Αγγλόφωνα παιδικά βιβλία για τη μουσική που μαγεύουν όλες τις ηλικίες

Συντάκτης: Δήμητρα Γραμμένου

Τι θα λέγατε να εξοικειώσετε το μικρό σας με τον κόσμο της μουσικής και συγχρόνως με τη γλώσσα των αγγλικών που, ούτως ή άλλως, διδάσκεται πλέον υποχρεωτικά στο Νηπιαγωγείο; Σας παραθέτουμε 10 κλασσικές επιλογές παλαιότερων εκδόσεων.

Τα περισσότερα παιδιά αγαπούν τη μουσική και συνήθως τους αρέσει πολύ να τραγουδούν ένα τραγούδι, όσο και όπως μπορούν ή να εξερευνούν τον ήχο ενός μουσικού οργάνου. Η μουσική τους καλλιέργεια είναι κάτι περισσότερο από μια απλή ψυχαγωγία και έχει αποδειχθεί πως είναι πολύ ευεργετική για τη συναισθηματική ανάπτυξη ενός παιδιού. Εάν το παιδί σας έχει μουσική κλίση ή εάν θέλετε το παιδί σας να ενδιαφέρεται για τη μουσική, έχουμε μερικές προτάσεις αγγλόφωνων μουσικών βιβλίων για εσάς.

Τα καλύτερα μουσικά βιβλία για παιδιά

Σήμερα, υπάρχει πληθώρα προσχολικών βιβλίων, είτε στα ελληνικά είτε στα αγγλικά  που αφορούν στην πρώτη επαφή των μικρών με τον θαυμαστό κόσμο της μουσικής, όπως βιβλία για μουσικά όργανα που βοηθούν τα παιδιά να μάθουν ένα μουσικό όργανο και να αναπτύξουν εξαιρετικές κινητικές δεξιότητες και αυτο-έκφραση. Υπάρχουν μουσικά βιβλία που προωθούν συγχρόνως και  την ανάπτυξη της γλώσσας και την απομνημόνευση στα μικρά παιδιά. Κάποιος μπορεί να επιλέξει από πολλά διασκεδαστικά εικονογραφημένα βιβλία σχετικά με τη μουσική, στα οποία οι πολύχρωμες εικόνες κάνουν τη μουσική ζωντανή και εισάγουν το παιδί σας στον συναρπαστικό κόσμο του ήχου και της μουσικής.

Γιατί να πάρω κάποιο μουσικό βιβλίο στο παιδί μου;

Τα μουσικά βιβλία αποτελούν μια υπέροχη έναρξη της σχέσης του παιδιού με την μουσική. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα πρώτα τους ακούσματα με διαδραστικό τρόπο, πατώντας συνήθως κάποιο κουμπί. Συνδέουν τα ακούσματα με εικόνες και ζωηρά χρώματα, ενώ ταυτόχρονα μαθαίνουν τα διαφορετικά είδη μουσικής. 

Βάζουν τα πρώτα λιθαράκια για τη μουσική τους παιδεία ακούγοντας κλασική μουσική. Τα μουσικά βιβλία ενισχύουν τη μάθηση και βοηθούν τα παιδιά να συνδέσουν τις γνώσεις με εικόνα και ήχο. Τέλος, τα μουσικά βιβλία μπορούν να χαλαρώσουν τα παιδιά, φέρνοντας τα σε επαφή με ήχους της φύσης και δίνοντάς τους και το πρώτο έναυσμα για παιδική γιόγκα.

  1. Jazz Baby

Το βιβλίο Jazz Baby είναι του Carole Boston Weatherford. Αυτό το βιβλίο είναι εικονογραφημένο από τη Laura Freeman και είναι ένα τέλειο βιβλίο για μικρά. Οι απλοί ρυθμοί και τα ζωντανά γραφικά αυτού του βιβλίου θα κάνουν το μικρό σας να συνδεθεί αμέσως με αυτό και πιθανότητα να αρχίσει να χορεύει με χαρά. Είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο για να αναπτύξετε στα παιδιά σας την αγάπη για την τζαζ.

  1. Animal Orchestra

Το Animal Orchestra, το βιβλίο που γράφτηκε από τον Ilo Orleans και εικονογραφήθηκε από τον Tibor Gergely, είναι ένα παραμυθένιο βιβλίο για μια ορχήστρα από ζώα και τον ιποπόταμο ως μαέστρο. Παρέχει μια καλή γνώση διαφόρων μουσικών οργάνων που παίζονται από τα ζώα. Το βιβλίο έχει γνωστές μελωδίες, κάτι που το καθιστά διασκεδαστικό όταν το διαβάζουμε με μικρά παιδιά.

  1. Hush, Little Baby

Ο συγγραφέας Brian Pinkney με ζωηρά σκίτσα απεικόνισε  μια αφρικανική-αμερικανική οικογένεια να παίζει μουσική και να διασκεδάζει. Φτιάξτε τους δικούς σας στίχους προσθέτοντας λέξεις όπως γιαγιά ή Mumma, για να βελτιώσετε τις γλωσσικές δεξιότητες του παιδιού σας στα αγγλικά. Χρησιμοποιήστε το ως ένα χαλαρωτικό γλυκό τραγούδι όταν το παιδί σας είναι ανήσυχο ή τραγουδήστε το κάνοντας αστείες γκριμάτσες, για να το κάνει να ξεσπάσει σε γέλια.

  1. Sunny

Το Sunny των Robin Mitchell και Judith Steedman είναι ένα βιβλίο για τη μουσική που θα τονώσει τη φαντασία του παιδιού σας. Ο Sunny, ο κύριος χαρακτήρας του βιβλίου, ακούει μουσική σε κάθε τύπο ήχου γύρω του. Μπορεί να ακούσει μουσική από τα κοντινά οχήματα, από τους φίλους του που παίζουν, και οτιδήποτε και οτιδήποτε γύρω του. Το βιβλίο βοηθά τα παιδιά να γίνουν δημιουργικά, αναπτύσσουν τη συγκέντρωσή τους και βελτιώνουν την προσοχή τους.

  1. 88 Instruments

Το βιβλίο, που γράφτηκε από τον συγγραφέα Chris Barton και εικονογραφήθηκε από τον LouisThomas, είναι η ιστορία ενός μικρού αγοριού που επισκέπτεται ένα κατάστημα για να αγοράσει ένα μουσικό όργανο. Αλλά μπερδεύεται όταν βλέπει τόσα πολλά όργανα στο κατάστημα. Το αγόρι έχει 88 όργανα για να διαλέξει, και ο τρόπος που εξερευνά τα όργανα για να επιλέξει το σωστό γι’ αυτόν αποτελεί το αποκορύφωμα της ιστορίας. Η ιστορία θα κάνει το μικρό σας να βιώσει το μουσικό ταξίδι του μικρού αγοριού και θα δώσει έναν θησαυρό γνώσεων για τα μουσικά όργανα.

  1. Music, Music for Everyone

Η συγγραφέας Βέρα Β. Ουίλιαμς έχει υφανθεί μια υπέροχη ιστορία γύρω από ένα κοριτσάκι που ονομάζεται Ρόζα, την αγάπη της για τη μουσική και το πώς θα βοηθήσει την άρρωστη γιαγιά της. Η Ρόζα και οι φίλοι της είναι λάτρεις της μουσικής και κάθε παιδί παίζει ένα διαφορετικό μουσικό όργανο στην άρρωστη γιαγιά της Ρόζα για να τη βοηθήσει να ξεπεράσει την ασθένειά της. Τα ζωηρά γραφικά και οι εικόνες έχουν τέλειο αντίκτυπο στα νεαρά μυαλά. Το βιβλίο δείχνει πώς η αγάπη των παιδιών για τη μουσική γίνεται τελικά ο λόγος της συμπόνιας τους και τους βοηθά να ενωθούν.

  1. Max Found Two Sticks

Το βιβλίο που γράφτηκε από τον Brian Pinkney αφορά τον Max, ένα παιδί που αγαπά τα τύμπανα και τα μπαστούνια. Μπορεί να παίξει μουσική με ραβδιά οπουδήποτε. Βρίσκει δύο κλαδιά και στη συνέχεια τα χρησιμοποιεί σαν ντραμς και χτυπάει τα πάντα, επικοινωνώντας και εκφράζοντας έτσι τα συναισθήματά του. Το αγόρι που εκφράζεται μέσα από τη μουσική είναι ένα παράδειγμα για τη δύναμη της μουσικής, αποκαλύπτοντας πώς η μουσική μπορεί να ωφελήσει τους ανθρώπους που δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Το βιβλίο παρέχει μεγάλη βοήθεια στα παιδιά που θέλουν να μάθουν διάφορους ήχους, μουσικές εκφράσεις και να βιώσουν τη χαρά της δημιουργίας μουσικής.

  1. M Is for Music

Αυτό είναι ένα καταπληκτικό βιβλίο της συγγραφέα Kathleen Krull και απεικονίζεται από τον Stacy Innerst όπου τα παιδιά ξεκινούν τη μουσική γλώσσα χρησιμοποιώντας αλφάβητα. Το βιβλίο είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να διδάξετε στα παιδιά τη μουσική καθώς παίζει το μουσικό αλφάβητο στο μικρό σας.

  1. Ben’s Trumpet

Το βιβλίο «Ben’s Trumpet», που γράφτηκε από τη συγγραφέα Rachel Isadora είναι η ιστορία ενός νεαρού αγοριού που λατρεύει να ακούει την τζαζ από το τζαζ κλαμπ κοντά στο σπίτι του. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την τρομπέτα. Όταν ξεκινάει να παίζει γίνεται ο περίγελος των φίλων του, όμως ο τρομπετίστας από το τζαζ κλαμπ έρχεται να τον σώσει και τον βοηθά να μάθει  τρομπέτα. Το βιβλίο έχει πολύ όμορφα και δημιουργικά γραφικά που ζωντανεύουν την ιστορία με τον καλύτερο τρόπο. Η ιστορία του Μπεν επιβεβαιώνει ότι το πάθος και η φαντασία είναι ευεργετικά για την ψυχή.

  1. Hip Hop Dog

Το βιβλίο του συγγραφέα Chis Raschka και του εικονογράφου Vladimir Radunsky αφορά ένα σκυλί που είναι απογοητευμένο και θα βρει την αυτοεκτίμηση που του λείπει μέσω της μουσικής. Εάν το παιδί σας λατρεύει το χιπχοπ ή τη ραπ, θα ερωτευτεί αυτή τη χαριτωμένη ιστορία.

Τα μουσικά βιβλία για τα παιδιά αναπτύσσουν το μυαλό τους και τα βοηθούν να μάθουν δεξιότητες ζωής. Είτε το παιδί σας λατρεύει τις χορδές είτε προτιμά τα κρουστά, η παραπάνω λίστα βιβλίων θα αναπτύξει σίγουρα μια αγάπη για τη μουσική τους και θα τονώσει επίσης το ενδιαφέρον τους για ανάγνωση και εκμάθηση μουσικής.

Συντάκτης: Δήμητρα Γραμμένου,

Influence:

Ζω στην Θάσο, είμαι μητέρα ενός αγοριού και αγαπώ την αρθρογραφία και τα βιβλία. Η διακόσμηση σπιτιού είναι κάτι που επίσης αγαπώ πολύ…