υπάρχουν απίστευτοι κοντινοί επίσης προορισμοί που αξίζει να επισκεφθείτε και δε χρειάζονται παρά ελάχιστες ώρες κι έξοδα. Ακόμη κι αν έχετε μέσο, μικρά βανάκια σας πηγαίνουν παντού. Η ίδια η πόλη στο εσωτερικό της αλλά και πιο έξω, βρίθει από αρχαιολογικούς χώρους με μεγάλη ιστορία, όπου εκθειάζονται πολλά ελληνικά ευρήματα. Το πιο ξακουστό είναι το Βουθρωτό, ένα μεγάλο πάρκο στην ουσία λίγα χιλιόμετρα έξω, αναγνωρισμένο από την UNESCO. Το ΓΑΛΑΖΙΟ ΜΑΤΙ είναι ένα ακόμη μαγικό μέρος με τιρκουάζ νερά να αναβλύζουν και πολύ πράσινο. Το ΕΞΑΜΙΛΙ, είναι ένα πανέμορφο γραφικό παραθαλάσσιο χωριουδάκι λίγο παραέξω από την πόλη, με όμορφες παραλίες και πολύ πολύ κοντά στην Κέρκυρα. Υπάρχουν και κάστρα στη γύρω περιοχή όπου η θέα είναι απερίγραπτη σαφώς. Το πρωτοβυζαντινό μοναστήρι, χτισμένο σε λόφο που χάρισε στην πόλη το όνομά του, οι ΆΓΙΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ, αξιοσημείωτο μέρος προς επίσκεψη επίσης.

Τι άλλο χρειάζεται για να πειστεί κανείς ειδικά αν σε όλα αυτά προσθέσουμε τις χαμηλές τιμές σε όλα;

Συντάκτης: Θώμη Μπαλτσαβιά,

Influence:

Η ιδιότητα που προσδίδω στον εαυτό μου είναι συγγραφέας επειδή αυτό κάνω από τότε που με θυμάμαι ως παιδί…