Αγαπώντας τα ζώα γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι

Συντάκτης: Μαριαλένα Κωτούλα

Η σχέση μας με τα ζώα δείχνει και το ποιόν μας σαν άνθρωποι; γιατί, όπως λέει και ο Ανατόλ Φρανς «μέχρι να αγαπήσει ένα ζώο, ένα κομμάτι της ψυχής ενός ανθρώπου παραμένει κοιμισμένο».

Πόσες φορές έχουμε δει κάποια δημοσίευση στο Facebook, πόσες φορές έχουμε δει στο δρόμο ένα πεινασμένο αδέσποτο σκυλί; Πάρα πολλές. Και ο λόγος είναι απλώς: έχουμε χάσει την ανθρωπιά και την αθωότητα που είχαμε όσο ήμασταν παιδιά προσπαθώντας να ανταπεξέλθουμε στις σύγχρονες προκλήσεις. Στο σύγχρονο τρόπο ζωής φαίνεται να εφαρμόζουμε το μοντέλο του νιτσεϊκού υπερανθρώπου. Σύμφωνα με τον Νίτσε, ο Υπεράνθρωπος είναι πάνω από ηθικές δεσμεύσεις, δυνατός, σκληρός, γεμάτος δημιουργικότητα και περιφρονεί τα χλιαρά αισθήματα της αγάπης. Έτσι, μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο ανασφάλειας, αισθημάτων απώλειας ελέγχου και αυτοπεποίθησης, μοναξιάς και στρες. Όλες οι σχέσεις πρέπει να προσφέρουν κάτι και η ανιδιοτελής αγάπη δεν υπάρχει ούτε σαν ιδέα. Ένας τρόπος να ανατρέψουμε αυτήν την κατάσταση είναι με τη συντροφιά ενός ζώου.

Η αξιόπιστη και ανιδιοτελής συντροφιά που προσφέρει ένα κατοικίδιο μπορεί να δώσει σε κάποιον μεγάλη ικανοποίηση. Οι σχέσεις μεταξύ ανθρώπων και ζώων δεν απαιτούν την ίδια προσπάθεια όπως οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Το χάϊδεμα ενός ζώου φέρνει ανακούφιση όπως και ανακούφιση από τις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων, σύμφωνα με διεθνή μελέτη, είναι λιγότερο πιθανό να αναφέρουν αισθήματα μοναξιάς σε σχέση με όσους δεν έχουν κάποιο κατοικίδιο, ενώ ποσοστό 58% των ιδιοκτητών δηλώνουν ότι συνάντησαν και απέκτησαν φίλους μέσω του ζώου.

Η αντιμετώπιση του στρες έχει γίνει σημαντικός στόχος στην καθημερινότητά μας. Τα ζώα αποτελούν μια θεραπευτική διέξοδο στη μείωση του στρες. Οι ιδιοκτήτες ζώων, σε γενικές γραμμές, έχουν υψηλότερα επίπεδα αυτοπεποίθησης σε σχέση με όσους δεν έχουν κάποιο κατοικίδιο.

Επιπρόσθετα, τα ζώα δεν μας βοηθούν μόνο να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα, αλλά να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με του συνανθρώπους μας. Είναι πλάσματα που μας μαθαίνουν την πραγματική έννοια της φιλίας, της ανιδιοτελούς αγάπης και αφοσίωσης, της εμπιστοσύνης και της αγνής και απλής χαράς ακόμα και όταν οι οικονομικές συγκυρίες είναι δύσκολες. Αυτή η σχέση μας με τα ζώα λειτουργεί ως γνώμονας και στις ανθρώπινες σχέσεις. Είμαστε πιο ήρεμοι, ασφαλείς και έχοντας νιώσει ανιδιοτελή αγάπη από ένα πλάσμα, μπορούμε και εμείς να απελευθερωθούμε από τις υψηλές προσδοκίες για τους άλλους, να αναπτύξουμε καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες και αισθήματα συμπόνιας.

Συντάκτης: Μαριαλένα Κωτούλα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.